nedeľa 14. novembra 2010

Fazuľové karí / Rajma curry

22IMG_8873


ČO POTREBUJETE:

1 hrnček fazule Rajma / 1 cup of Rajma
voda podľa potreby / water as needed 
olej / oil
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
2 väčšie červené cibule / 2 big red onions 
3 strúčiky cesnaku / 3 garlic cloves 
1/2 lyžičky nastrúhaného zázvoru / 1/2 tsp grated ginger 
1/3 lyžičky mletej kurkumy / 1/3 tsp termaric (haldi)
1 lyžička mletemého koriandru / 1 tsp ground coriander 
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala 
1 veľká paradajka / 1 big tomato
soľ / salt
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves 



22IMG_8869


AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme do vody. Ráno scedíme a vymeníme za novú vodu, toľko, aby bola fazuľa celkom pod vodou ponorená. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. / Soak rajma in the water overnight. Rinse it in the morning, put rajma in pressure cooker, add enough water to cover the rajma and cook it under pressure for about 20min. When it's soft keep it aside until further use. 

V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dohnedkava. / Heat oil in the pot, add cumin and let it crack. Add sliced onion and fry until onion is brownish. 

1


Pridáme nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor (alebo ho nakrájajte, aj tak sa bude mixovať) a 2 minútky restujeme s cibuľou. / Add chopped garlic andngrated ginger and fry for 2 more minutes. 

22IMG_8853


Pridáme kurkumu a mletý koriander, premiešame. / Add termaric and ground coriander, stir well.

22IMG_8855


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme kým paradajka nezmäkne. Zmes necháme vychládnuť. / Add cut tomato and sauté until tomato is soft/mashed.

2


Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme niekoľko uvarených fazúľ a trocha vody z uvarených fazúľ a rozmixujeme na hustú omáčku - pastu. / Let this mixture cool down a bit, transfer it to the mixer, add few cooked rajma beans and little bit of the water in which you cooked rajma and mix it to make a sauce base - paste.

22IMG_8859


Rozmixovanú omáčku nalejeme do hrnca, pridáme uvarenú fazuľu spolu s vodou, v ktorej sa varila (ak by sa vám zdalo, že by karí bolo príliš polievkové, vodu nepoužite všetku; ak by ste mali málo vody z uvarenej fazule, pridajte vriacu vodu z konvice), pridáme garam masala, osolíme a privedieme k varu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút. / Return this sauce base back to the pot, add cooked rajma, add also some water from rajma to adjust curry consistency. Add garam masala, salt and bring curry to boil. Stir and cook on low heat for 5min.

3


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odležať. / Finally stir in chopped coriander leaves and remove the pot from the heat. Let the curry rest coverednfor 10min.

Podávame s ryžou. / Serve with rice.



22IMG_8874

4 komentáre:

  1. Dnes jsem uvařil, výtečné, díky za (všechny) recepty, i naše 17 měsíční dcerka se oblizovala :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vynikajuci receptik Miska, prave sme ho doobedovali. Urcite ho este budem robit. Prajem pekny den.
    Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za vyskusanie a tesim sa velmi, ze vam chutilo :)

      Odstrániť