sobota 7. júla 2012

Rajma Masala


Konečne sa dnes krásne mračí na nás obloha 🌥 Je lenivá nedeľa a ja som sa rozhodla skúsiť taký zjednodušený recept na Rajma masala. Poobede pôjdeme trocha na prechádzku a možno nás aj dážď zastihne 🌧




Rajma masala



ČO POTREBUJETE:

200ml sušenej fazule Rajma / 200ml of dry Rajma
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno / 2 big red onions
2 väčšie paradajky; nakrájané nadrobno / 2 big tomatoes
1 lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo použite čerstvý zázvor aj cesnak) / 1tsp ginger-garlic paste
1 zelená chilli paprička; nakrájaná nadrobno / 1 green chilli
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia / 1/2tsp kashmiri chilli powder
1 plochá lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera) / 1 flat tsp black cumin (shah jeera)
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3tsp of termaric
600ml vody / 600ml of water
soľ / salt
hrubší plátok masla / butter

1 lyžička garam masala / 1tsp of garam masala
1 lyžička šťavy z citróna (tou som nahradila Amchoor-sušené mango) / 1tsp of lemon juice (or Amchoor - mango powder)
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves


Rajma masala



AKO POSTUPOVAŤ:

Suchú fazuľu na noc namočíme do vody. Ráno prepláchneme, scedíme a vložíme do tlakového hrnca. / Soak dry beans in water overnight. Strain them in the morning, put them to the preasure cooker.

0


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, paradajky a cesnakovo zázvorovú pastu. Ďalej pridáme nakrájanú chilli papričku, kašmírske chilli korenie, rímsku rascu a kurkumu. / Add chopped onion, chopped tomatoes and ginger-garlic paste. Add chopped chilli, kashmiri chilli powder, cumin and termaric.

1


Všetko zalejeme vodou a vložíme plátok masla. Varíme v tlakovom hrnci 15-20 minút, do mäkka. / Add the water and piece of butter. Bring to the boil and cook for 15-20 minutes under preasure, until tender.

2


Po otvorení tlakového hrnca, ak zistíte, že fazuľa má príliš veľa vody, priveďte ju znova k varu a prebytočnú vodu jednoducho nechajte chvíľu vyvariť. Potom pridáme soľ, garam masala a premiešame. Minútku ešte povaríme, odstavíme z ohňa a primiešame koriandrovú vňať. Hrniec prikryjeme a fazuľu necháme odstáť 10 minút. / If there is still lot of water in the pot, bring it to the boil again and let the water evaporate. Then add salt, garam masala and stir well. Cook for a minute, remove from heat and add chopped coriander leaves. Cover the pot and let it rest for 10 minutes.

3


Hotovo. Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo s plackami Chapati (aj obyčajný chlieb by stačil). My dnes máme k nej dusenú ryžu a uhorkový šalát s kokosom. / Serve with rice or flat bread as Chapati.

4



Prajem vám krásny zbytok víkendu 🙂

12 komentárov:

  1. Miška, s tým videom si ma potešila, veľmi sa mi to páči a veru už by mohol prísť dážď, ako aj u Vás, či aj tu na Slovensku :-))...a vždy tak rada čítam aj Tvoje recepty, aj tento je krásne spracovaný a nafotený!....tak prajem príjemnú prechádzku :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujeme a krásny zvyšok víkendu aj Vám! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naša dnešná večera, podávala som s cesnakovým naanom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. fazula sa uz moci dva dni,idem na to:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Míšo, překvapilo mě nahrazení citronové šťávy mango práškem. Jaké má další využití? Přivezla jsem si jej z Indie, ale ještě jsem ho nenašla v žádném receptu. Děkuji předem za odpověď.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Amchoor okysluje. Moze ho nahradit citronova stava, ale sa nim moze nahradit tamarindova pasta, alebo moze nahradit kokum. Tieto vsetky suroviny sluzia na okyslenie. Tu vsade som pouzila amchoor http://akochutimasala.blogspot.in/search/label/amchoor

      Odstrániť
  6. Moc děkuji za odpověď. Určitě vyzkouším a konečně ho použiji.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tenhle recept mi s trochou nadsázky zachránil manželství ;)))))

    OdpovedaťOdstrániť