Gougeres je francúzske syrové pečivo z odpaľovaného cesta. Zvyčajne sa používajú syry Gruyère, Comté, alebo Emmentaler, môžu sa podávať len tak alebo s nejakou náplňou. Odpaľované cesto som skúšala robiť prvýkrát. Mala som vždy rešpekt k nemu, pretože som si myslela, že je to niečo veľmi zložité. Až dnes som zistila, že je to úplná hračka. Presne ako to býva s každým receptom, ktorého sa najprv "bojím".
ČO POTREBUJETE (na 12 väčších ks):
250ml vody
3 lyžice masla
soľ
250ml hladkej múky (použila som Maida)
4 vajcia
strúhaný syr (ja som použila "indický" Cheddar)
mleté čierne korenie
sušené oregano
AKO POSTUPOVAŤ:
Do hrnca dáme vodu, maslo a soľ. Zohrievame, až kým sa maslo nerozpustí. Netreba vodu priviesť k varu, s ďalším bodom pokračujeme hneď, ako sa maslo rozpustí.
Keď je maslo rozpustené, pridáme naraz múku a varechou hneď miešame na stredne silnom ohni. Miešame, až kým sa cesto nespojí a na dne hrnca sa neurobí akoby povlak. Potom hrniec odložíme z ohňa a cesto necháme 2-3 minúty vychladnúť.
Do cesta po jednom zapracujeme vajcia. Pridáme prvé vajce a vareškou dobre zamiešame. Bude to klzké a trocha nešikovné...
... potom pridáme druhé vajce a zamiešame....
... tretie vajce a zasa zamiešame...
... nakoniec štvrté vajce a to už máme hladšie cesto, ktoré sa dobre mieša.
Do cesta pridáme korenie (môžete použiť akékoľvek príchute, ktoré vám vyhovujú)...
... pridáme asi 200ml strúhaného syra a zamiešame.
Rúru vyhrejeme na 180-200st.
Pekáč vystelieme papierom na pečenie. Môžeme ďalej použiť cukrárenské vrecko, ale ak sa vám nechce špiniť, postačia aj dve polievkové lyžice, ktorými urobíme kôpky.
Pečieme na 180-200st. (záleží od vašej rúry), 30 minút.
Piekla som podľa tohoto receptu.
Odpalovane cesto! To je presne to, do coho nemam odvahu sa pustit. Moj muz, aj ja teda, mame radi francuzske (alebo belgicke?) eclairy, mam aj knizku receptov, ale nie a nie skusit.
OdpovedaťOdstrániťDaj sa do toho. Vacsina receptov, ktorych sa bojim je nakoniec velmi jednoducha. Az na croissanty!!! :D
OdstrániťVyzeraju uzasne! Nikdy som nic taketo nerobila ale vyzera to jednoducho :) A syrove veci milujem. Vyskusam :)
OdpovedaťOdstrániťwow Miška, nádhera! :-)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Ywettka :)
Odstrániťneviem preco,. ale az dnes som nasla tento blog...:))) ja to fakt nechapem kde som sa doteraz flakala..., pretoze su tu tak uzasne recepty...a toto urcite vyskusam....aj cviklovo orechovy salat, aj Simit ...aj tie dalsie, ku ktorym som sa este nedostala... :) prajem krasny den, Zuzana
OdpovedaťOdstrániťDakujem velmi pekne :) Krasny den aj vam.
OdstrániťMiska, cesto bolo redsie. Recept aj postup som dodrzala. Nevies, cim to mohlo byt? L.
OdpovedaťOdstrániťNapada ma jedine velkost vajicok asi.
Odstrániť