Sochy Ganesha odvazaju k moru, kde ich vypustia....
streda 7. septembra 2011
utorok 6. septembra 2011
Aloo Matar (zemiaky s hrachom)/ Potatoes with green peas
ČO POTREBUJETE:
6 stredné veľkých zemiakov
200ml mrazeného hrášku
2 lyžice ghí (alebo oleja)
4-6 strúčikov cesnaku
1 lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
1 lyžička rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 veľká červená cibuľa
1 malá paradajka
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
200ml vody
1 plochá lyžička garam masala
hrsť čerstvej koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
V hlbokej panvici zohrejem ghí, oheň zmiernime a pridáme rímsku rascu, ktorú necháme prasknúť. Potom pridáme kurkumu a zamiešame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nadrobno nakrájaný cesnak a 2 minúty restujeme. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme kým cibuľa trocha nezhnedne, asi 10-15 minút. Treba ju často premiešať. Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku, mletý koriander a kašmírske čili korenie a poriadne premiešame. Panvicu zakryjeme, na miernom ohni cibuľu a paradajku dusíme 5 minút.
Potom pridáme ošúpané, nakrájané zemiaky, rozmrazený hrášok, soľ a 200ml vody. Vodu privedieme k varu, oheň zmiernime, panvicu zakryjeme a zemiaky s hráškom varíme asi 20 minút, domäkka. Pridáme garam masala, nasekanú koriandrovú vňať, poriadne premiešame, prehrejeme a odstavíme z ohňa. Panvicu prikryjeme a aloo matar necháme odpočívať 10 minút.
Podávame s plackami Čapati.
🥔 🥔 🥔
A ak vám zmes zostane, môžete ju jednoducho použiť na náplň do sendvičov. V Indii to nie je nič nové ani zvláštne. Sendvič naplnený zemiakmi je pouličná klasika hlavne v Mumbai. Ja som len pridala plátok syra a hotový sendvič som potrela maslom.
sobota 3. septembra 2011
Kuracie stehná pečené na zemiakoch / Chicken legs baked on potatoes
ČO POTREBUJETE:
4 kuracie stehná
6 - 8 zemiakov
soľ
1/2 lyžičky prášku do pečiva
voda na uvarenie zemiakov
olivový olej (alebo slnečnicový)
1 lyžička majoránu (použila som sušený)
1 lyžička mletej sladkej papriky (alebo 1 lyžička kašmírske chilli korenie)
1 lyžička sušeného cesnaku
2 lyžičky cukru (nemusí byť)
6 strúčikov cesnaku
AKO POSTUPOVAŤ
Pekáč vymastíme trocha olejom.
Zemiaky ošúpeme a pokrájame na štvrťky. Dáme zovrieť vodu do hrnca, pridáme soľ a prášok do pečiva. Keď sa voda začne variť vložíme zemiaky a varíme ich 5 až 8 minút. Potom ich vyberieme a uložíme na pekáč v jednej vrstve.
Na zemiaky uložíme osolené kuracie stehná, ktoré posypeme nakrájaným cesnakom.
V miske zmiešame oleja, majorán, sušený cesnak a mletú papriku. Ak použijeme pálivé chilli korenie miesto mletej papriky, pridáme cukor.
...a týmto polejeme kuracie stehná.
Rúru si predohrejeme na 180st. a pečieme 60 minút. Ku koncu môžeme prepnúť na 10 - 15min. na gril.
Môžeme podávať s Uhorkovým šalátom alebo Nakladanou cvikľou.
Na zemiaky uložíme osolené kuracie stehná, ktoré posypeme nakrájaným cesnakom.
V miske zmiešame oleja, majorán, sušený cesnak a mletú papriku. Ak použijeme pálivé chilli korenie miesto mletej papriky, pridáme cukor.
...a týmto polejeme kuracie stehná.
Rúru si predohrejeme na 180st. a pečieme 60 minút. Ku koncu môžeme prepnúť na 10 - 15min. na gril.
Môžeme podávať s Uhorkovým šalátom alebo Nakladanou cvikľou.
štvrtok 1. septembra 2011
streda 31. augusta 2011
Ganesh festival 2011
Dnes je prvy den festivalu. Od rana vyhrava hudba a chystaju Ganesha na modlenie (aarti). Ceremonia mala zacat o 10 rano, ale samozrejme ako kazdy rok o 10 este len zacali zdobit Ganesha. Chvilku som sa tam ponevierala a nakoniec sme s manzelom aj detmi isli na nedaleku Suryalanka plaz. Tam bola hlava na hlave. Dufali sme, ze si dame nieco dobre na jedenie, ale v tamojsej restauracii boli ranajky uz skoncene a obed este nezacal. Tak sme vypili dzus, trosku sa poprechadzali a sli domov. Dnesok stravime v klude, poobede pojdeme zasa von, na inu plaz, kde je klud a prazdno, ale inak sa budeme tvarit, ze sviatkujeme a nebudeme robit nic :)
Par obrazkov, kratke video z minulorocneho festivalu najdete TU...
... a tu je zopar obrazkov z dnesneho dna.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)