nedeľa 21. novembra 2010

Kysnuté lekvárové buchty (bezvaječné)





ČO POTREBUJETE S (na 20ks):

750g hladkej múky (použila som Maida)
2 ploché lyžičky sušeného droždia
4 lyžice kryštáľového cukru
1 ks vanilkového cukru
1 plochá lyžička soli
200ml rastlinného oleja
375ml teplého (nie horúceho) mlieka

džem (niekedy do nich dávam horkú čokoládu)
olej na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise si dáme preosiatu múku, cukor, soľ, sušené droždie, vanilkový cukor a premiešame. Zohrejeme si mlieko a do teplého mlieka vylejeme olej. Mlieko z olejom zapracujeme do múky. Rukou vypracujeme elastické, nelepivé cesto. Misku prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 1 hod. kysnúť na teplom mieste.

Po 1 hod. kysnutia cesto rukou znova premiesime. Rozdelíme si ho na 3 časti a postupne každú časť vyvaľkáme na asi 1/2 - 1 cm hrubú placku. Placku rozrežeme do mriežky tak, aby sme mali dostatočne veľké "štvorce", na ktoré uložíme kúsok džemu. Kraje každého "štvorčeka" s džemom prstami spojíme do mieška tak, aby nám vznikla buchtička.

Pekáč vymastíme olejom, buchtičky naņ uložíme vedľa seba, nie príliš natesno a necháme 15 minút podkysnúť. Medzitým si predohrejeme rúru na 200st.



Buchtičky pred pečením zľahka potrieme olejom a pečieme na 200st., 20 minút.




Hotové pocukrujeme.


Poznámka: Rovnako si môžete upiecť aj buchtičky na Dukátové buchtičky.

6 komentárov:

  1. krásne buchtičky Michaelka, a myslím, že zostanú i dlho mäkučké, keďže sú bez vajíčok .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem Martinka. Ako dlho zostanu makkucke sme nezistili, lebo dnes rano sme dojedli posledne 3ks :) Ale naozaj boli maksie ako ked pouzijem do cesta vajicko.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem za receptík.buchtičky sa podarili a veľmi nám chutili.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Robim Vase cesto uz niekolky raz a nedam nan dopustit,je skvele,nelepive a. Najlepsie buchticky su z neho

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tesim sa, ze vam chutia :) Ja uz robim len bez vajicka aj na zavin toto cesto pouzivam :)

      Odstrániť