streda 30. novembra 2011

Šampiňónová masala / Mushrooms masala

Sampinonova masala


ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
3 väčšie červené cibule
1 väčšia paradajka
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
olej

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plnšia lyžička garam masala
soľ

troška vody na vymixovanie cibuľovo-paradajkovej pasty


Sampinonova masala



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme cibuľu nakrájanú na polkolieska a cesnakovo-zázvorovú pastu. Restujeme na miernom ohni, kým nie je cibuľa priesvitná. Premiešavame. Pridáme nakrájanú paradajku a premiešavame, kým sa paradajka nerozpadáva.

Sampinonova masala


Cibuľovo-paradajkovú zmes necháme vychládnuť a s trochou vody rozmixujeme na pastu.

🫚 🫚 🫚

V tej istej panvici (neumývajte ju) zohrejeme troška oleja. Pridáme očistené, nakrájané šampiňóny a na miernom ohni ich opekáme asi 5 minúty. Občas ich zľahka premiešame. Pridáme kurkumu, čierne korenie, garam masala a kašmírske chilli korenie, premiešame...

Sampinonova masala


... ihneď pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu, osolíme a premiešame. Ak by to bolo príliš husté, pridáme trošička vody a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté asi 5 minút varíme.

Sampinonova masala


Hotové jedlo odstavíme z ohňa. Pridáme umytú, nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odstáť ďalších 10 minút.

Sampinonova masala


Podávame s indickými plackami.


Sampinonova masala

pondelok 28. novembra 2011

Hrášok na cibuľke

Nedávno som ukazovala na blogu ako si deti nosia do školy obedy v obedárikoch. V jednej mištičke bol hrášok, na ktorý vám dnes dám recept. Takto kedysi robili hrášok v krevetej liahni, kde manžel pracoval vtedy, keď som prišla prvýkrát do Indie. Mala som ho strašne rada s Čapati a dúfam, že zachutí aj vám. (Ako toto jedlo volali si nepamätám.) V Indickej kuchyni je zvykom zahusťovať skôr orechami, pastami, karí základmi a ak múkou, tak cícerovou, ale dosť používajú (skôr tak po domácky) aj kukuričný škrob. Nezvykajte si ale naň, do Indickej kuchyne veľmi nepatrí (jedine do cestíčok na obaľovanie). Asi tak, ako Bambino syr do cestovín 🤫🤭



22focaccia hrach na cibulke 030



ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky uvareného hrášku (môže byť až rozvarený)
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička mletého koriandru
1-2 zelené čili papričky
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
1 veľká paradajka; nakrájaná nadrobno
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia

na zahustenie:
trocha vody, ktorá vám zostala z uvareného hrášku
2 lyžičky kukuričného škrobu


22focaccia hrach na cibulke 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som sušený hrach, takže som ho na noc namočila a ráno uvarila do mäkka (rozvarila som ho, v tomto recepte je to vítané). Trocha vody z uvareného hrášku si odložte bokom.

V hlbokej panvici si zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, kurkumu, mletý koriander a karí lístočky. Necháme lístočky prasknúť.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájané čili papričky. Cibuľu popražíme do sklovata.



Pridáme nakrájané paradajky a panvicu zakryjeme. Dusíme, kým sa paradajky nerozpadávajú, asi 8-10 minút. Treba občas premiešať.



Pridáme uvarený hrášok, soľ a čili korenie a dobre premiešame.





Nakoniec pridáme vývar z hrášku, v ktorom sme rozmiešali kukuričný škrob. Prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou aspoň 10 minút odležať.




sobota 26. novembra 2011

Prsi, prsi len sa leje

Tak sa mi zacala treti den sichta s mopom a kyblom. Od stvrtka prsi, prsi a leje.

prsiiiii 004



A voda tecie popod dvere, popod okna aj steny presakuju.

prsiiiii 005


prsiiiii 007



Aj pieskovisko pre deti zostalo pod vodou....

prsiiiii 008



Vypadky elektriky sun a dennom poriadku, elektrika vypadava asi na 17 hod. Denne. Uz aby zacal chov a spustali generator. Chladnicka, pracka, televizor dostavaju poriadne zabrat.

Predpoved pocasia hovori, ze dazde budu trvat do piatka.... este tyzden! ;((

predpoved

nedeľa 20. novembra 2011

Malai mushroom channe (Šampiňóny a cícer v smotane)

Tento recept je robený podľa rovnakého postupu ako je opísané v recepte Malai mushroom matar, len s drobnými zmenami v surovinách. Posledné 4 dni som zbierala smotanu s domáceho kravského mlieka, ktoré mi nosia z neďalekej dediny a tak som ju dnes chcela zužitkovať. Ale to vám poviem, to je SMOTANA! Keď som ju prvé ráno uvidela sadnutú na hladine mlieka, bola som úplne bez seba. Pozrite sa na to.... nie je to krása??! 😃


smotana



A teraz už k samotnému receptu. Ako som už vo včerajšom recepte spomínala, receptov na cícer nie je nikdy dosť. A tak som dnes urobila šampiňóny s cícerom s použitím tej krásnej hustej smotany.


Malai mushroom channe



ČO POTREBUJETE:

125ml hrnček sušeného cícera 
ten si na noc namočíme a ráno uvaríme domäkka (najlepšie v tlakovom hrnci)
200g čerstvých šampiňónov 
1/2 lyžice Ghee
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
olej
1 veľká červená cibuľa 
150-200ml sladkej smotany
soľ
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 
asi 150ml vody
čerstvá koriandrová vňať 

Na pomletie:
1/2-1 hrnček kešu orechov
1 lyžička garam masala


Malai mushroom channe




AKO POSTUPOVAŤ:


Najprv si na suchej panvici opečieme kešu orechy. Necháme troška vychládnuť a potom spolu s garam masala pomelieme na prášok. Odložíme bokom.

Malai mushroom channe


V panvici zohrejeme ghee, pridáme cesnakovo-závorovú pastu a pol minúty restujeme. Potom pridáme nakrájané šampiňóny. Na silnom ohni ich orestujeme. Netreba často miešať. Odložíme si ich bokom do ďalšieho použitia.

Malai mushroom channe


V tej istej panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa mäkká pridáme pomleté kešu orechy s garam masala a dobre premiešame. Pridáme smotanu a znova dobre premiešame. Pridáme chilli korenie, soľ a senovku grécku, premiešame. 

Malai mushroom channe


Pridáme trocha vody, premiešame a privedieme k varu. 2 minúty na miernom ohni povaríme, občas premiešame. Nakoniec pridáme uvarený cícer a šampiňóny, ktoré sme si pred tým opiekli na panvici. Všetko poriadne premiešame, ak treba pridáme ešte vodu (podľa potreby), oheň zmiernime a 5 minút necháme povariť. Treba to často premiešať a kontrolovať, či to nie je príliš husté a netreba pridať ešte po troškách vriacu vodu. Výsledné jedlo je bez omáčky, skôr ako "suchšie" karí.

Hotové jedlo posypeme čerstvou koriandrovou vňatou a premiešame.

Malai mushroom channe


Podávame s plackami Naan alebo Paratha. 



Malai mushroom channe