piatok 22. februára 2013

Varan

Varan je druh Dalu. Je to ten úplne najnajnaj-jednoduchší dal, s minimom surovín, ktorý dokáže pripraviť určite každý, aj začiatočník. Výnimočný je tým, že ako jediný z dalov, ktoré poznám je pripravený bez kvapky tuku. Recept je typický pre štát Maharashtra.


11IMG_3476



ČO POTREBUJETE:

(hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

1 hrnček Toor dal / 1 cup of Toor dal
4-5 hrnčekov vody / 4 to 5 cups of water
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
soľ / salt
1 lyžička rímskej rasce / 1 tsp cumin (jeera)
1/2 lyžičky guľatého čierneho korenia / 1/2 tsp black pepper corns


11IMG_3477



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme, dáme do tlakového hrnca, zalejem vodou a uvaríme do mäkka. Nič sa nestane, ak sa rozvarí. / Rinse too dal, put it in the pressure cooker, add water and cook until it's soft. It's alright if you overcook it.

1


Kým sa nám dal varí zohrejeme si panvicu a nasucho na nej opečieme rímsku rascu a guľaté čierne korenie. Opekáme na stredne silnom ohni, až kým nezacítime ich vôňu. Pozor, nesmieme ich pripáliť. Panvicou počas opekania občas potraste. Opečené korenie dáme trocha vychladnúť na tanier. Nenechávame na horúcej panvici. Vychladnuté korenie rozdrvíme buď v mažiariku alebo v mlynčeku na korenie. / Heat the pan and dry roast cumin and pepper corns. Roast them on medium heat until they release its aroma. Don't burn them. When spices are roasted transfer them to the plate and let them cool down. Grind them into the powder 

2


Keď je dal uvarený, počkáme kým para z hrnca unikne, aby sme ho mohli otvoriť. Hrniec bez pokrývky vrátime na oheň, privedieme k varu a dal roztlačíme. Ak by bolo v hrnci príliš veľa vody, necháme ho na silnom ohni zredukovať, až kým nedosiahneme konzistenciu akú potrebujeme. Dal má byť krémový, ale nie príliš hustý. Pridáme mletú kurkumu a soľ, premiešame. / When the dal is cooked and pressure escape open the pressure cooker and return the pot on the stove. Bring dal to boil and reduce the heat. Mash the dal. If you have too much of the water in the pot increase the heat and reduce the water. Dal needs to be creamy but not too thick. Add termaric and salt and mix well.

3


Pridáme rozdrvené korenie, premiešame. Prejdeme krátkym varom a odstavíme z ohňa. / Add ground cumin and pepper corns and mix well. Cook for a minute and remove the pot from the heat.

4



Podávame s uparenou ryžou. / Serve with rice.


1varan 034

1 komentár:

  1. zaujimavý a krásny recept :-)....teším sa, že sa tu vždy dozviem niečo nové, ďakujem Miška! :-)

    OdpovedaťOdstrániť