sobota 21. decembra 2013

Vianoce

Tento rok som si to vsetko do bodky naplanovala. Dokupila som aj nejake dekoracie a nove retiazky na stromcek, takze mam pocit, ze tento rok mame najkrajsi stromcek, aky sme doteraz mali. Aj maly vianocny svietnicek som dokupila na stol, aby mala vecera sviatocnu atmosferu. Naplanovala som si vsetko, co uvarim, co napiect, o kolkej vstat, aby darceky boli pod stromcekom skor, nez dcerky otvoria oci.... Clovek mieni, zivot meni. Dostali sme pozvanie na rodinnu svadbu. A tak na Stedry den letime do Mumbai veselit sa. Stedry den sme posunuli na dnes a zavolali Jeziska, ze UZ! :) Dnes bolo vela radosti, aj ked o par dni skor. A teraz uz len zbalit kufor, roztiahnut kridla a fijuuu na indicku veselicu, stravit Vianoce netradicne! Posledny den roku 2013 budeme opat doma :)


Majte krasne sviatky, plne lasky a pohody.

22vianoce 014

22vianoce 019

22vianoce 022

22vianoce 025

22vianoce 028

22vianoce 029

22vianoce 042

22vianoce 046




STASTNE A VESELE!


streda 18. decembra 2013

Kakaové pečivo (bezvaječné)





ČO POTREBUJETE (na pribl. 30ks):

200g masla
120g práškového cukru zmiešaného s kakaom
4 lyžice mlieka
60g kukuričného škrobu
200g múky (použila som Maida; hladká)





AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo vymiešame s mliekom a kakaovým cukrom dohladka.

22vianoce 006



Pridáme kukuričný škrob a zapracujeme ho vareškou do masla.

22vianoce 007


Pridáme polovicu z množstva múky a zapracujeme ju do cesta. Pridáme druhú polovicu múky a znova zapracujeme do cesta. Cesto necháme aspoň pol hodinku odležať pod čistou, kuchynskou utierkou.

22vianoce 008

22vianoce 009


Potom z neho odoberáme po kúskoch a modelujeme guľôčky. Tie v dlaniach zľahka sploštíme a položíme na plech.

22vianoce 010


Pečieme na 180st. asi 10-12 minút.

22vianoce 013

Na krevetej farme 3. / On a shrimp farm 3.


1


3
V okolí rybníkov rastie Tulsi.


4


2


6
Salonka kontroluje 🙂


7


5
Kŕmenie.


8
Výlov....


9
... a kontrola zdravia a veľkosti.

utorok 17. decembra 2013

Medovníčky / Gingerbread cookies

Dnes som sa pokúšala o svoje prvé medovníčky. Nie prvé túto sezónu, ale prvé celkovo. Už minulý rok som si ich naplánovala a nedostala sa k nim, preto korenie nakoniec skončilo v liatom perníku.





ČO POTREBUJETE (mala som 24ks):

300g múky (Maida)
100g cukru práškového 
2 lyžice medu
1/2 lyžičky jedlej sódy
štipka prášku do pečiva
1 lyžička medovníčkového korenia
50g masla
1 vajce

1 vajce na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Zmiešame spolu najprv mokré suroviny s cukrom a potom pridáme múku so sódou a práškom do pečiva. Vymiesime cesto, dobre zabalíme a uložíme na noc do chladničky (minimálne na 12 hodín).



Potom cesto vytiahneme z chladničky a necháme ho povoliť. Pri vaľkaní si pracovnú dosku pomúčine a aj povrch cesta pomúčime, aby sa nelepilo na valček. Vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na plech kúsok od seba.



Pečieme v predohriatej rúre, na 180st. asi 12 minút. 

Hotové hneď potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vychládnuť. Sú mäkkučké.



🎄 🎄 🎄






utorok 10. decembra 2013

Besan Ladoo

Vianoce sa blížia. Najkrajší čas roka. Spájam si ich s radosťou, prípravami, ktoré sme s mamou robili vždy spoločne, s rozprávkami. S ocinom, ktorý poctivo ochutnával napečené koláčiky. S babičkou a jej orechovými štangličkami. S mojimi najbližšími. S vôňou ihličia a dobrého jedla.

Prajem Vám krásne sviatky, užite si aj toto predvianočné obdobie v kľude, tešte sa z toho, že môžete byť spolu a že máte ľudí, ktorým na Vás záleží. Nikto nie je viac ako Vaša vlastná rodina. 



 Veselé Vianoce Vám všetkým, čo sem občas zablúdite 🎄❤ 



Besan Ladoo



ČO POTREBUJETE (na 16-17ks):

2 hrnčeky cícerovej múky Besan
1/2 hrnčeka horúceho ghee
mletý kardamóm
1 hrnček práškového cukru (môžete si zomlieť hnedý cukor alebo použiť palmový - jaggery)



Besan Ladoo



AKO POSTUPOVAŤ:

Besan (najlepšie preosiaty) dáme do panvice so širokým dnom alebo použijeme kadhai.

22ladoo 002


Dáme si tiež zohriať ghee, ktoré odložíme bokom do ďalšieho použitia.

22ladoo 003


Besan v panvici premiešavame na miernom ohni opekáme asi 10 minút. Ucítite jeho orieškovú vôňu a máličko zmení farbu. Potom doňho vylejeme horúce ghee a všetko dobre premiešavame. 

22ladoo 006


Stále na miernom ohni miešame ďalších 6-8 minút.

22ladoo 007


Potom pridáme mletý kardamóm a mletý cukor. Hneď premiešame a odstavíme z ohňa. Zmes dobre premiešame a necháme pozvoľne vychládnuť.

22ladoo 008

22ladoo 009


Vychládnutá zmes stuhne a keď ju lyžičkou budete chcieť rozrobiť, tak sa bude mrviť. Nezlaknite sa. Zoberieme z nej kúsok a miesime v rukách chvíľku ako plastelínu. Teplo dlaní ghee znova trocha roztopí, zmes sa spojí a bude sa dať pekne vytvarovať guľôčka.

22ladoo 010

22ladoo 012


Skladujeme v dobre uzavretej nádobe, ja ich ukladám do chladničky.

22ladoo 014


Rada: Ak by sa vám podarilo cesto urobiť redšie, nezhustlo poriadne, dajte ho na tanier, umyte panvicu a znova ju zohrejte. Pridajte asi 2 lyžice cícerovej múky  a na miernom ohni ju znova opečte, aby zavoňala orieškovo. Potom pridajte už urobené cesto a vareškou múku s cestom spojte (stále na ohni). Potom dajte cesto vychládnuť a pokračujte ako je v návode, v modelovaní.


Pochvala 🥰




22ladoo 031