piatok 2. decembra 2011

Vyprážaný karfiol a zemiakové pyré s pečeným cesnakom / Fried cauliflower with mashed potatoes and roasted garlic

Tento príspevok venujem hlavne mojim rodičom, s ktorými mi bolo najlepšie na svete a vďaka nim som mala krásne detstvo. Ďakujem, veľmi veľmi vás ľúbim....


Jedlo má veľmi veľa funkcií. Môže nás zasýtiť, urobiť nás šťastnými, prispieť k nášmu zdraviu, môžeme ním vyjadriť svoje city voči inej osobe, môžeme ho darovať a môžeme sa vďaka jedlu vrátiť do detstva.

Na Fejsbuku existuje veľmi zaujímavá skupinka pod názvom One Globe*One meal*One Day & Many Cooks. Práve tá ma inšpirovala napísať tento príspevok. Tento týždeň majú tému “Moje najobľúbenejšie jedlo z detstva”.

Mojich obľúbených jedál z detstva je veľa. Kto už by len nemal rád Krupicovú kašu, Palacinky, Parené buchty, Makové šúľance a všetky tie naše sladké jedlá, ktoré cudzinec považuje za dezert a nie obed? To všetko boli moje naj... ale je jedno jedlo, ktoré mi pripomína letné dni, keď zeleninka býva lacnejšia a my sme si pochutnávali na vyprážanom karfiole so zemiakovým pyré a hlávkovom šaláte. Letné dni, keď sa bytom šírila nielen vôňa z kuchyne, ale aj vôňa trávy, stromov a čistého prádla, ktoré sa trepotalo vo vetríku na balkóne. Rada som sa cez víkendy pozerala, keď moja mama varila, či piekla po obede nejaký koláč. Jej ruky vedeli pohladkať líčko a vedeli nám dať na tanier samé dobré veci.

Dnes máme krásny slniečkový deň a ja od rána premýšľam nad vyprážaným karfiolom. Detstvo... zavriem oči a na chvíľku sa vrátim do čias, keď som nemala žiadne starosti a bolo mi strašne dobre.


Vyprazany karfiol



ČO POTREBUJETE:

karfiol
voda na uvarenie karfiola
soľ

hladká múka
vajíčka
strúhanka

na zemiakové pyré:
zemiaky
voda na uvarenie zemiakov
rasca
soľ
kúsok masla
2 hlavičky cesnaku


Vyprazany karfiol



AKO POSTUPOVAŤ:

Karfiol rozrobíme na ružičky a 3-5 minút povaríme v osolenej vode. (Alebo uparíme.) Uvarený karfiol necháme vychládnuť na tanieri. 

Vyprazany karfiol


V hlbokej panvici zohrejeme olej. Karfiol si zatiaľ obalíme v klasickom trojobale: múka, troška osolené a rozšľahané vajcia, strúhanka. 

Vyprazany karfiol


Vypražíme na miernom ohni dohneda. 

Vyprazany karfiol




Zemiaky (prípravu zemiakov som šlohla z programu "Rude boy's food"

☆ ☆ ☆

Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali aj niekoľko zrniek rasce. Kým sa zemiaky varia, do alobalu dáme dve hlavičky cesnaku. Cesnak prelejeme trochou olivového oleja, zabalíme do alobalu a dáme piecť na 220 st., na 20 minút. Upečený cesnak necháme trocha vychládnuť a vytlačíme zo šupiek. 

* * *

Uvarené zemiaky scedíme a vložíme k nim plátok masla a cesnak. Zemiaky s cesnakom roztlačíme na pyré. Ak chcete, môžete do zemiakov zamiešať aj čertvú vňať jarnej cibuľky.
Alebo si pyré urobte podľa seba a vymixujte ho s pridaním trochy horúceho mlieka. Robím to rovnako. 

Vyprazany karfiol


Ako prílohu si môžete urobiť hlávkový šalát alebo uhorkovo-paradajkový šalát. Akýkoľvek váš obľúbený. 


Vyprazany karfiol

streda 30. novembra 2011

Šampiňónová masala / Mushrooms masala

Sampinonova masala


ČO POTREBUJETE:

200g šampiňónov 
3 väčšie červené cibule
1 väčšia paradajka
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
olej

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 plnšia lyžička garam masala
soľ

troška vody na vymixovanie cibuľovo-paradajkovej pasty


Sampinonova masala



AKO POSTUPOVAŤ:

V hlbšej panvici zohrejeme olej. Pridáme cibuľu nakrájanú na polkolieska a cesnakovo-zázvorovú pastu. Restujeme na miernom ohni, kým nie je cibuľa priesvitná. Premiešavame. Pridáme nakrájanú paradajku a premiešavame, kým sa paradajka nerozpadáva.

Sampinonova masala


Cibuľovo-paradajkovú zmes necháme vychládnuť a s trochou vody rozmixujeme na pastu.

🫚 🫚 🫚

V tej istej panvici (neumývajte ju) zohrejeme troška oleja. Pridáme očistené, nakrájané šampiňóny a na miernom ohni ich opekáme asi 5 minúty. Občas ich zľahka premiešame. Pridáme kurkumu, čierne korenie, garam masala a kašmírske chilli korenie, premiešame...

Sampinonova masala


... ihneď pridáme cibuľovo-paradajkovú pastu, osolíme a premiešame. Ak by to bolo príliš husté, pridáme trošička vody a premiešame. Privedieme k varu, oheň zmiernime a zakryté asi 5 minút varíme.

Sampinonova masala


Hotové jedlo odstavíme z ohňa. Pridáme umytú, nadrobno nakrájanú koriandrovú vňať a premiešame. Zakryté necháme odstáť ďalších 10 minút.

Sampinonova masala


Podávame s indickými plackami.


Sampinonova masala

pondelok 28. novembra 2011

Hrášok na cibuľke

Nedávno som ukazovala na blogu ako si deti nosia do školy obedy v obedárikoch. V jednej mištičke bol hrášok, na ktorý vám dnes dám recept. Takto kedysi robili hrášok v krevetej liahni, kde manžel pracoval vtedy, keď som prišla prvýkrát do Indie. Mala som ho strašne rada s Čapati a dúfam, že zachutí aj vám. (Ako toto jedlo volali si nepamätám.) V Indickej kuchyni je zvykom zahusťovať skôr orechami, pastami, karí základmi a ak múkou, tak cícerovou, ale dosť používajú (skôr tak po domácky) aj kukuričný škrob. Nezvykajte si ale naň, do Indickej kuchyne veľmi nepatrí (jedine do cestíčok na obaľovanie). Asi tak, ako Bambino syr do cestovín 🤫🤭



22focaccia hrach na cibulke 030



ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky uvareného hrášku (môže byť až rozvarený)
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička mletého koriandru
1-2 zelené čili papričky
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
1 veľká paradajka; nakrájaná nadrobno
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia

na zahustenie:
trocha vody, ktorá vám zostala z uvareného hrášku
2 lyžičky kukuričného škrobu


22focaccia hrach na cibulke 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som sušený hrach, takže som ho na noc namočila a ráno uvarila do mäkka (rozvarila som ho, v tomto recepte je to vítané). Trocha vody z uvareného hrášku si odložte bokom.

V hlbokej panvici si zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, kurkumu, mletý koriander a karí lístočky. Necháme lístočky prasknúť.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájané čili papričky. Cibuľu popražíme do sklovata.



Pridáme nakrájané paradajky a panvicu zakryjeme. Dusíme, kým sa paradajky nerozpadávajú, asi 8-10 minút. Treba občas premiešať.



Pridáme uvarený hrášok, soľ a čili korenie a dobre premiešame.





Nakoniec pridáme vývar z hrášku, v ktorom sme rozmiešali kukuričný škrob. Prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou aspoň 10 minút odležať.




sobota 26. novembra 2011

Prsi, prsi len sa leje

Tak sa mi zacala treti den sichta s mopom a kyblom. Od stvrtka prsi, prsi a leje.

prsiiiii 004



A voda tecie popod dvere, popod okna aj steny presakuju.

prsiiiii 005


prsiiiii 007



Aj pieskovisko pre deti zostalo pod vodou....

prsiiiii 008



Vypadky elektriky sun a dennom poriadku, elektrika vypadava asi na 17 hod. Denne. Uz aby zacal chov a spustali generator. Chladnicka, pracka, televizor dostavaju poriadne zabrat.

Predpoved pocasia hovori, ze dazde budu trvat do piatka.... este tyzden! ;((

predpoved