nedeľa 14. novembra 2010

Fazuľové karí / Rajma curry




ČO POTREBUJETE:

1 hrnček fazule Rajma
voda podľa potreby

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 väčšie červené cibule
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička nastrúhaného zázvoru

1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru

1 veľká paradajka
1 lyžička garam masala
soľ
čerstvá koriandrová vňať





AKO POSTUPOVAŤ:

Fazuľu si na noc namočíme do vody. Ráno scedíme a vymeníme za novú vodu, toľko, aby bola fazuľa celkom pod vodou ponorená. Uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. 

🫘 🫘 🫘

V hrnci zohrejeme olej, pridáme rímsku rascu a necháme prasknúť. Pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme dohnedkava. (Čím viac bude cibuľa dohneda, tým tmavšie hnedšie karí.)

1


Pridáme nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor (alebo ho nakrájajte, aj tak sa bude mixovať) a 2 minútky restujeme s cibuľou. 

22IMG_8853


Pridáme kurkumu a mletý koriander, premiešame. 

22IMG_8855


Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme kým paradajka nezmäkne. Zmes necháme vychládnuť. 

2


Potom túto zmes dáme do mixéra, pridáme niekoľko uvarených fazúľ a trocha vody z uvarených fazúľ a rozmixujeme na hustú omáčku - pastu. 

22IMG_8859


Rozmixovanú omáčku nalejeme do hrnca, pridáme uvarenú fazuľu spolu s vodou, v ktorej sa varila (ak by sa vám zdalo, že by karí bolo príliš polievkové, vodu nepoužite všetku; ak by ste mali málo vody z uvarenej fazule, pridajte vriacu vodu z konvice), pridáme garam masala, osolíme a privedieme k varu. Premiešame a na miernom ohni povaríme 5 minút. 

3


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a hrniec odstavíme z ohňa. Karí necháme pod pokrievkou ešte 10 minút odležať. 


Podávame s ryžou. 




4 komentáre:

  1. Dnes jsem uvařil, výtečné, díky za (všechny) recepty, i naše 17 měsíční dcerka se oblizovala :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vynikajuci receptik Miska, prave sme ho doobedovali. Urcite ho este budem robit. Prajem pekny den.
    Karin

    OdpovedaťOdstrániť