pondelok 9. marca 2015

Kheema matar / Minced meat with green peas


Kheema matar



ČO POTREBUJETE:

500g mletého mäsa (použila som kuracie prsia) / 500g minced meat (I used chicken breast)
(na toto jedlo je vhodné použiť aj mleté jahňacie mäso)

olej alebo ghee / oil or ghee
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
1 ázijský bobkový list (tej patta) / 1 bay leaf
2 zelené kardamómy / 2 green cardamoms
4 klinčeky / 4 cloves
kúsok škorice / small piece of cinnamon

2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions
niekoľko karí lístkov / few curry leaves
1 zelená chilli paprička (môžete použiť aj viac) / 1 green chilli (you can use more if you like spicy)
soľ / salt
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger - garlic paste

1/2 lyžičky mletého chilli korenia / 1/2 tsp chilli powder
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
1 lyžička mletého koriandru / 1 tsp ground coriander seeds

1 veľká paradajka / 1 big tomato
100g (asi 2 lyžice) bieleho nesladeného jogurtu (dahi) / 100g of yogurt
voda podľa potreby / water as needed

hrsť mrazeného alebo čerstvo lúpaného hrachu / handful of green peas (frozen or fresh)
1 lyžička garam masala / 1 tsp garam masala
čerstvá koriandrová vňať / fresh coriander leaves


IMG_0967



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie prsia opláchneme pod tečúcou vodou, vysušíme, pokrájame na menšie kusy a v mixéry posekáme. (Alebo si kúpte už pripravené mleté.) Odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Wash the meat and cut into small pieces. Grind in your mixer. Or you can buy ready made minced meat.Keep aside.

Kheema matar


V hrnci zohrejeme olej (alebo ghee). Pridáme rímsku rascu, bobkový list, klinčeky, kardamómy, škoricu a restujeme na miernejšom ohni, kým korenie neuvoľní vôňu. Potom pridáme karí lístky, chilli papričku, nadrobno nakrájanú cibuľu a soľ. Soľ pomáha koreniu zvýrazniť jeho chuť. Zmes restujeme, kým cibuľa nie je mäkká. / In pot heat some oil or ghee. Add cumin, bay leaf, cloves, cardamom, cinnamon and fry on low heat until spices release its aroma. Then add curry leaves, green chilli, chopped onion and salt. Fry all this on low heat until onion is soft. Stir occasionally.

Kheema matar


Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a premiešame. Ďalej pridáme mleté chilli korenie, kurkumu a mletý koriander a premiešame. Restujeme minútku. / Add ginger - garlic paste and stir well. Add chilli powder, termaric, ground coriander seeds and stir. Fry for a minute.

Kheema matar


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a zmes restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva a neoddelí sa olej. / Add chopped tomato a fry again for few minutes, or until tomato is soft and oil separates.

Kheema matar


Vtedy pridáme mleté mäso, trocha soli a mäso restujeme asi 2 minúty. Premiešavame občas. Potom pridáme jogurt a premiešame. / Then add kheema, salt and cook for 2min. Stir occasionally. Add yogurt and stir again.

Kheema matar


Pridáme asi 100-150ml vody, privedieme ju k varu, oheň zmiernime a mäso pod pokrievkou varíme asi 10-12 minút. / Add 100 - 150ml water and bring to the boil. Reduce the heat, cover the pot and cook kheema for 10 - 12min.

Kheema matar


Potom pridáme hrach a varíme ďalších 5 minút. / Add green peas and cook for another 5min.

Kheema matar


Nakoniec pridáme garam masala a čerstvú koriandrovú vňať, zmes premiešame a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou odpočívať ďalších 10 minút. / Finally add garam masala, fresh chopped coriander leaves, stir well and remove from the stove. Let it rest covered for 10min.

Kheema matar


Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo s plackami Chapati. / Serve with rice or Chapati.


Kheema matar

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára