Recept pochádza z Bengálska. Tešila som sa, že dnes uvarím niečo nové, ale keď som recept začala viac študovať, zistila som, že niečo podobné som už varila podľa jednej ázijskej kuchárskej knihy, kde sa jednoducho nazýval Zemiaky s bielym makom. Posto v preklade znamená biely mak. Recept však vkladám, pretože postup sa líši a aj kvôli tomu, aby som konkrétne ukázala ako sa používa typická bengálska zmes semien Panch Phoron.
Zemiaky okrájame, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme do misky s vodou. Odložíme bokom do daľšieho použitia.
ČO POTREBUJETE:
4 -5 stredne veľkých zemiakov
na pastu:
4 lyžice bieleho maku
1 sušená červená chilli paprička
horúca voda na namočenie
ďalej:
olej
(v bengálskej kuchyni je to zväčša horčičný olej)
1 plná lyžička Panch Phoron
1/3 lyžičky mletej kurkumy
soľ
1 - 2 zelené chilli papričky (môžeme vynechať, ak nechceme veľmi pálivé)
asi 120ml vody (alebo podľa potreby)
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky okrájame, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme do misky s vodou. Odložíme bokom do daľšieho použitia.
Do druhej misky dáme biely mak a sušenú chilli papričku. Zalejeme trochou horúcej (vriacej) vody a necháme postáť 30 minút.
Potom mak s chilli papričkou, za pomoci vody rozmixujeme na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia.
Pridáme nakrájané zemiaky, soľ, kurkumu a na silnejšom ohni popražíme asi 2 minúty. Premiešavame občas, aby sa opiekli rovnomerne slabučko do hneda.
Potom pridáme makovú mastu, zelené chilli papričky a premiešame. Zakryjeme a na miernom ohni dovaríme domäkka, pokrievku troška odchýlime.
Nesmie v nich zostať veľa tekutiny, zemiaky nesmú byť ani suché, ani byť ako karí. Je to také "vlhké" subzi.
Miška, vieš ako rada by som ochutnala, všetko to, čo pripravuješ :-)...perfektné!
OdpovedaťOdstrániť