utorok 26. februára 2013

Bágle / Bagels




ČO POTREBUJETE (na 8ks):

700g múky (použila som Maida; porovnateľná s hladkou 00)
 1 lyžička soli
2 lyžičky kryštálového cukru
2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
250ml teplej vody

vajíčko na potretie
mak, hrubá soľ, černucha, sezam.... alebo čokoľvek, čo vám chutí na posypanie





AKO POSTUPOVAŤ:

V miske zmiešame múku, soľ, cukor a droždie. Pridáme teplú (nie horúcu) vodu a vypracujeme cesto. Cesto uzavrieme v miske a necháme 1 hodinu kysnúť.



Vykysnuté cesto stlačíme, aby sme z neho vytlačili vzduch a trocha premiesime.



Rozdelíme ho na 8 rovnakých častí.



Každú časť v dlaniach premiesime, vytvarujeme guľôčku, do ktorej palcom a prostredníkom urobíme dierku. Tú pomocou dvoch prstov potom trocha zväčšíme. Rovnako postupujeme so zbytkom cesta. Vytvarované bagle necháme 15 minút podkysnúť.




Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Keď začne vrieť, oheň troška zmiernime, ale voda sa nesmie prestať variť. Vložíme do nej bagle, vždy po 2-3 ks. Varíme 1 minútu z jednej strany, obrátime a varíme 1 minútu z druhej strany. Vyberieme ich, necháme odkvapkať a uložíme na plech (použite papier na pečenie).



Predvarené bagle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.



Rúru vyhrejeme na 180st. a bagle v nej pečieme 20-25 minút, do hneda. Najlepšie sú čerstvé, vtedy chrumkajú, druhý deň boli trocha gumové. Na chuť sú veľmi dobré.



2 komentáre:

  1. raz som ich skúšala spraviť, ale to bola príšernosť - nepodarili sa mi, bola som z toho taká smutná a nahnevaná zároveň

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miška, krásne sa ti bagle vydarili a aj fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť