Dnes vám ukážem ako si môžete pripraviť ďalší druh placiek paratha. Tieto sú krásne voňavé vďaka intenzívnej vôni semienok ligurčeka. O semienkach som písala viac TU.
ČO POTREBUJETE (na 8ks):
400ml múky Atta
soľ
1 lyžica plochá semienok ajwain
1 lyžica ghí
voda podľa potreby
extra ghí na potieranie
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme múku atta, soľ a ajwain. Premiešame.
Pridáme lyžicu ghí a vody toľko, aby sme vymiesili nelepivé a nie príliš tuhé cesto. Cesto necháme v miske zakrytej utierkou asi pol hodinu odpočinúť. Po pol hodine si cesto rozdelíme na rovnako veľké časti a vymodelujeme guľôčky. Ja som ich mala 8.
Postupne pracujeme s každou guľôčkou zvlášť. Guľôčku v dlaniach sploštíme a obalíme v múke...
... vyvaľkáme tenkú placku. Polovicu placky potrieme troškou ghí a preložíme ju na polovicu. Preloženú placku zasa potrieme troškou ghí a preložíme na polovicu. Čím sa nám výtvorí akýsi trojuholník.
Takto preloženú placku vyvaľkáme. Tvarovo môže pripomínať predĺžený trojuholník, to je vlastne správny tvar placiek paratha.
Panvicu (tava) rozpálime. Oheň zmiernime na strednú silu. Na panvicu položíme vyvaľkanú placku a chvíľku opekáme. Po krátkej chvíly placku otočíme. Placku obraciame počas pečenia často, aby sa pekne rovnomerne opiekla.
Hotovú placku môžeme uložiť do bavlnenej utierky a pokračujeme rovnako so zbytkom cesta.
ako rada by som ochutnala :-)
OdpovedaťOdstrániť