sobota 15. decembra 2012

Bisi Bele Bath

Je to jedlo pochádzajúce z indického štátu Karnataka. Je tiež známe pod názvom Sambar rice alebo Bisi bele huliyana. V doslovnom preklade to znamená "horúca strukovinová ryža".




ČO POTREBUJETE (pre 4-5 člennú rodinu):

300ml dlhozrnnej ryže (pulao rice alebo basmati)
150ml Toor dal
2l vody
50ml zeleného hrachu
100ml na malé kúsky nakrájaného karfiolu
2 stredné veľké paradajky
1 lyžička tamarindovej pasty + 50ml vody
štipka asafoetida
1 lyžička mletého kašmírskeho čili korenia
1 lyžička mletej kurkumy
soľ

na huliyana masala:
50ml Channa dal
2 lyžice urad dal
5ks toboliek zeleného kardamónu
5 klinčekov
škorica veľká ako 2 články prsta
1 lyžička rímskej rasce

na Tadka:
olej (použila som ryžový)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
3 sušené červené čili papričky

na posypanie:
opražené kešu orechy (nemusia byť)




AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme "huliyana masala". Všetky koreniny spolu alebo každé zvlášť opečieme na suchej panvici asi minútu, aby uvoľnili vôňu. Necháme ich vychladnúť a pomelieme na prášok. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.



Ryžu a toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme na 30 minút vo vode. Potom scedíme.



Tamarindovú pastu rozpustíme v 50ml vody.



Do hrnca dáme toor dal a zalejeme ho 2 litrami vody. Vodu privedieme do varu a toor dal uvaríme do polomäkka. Asi 10 minút. Varíme ho na stredne silnom až silnom ohni, odokrytý.



Potom pridáme karfiol...



... hrach...



... a ryžu a varíme na silnom ohni ďalších 10  minút. Občas premiešame.




Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, tamarindovú vodu, asafoetida...




.... mleté čili korenie, kurkumu a soľ. Premiešame.




Ďalej hneď pridáme "huliyana masala", dobre premiešame a varíme, kým jedlo nedostane krémovú konzistenciu (asi ako talianske rizoto).



Potom pridáme karí listy a znova chvíľu varíme.



Medzitým si v menšom hrnci zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a sušené čili papričky a popražíme, aby uvoľnili vôňu.



Toto vylejeme do ryže a premiešame. Ak treba, dochutíme soľou. Jedlo na tanieroch posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou (a opraženými kešu orechami) a môžeme podávať s Papadmi.



♡ ♡ ♡




štvrtok 13. decembra 2012

Tamatar Chaaman

Alebo panír v kyselkavej paradajkovej omáčke.


Tamatar chaaman



ČO POTREBUJETE:

3 lyžice oleja alebo ghí (je to omáčka s olejovým základom, preto viac oleja)
400g paníru
štipka asafoetida
5 klinčekov
3 tobolky zeleného kardamónu
škorica veľká asi ako 2 články prsta
6ks stredne veľkých paradajok (525g); rozmixované na pyré
1 plochá lyžička sušeného zázvoru
1 a 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička garam masala
soľ
150ml horúcej vody

na zomletie:
2 lyžičky feniklových semien
1 a 1/2 lyžičky koriandrových semien
1 lyžička rímskej rasce


Tamatar chaaman



AKO POSTUPOVAŤ:

Paradajky rozmixujeme na pyré a odložíme do ďalšieho použitia. Panír na troche oleja opražíme na silnom ohni dohnedkava a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Tamatar chaaman


V hlbšej panvici (woku), zohrejeme olej alebo ghí. Pridáme asafoetida, škoricu, kardamón a klinčeky a minútku popražíme, aby zavoňali. Pridáme paradajkové pyré a na stredne silnom ohni varíme asi 5 minút alebo dlhšie, záleží koľko vody paradajky v sebe mali. 

Tamatar chaaman


Wok zakryjeme, pretože to bude prskať a "papuľovať" na všetky strany, asi takto.




Omáčka vám musí zhustnúť ako je na videu vyššie. Potom pridáme vodu, korenie, ktoré sme si pomleli, sušený zázvor, kašmírske čili korenie, soľ a panír. Zľahka premiešame, privedieme k varu, oheň zasa zmiernime a zakryté povaríme ďalších asi 5 minút.

Tamatar chaaman


Poprášime s garam masala a prejdeme varom. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.

Tamatar chaaman


Podávame s plackami ako napríklad Naan, Čapati, Paratha.

streda 12. decembra 2012

Sambar masala

Táto zmes korenín už podľa názvu napovie, do ktorého jedla sa pridáva ako tradičná prísada. Sambar - juho-indické karí, ktoré nájdete v rodinách na juhu Indie takmer denne na stole. Opäť je to zmes, ktorú si každá gazdinka pripravuje podľa svojho rodinného receptu, takže chuť Sambaru sa môže dom od domu líšiť.





ČO POTREBUJETE:
(suroviny, ktoré odmeriavam v ml stačí dať do odmerkového pohárika, netreba vážiť)

40ml koriandrových semien
1 lyžica rímskej rasce
1/3 lyžice guľatého čierneho korenia
1/3 lyžice hnedého horčičného semienka
1/2 lyžičky bieleho maku
2 kúsky škorice, veľké asi ako 2 články prsta
1/2 lyžičky Channa dal
1/2 lyžičky Toor dal

1/4 lyžičky rastlinného oleja
100ml (bolo ich 12ks) sušených červených čili papričiek
1/2 lyžičky mletej kurkumy






AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky koreniny, strukoviny a lístočky v prvej časti surovín dáme do panvice so širokým dnom. Ohrievame ich nasucho na stredne silnom ohni, až kým nezavoňajú a lístočky sa nám nevysušia (ak použijete sušené karí lístočky, neopekajte ich už, len ich pridajte do mažiara, či mlynčeka pred pomletím). Prehadzujeme a premiešavame, aby nám koreniny neprihoreli. (Môžeme ich opiecť aj každé zvlášť.) Opečené koreniny dáme na tanierik vychladnúť.



Do tej istej panvice dáme olej a vložíme čili papričky. Popražíme na stredne silnom ohni dohnedkava - chrumkava. Pozor, aby neprihoreli. Odložíme ich na papierové obrúsky a troška nimi pritlačíme, aby sme odsali prebytočný olej. Necháme vychladnúť.



Potom dáme do mažiarika alebo do mlynčeka na korenie mletú kurkumu a pridáme ostatné koreniny a čili papričky. Pomelieme na prášok.




Korenie skladujeme v suchých, tesne uzavretých nádobách na tmavom mieste.

Tamatar Pyaz ki Subzi (Paradajkovo cibuľové subzi) / Tomatoes and onions subzi

Paradajky s cibuľou, ktoré môžeme podávať ako prílohu ku karí a ryži, ako prílohu k pečenému, či grilovanému mäsu alebo ako hlavné jedlo spolu s plackami.





ČO POTREBUJETE:

2 väčšie červené cibule
3 väčšie paradajky

olej horčičný (môžete použiť aj slnečnicový)
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky horčičného tmavého semienka

1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy
soľ

2 zelené čili papričky
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
niekoľko karí lístkov





AKO POSTUPOVAŤ:

V kadhai (woku) zohrejeme olej. Pridáme horčičné semienko a rímsku rascu. Necháme prasknúť.



Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme na miernom ohni.



Potom pridáme nakrájané paradajky, soľ...



... čili korenie, mletý koriander a kurkumu a premiešame.  Kadhai prikryjeme a na miernom ohni dusíme asi 5 minút. Paradajky musia byť mäkké. Vareškou ich trocha roztlačíme.





Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor (alebo pastu), čili papriky prekrojené na pozdĺž na polovicu a karí lístky. Premiešame a ešte minútku prehrejeme.



Podávame s Chapati.


nedeľa 9. decembra 2012

Tvorivá nedeľa

Salonka a jej spolužiačky dostali za úlohu projekt - urobiť dom. A náš tata sa v takýchto veciach výživa, tak pomáhal :) (aj Sanabka pomáhala) Bola to zábavná nedeľa a bolo radosť vidieť ako sa deti vedia sústrediť na jednu vec a ako sa potom tešili z výsledku. Za dobre urobenú prácu dostali horúcu čokoládu a mafinky :)


















Hotovo!