štvrtok 19. marca 2015

Subzi s lobiou a sampinonmi


Subzi z lobie a sampinonov





CO POTREBUJETE:

100ml suchej lobie
voda na uvarenie lobie
1 bobkovy list
200g cerstvych sampinonov
ghee
stipka asafoetida
1 plocha lyzicka tmavej rimskej rasce
niekolko kari listkov
1/3 lyzicky mletej kurkumy
sol
1/2 lyzicky mleteho koriandru


Subzi z lobie a sampinonov



AKO POSTUPOVAT:

Lobiu na noc namocime vo vode. Rano scedime a preplachneme. Dame ju do tlakoveho hrnca, zalejeme vodou, pridame bobkovy list a varime asi 20 minut od natlakovania na miernom ohni. Uvarenu lobiu odlozime bokom do dalsieho pouzitia.

V panvici rozpalime ghee. Pridame asafoetidu, rimsku rascu a rascu nechame rozvonat. Potom pridame kari listky a nechame ich prasknut. Dalej pridame mletu kurkumu, ocistene a pokrajane sampinony a na silnom ohni asi 2 minuty restujeme. Podlejeme troskou vody z lobie a pod pokrievkou dusime 5 minut.

Subzi z lobie a sampinonov

Subzi z lobie a sampinonov


Potom pridame uvarenu lobiu, mlety koriander a sol a 3 minuty este podusime pod pokrievkou.

Nakoniec vmiesame cerstvu koriandrovu vnat, prehrejeme a odstavime z ohna.

Subzi z lobie a sampinonov


Mozeme podavat napriklad s plackami alebo ako prilohu k ryzi a Sol Kadhi.



Subzi z lobie a sampinonov

4 komentáre:

  1. Ahoj Miska,

    Tak som si zase isla po inspiraciu na tvoj blog...a nasla som. Tuto "fazulu" som minule kupila, urobila som z nej vynikajucu polievku aku robievala moja babicka. Takze teraz skusim tvoj receptik z nej. Ty ju volas "lobia", viem, ze to v skutocnocti nie je fazula, musim pozret, co je to zac. Tak pekne pripravy na Velku Noc, my ideme dnes s dcerkou kraslit balkon, kupit kvetinky a tak.
    A na uplne inu temu...objavila som vynikajucu ucitelku yogy podla B.K.S. Iyengar, neviem, ci ti to nieco hovori, to len tak na okraj, chcem sa s tebou podelit o radost s akou chodim na ten kurz yogy. Pozdravuje a praje krasny den Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Karin. Teraz si mi novinku napisala Nevedela som, ze lobia nie je fazula. Ono sa jej anglicky hovori black eyed beans tusim. Chcem z nej skusit urobit aj take bezmasite fasirky, tak snad budu dobre :) Balkon zdobite k Velkej noci, ci na privolanie jari :) lebo tie fotky so snehom, to je sranda (pre vas asi nie). Vzdy na Velku noc byval prvy teply den, to si pamatam, lebo sme vzdy poobede, ked sa dosibalo sli na prechadzku. Enjoy your yoga classes!! :) Pekne sviatky prajem.

      Odstrániť
  2. No, to len tak pre zaujimavost o tej lobii (black eye bean), som si to vycitala vo Wiki, tiez som to netusila. Predtym z botanickeho hladiska bola lobia zaradena medzi "Phaseolus unguiculatus" a teraz je v skupine "Vigna unguiculata subsp. unguiculata". Je to v tomto clanku: http://fr.wikipedia.org/wiki/Haricot. Tak, zase budeme o cosi mudrejsie, :), prepac, ze som sa o tom tak rozpisala...to som taky vsevedko, co v kuse pouca :).
    Ten balkon sme vyumyvali po zime, posadili sme kvetinky, dcera sa tesi z takychto prirodnych aktivit...a teraz sa tesime, ked sa pozrieme na pekny balkon. Sniezik tu ale nemame, lebo byvame v Toulouse, svieti nam tu slniecko, aj ked menej ako u vas v Indii. A tiez si pamatam, ako bola jar na Velku Noc a pekne pocasie na Slovensku. Tak si uzite pekny velkonocny pondelok. A ten recept bol vynikajuci! Urcite si ho zopakujem. Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je v pohode :) Treba si informacie stale hladat. Zajtra moze byt opat vsetko inak :) Tak si uzivajte jar a slniecko a nech sa kvetinkam dari :) Pozdravujeme!

      Odstrániť