Malabarská kuchyňa pochádza zo severu štátu Kerala. Dostala názov podľa tamojšieho Malabarského okresu. Bola ovplyvnená mnohými kultúrami. Je známa tým, že sa v nej často používajú suroviny, ktoré v iných štátoch Indie nájdete len zriedka; napríklad plantainy - zeleninové banány, karela, yam, taro koreň a mnohé iné. V malabarskej kuchyni sa tiež často používa tamarind a citrón, aby sa dosiahla kyslastá chuť v jedlách. A nemôžem nespomenúť množstvo výborných jedál z rýb a plodov mora. Ako napríklad aj toto karí, ktoré som podávala s dusenou ryžou, paradajkovým šalátom a papadmi. Jeden z najlepších receptov na úpravu kreviet, aký som kedy vyskúšala.
ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):
1/2 kg menších, čerstvých kreviet
(mrazené krevety bývajú predvarené, takže ich tepelná úprava bude podstatne kratšia, pravdepodobne bude stačiť ich len prehriať chvíľu)
(mrazené krevety bývajú predvarené, takže ich tepelná úprava bude podstatne kratšia, pravdepodobne bude stačiť ich len prehriať chvíľu)
2 plné lyžice ghí
1/2 lyžičky tmavých horčičných semien
1/4 lyžičky semien senovky gréckej
5ks karí lístkov
1 lyžička strúhaného zázvoru
1 veľká červená cibuľa; nakrájaná nadrobno
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 (nie celkom kopcom) lyžička mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
paradajkové pyré - rozmixované 2 väčšie paradajky
(nenahrádzajte pretlakom ani ničím iným)
(nenahrádzajte pretlakom ani ničím iným)
1/3 lyžičky tamarindovej pasty
(ak nemáte, môžete použiť stavu z citróna)
(ak nemáte, môžete použiť stavu z citróna)
50-80ml vody
(pridajte radšej menej a ak bude treba zriediť, môžete to urobiť až po pridaní kokosového mlieka)
(pridajte radšej menej a ak bude treba zriediť, môžete to urobiť až po pridaní kokosového mlieka)
soľ podľa chutí
300ml kokosového mlieka
na dokončenie - Tadka:
1 lyžica ghí
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
5ks karí lístkov
AKO POSTUPOVAŤ:
Krevety očistíme. Pripravíme si pyré z čerstvých paradajok.
Do hrnca dáme zohriať ghí. Keď je horúce, pridáme horčičné semienka, semená senovky gréckej a necháme rozvoňať. Potom pridáme karí lístky a strúhaný zázvor. Karí lístky necháme prasknúť.
Pridáme nakrájanú cibuľu a na stredne silnom ohni ju pražíme za občasného premiešania asi 5 minút do hnedkava.
Potom pridáme čili korenie, mletý koriander a kurkumu, premiešame a na miernom ohni popražíme 1-2 minúty.
Pridáme paradajkové pyré a tamarindovú pastu. Premiešame a 15 - 20 minút na kiernom ohni redukujeme. Občas premiešame.
Potom pridáme vodu (nie veľa), premiešame a varíme na silnom ohni, aby vznikla hustá omáčka.
Pridáme očistené krevety, soľ a premiešame.
Pridáme kokosové mlieko, premiešame a krevety varíme na stredne silnom ohni 10minút (čas tepelnej úpravy záleží na ich veľkosti). Oheň vypneme a karí odstavíme bokom.
Pripravíme si Tadka. V menšej panvici si zohrejem 1 lyžicu ghí. Do horúceho ghí dáme horčičné semienka a karí lístočky. Oboje necháme prasknúť. Toto ešte horúce ihneď vylejeme do karí. Karí dobre premiešame.
Podávane s ryžou, prípadne aj s raitou.
Miska, vyzera to skvele, urcite coskoro vyskusam. Len mam otazocku, cim mozem nahradit ghee?
OdpovedaťOdstrániťPouzi maslo. Olej by som v tomto kari nedavala, najlepsie to ghee, ale ak nemas, daj obycajne maslo (nie margarin). Urcite si pochutis :)
Odstrániť