streda 25. júla 2012

Aloo Posto (zemiaky s makovou pastou) / Potatoes with poppy paste

Recept pochádza z Bengálska. Tešila som sa, že dnes uvarím niečo nové, ale keď som recept začala viac študovať, zistila som, že niečo podobné som už varila podľa jednej ázijskej kuchárskej knihy, kde sa jednoducho nazýval Zemiaky s bielym makom. Posto v preklade znamená biely mak. Recept však vkladám, pretože postup sa líši a aj kvôli tomu, aby som konkrétne ukázala ako sa používa typická bengálska zmes semien Panch Phoron.




ČO POTREBUJETE:

4 -5 stredne veľkých zemiakov

na pastu:
4 lyžice bieleho maku
1 sušená červená chilli paprička
horúca voda na namočenie

ďalej:
olej 
(v bengálskej kuchyni je to zväčša horčičný olej)
1 plná lyžička Panch Phoron
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ

1 - 2 zelené chilli papričky (môžeme vynechať, ak nechceme veľmi pálivé)
asi 120ml vody (alebo podľa potreby)





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme do misky s vodou. Odložíme bokom do daľšieho použitia. 



Do druhej misky dáme biely mak a sušenú chilli papričku. Zalejeme trochou horúcej (vriacej) vody a necháme postáť 30 minút. 



Potom mak s chilli papričkou, za pomoci vody rozmixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia. 



Do hrnca (kadhai) dáme zohriať olej. Do oleja pridáme zmes semien Panch Phoron a na silnom ohni ich necháme rozvinúť vôňu. 



Pridáme nakrájané zemiaky, soľ, kurkumu a na silnejšom ohni popražíme asi 2 minúty. Premiešavame občas, aby sa opiekli rovnomerne slabučko do hneda.



Keď zemiaky začínajú troška hnednúť pridáme vodu, ktorú privedieme k varu, oheň zmiernime, hrniec zakryjeme a zemiaky necháme variť na miernom ohni asi 5min.



Potom pridáme makovú mastu, zelené chilli papričky a premiešame. Zakryjeme a na miernom ohni dovaríme domäkka, pokrievku troška odchýlime.



Nesmie v nich zostať veľa tekutiny, zemiaky nesmú byť ani suché, ani byť ako karí. Je to také "vlhké" subzi. 



Môžeme podávať s dusenou ryžou a Dalom, alebo plackami Chapati.



1 komentár:

  1. Miška, vieš ako rada by som ochutnala, všetko to, čo pripravuješ :-)...perfektné!

    OdpovedaťOdstrániť