pondelok 9. marca 2015

Kheema matar


Kheema matar



ČO POTREBUJETE:

500g mletého mäsa (použila som kuracie prsia)
(na toto jedlo je vhodné použiť aj mleté jahňacie mäso)

olej alebo ghee
1/2 lyžičky rímskej rasce
1 ázijský bobkový list (tej patta)
4 klinčeky 
kúsok škorice

2 stredne veľké červené cibule
niekoľko karí lístkov 
1 zelená chilli paprička (môžete použiť aj viac)
soľ
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty

1/2 lyžičky mletého chilli korenia
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 lyžička mletého koriandru

1 veľká paradajka
100g (asi 2 lyžice) bieleho nesladeného jogurtu (dahi)
voda podľa potreby

hrsť mrazeného alebo čerstvo lúpaného hrachu
1 lyžička garam masala
čerstvá koriandrová vňať 


IMG_0967



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie prsia opláchneme pod tečúcou vodou, vysušíme, pokrájame na menšie kusy a v mixéry posekáme. (Alebo si kúpte už pripravené mleté.) Odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Kheema matar


V hrnci zohrejeme olej (alebo ghee). Pridáme rímsku rascu, bobkový list, klinčeky, kardamómy, škoricu a restujeme na miernejšom ohni, kým korenie neuvoľní vôňu. Potom pridáme karí lístky, chilli papričku, nadrobno nakrájanú cibuľu a soľ. Soľ pomáha koreniu zvýrazniť jeho chuť. Zmes restujeme, kým cibuľa nie je mäkká.

Kheema matar


Potom pridáme cesnakovo-zázvorovú pastu a premiešame. Ďalej pridáme mleté chilli korenie, kurkumu a mletý koriander a premiešame. Restujeme minútku.

Kheema matar


Pridáme nadrobno nakrájanú paradajku a zmes restujeme, kým sa paradajka nerozpadáva a neoddelí sa olej.

Kheema matar


Vtedy pridáme mleté mäso, trocha soli a mäso restujeme asi 2 minúty. Premiešavame občas. Potom pridáme jogurt a premiešame.

Kheema matar


Pridáme asi 100-150ml vody, privedieme ju k varu, oheň zmiernime a mäso pod pokrievkou varíme asi 10-12 minút.

Kheema matar


Potom pridáme hrach a varíme ďalších 5 minút. 

Kheema matar


Nakoniec pridáme garam masala a čerstvú koriandrovú vňať, zmes premiešame a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou odpočívať ďalších 10 minút.

Kheema matar


Môžeme podávať s dusenou ryžou alebo s plackami Chapati.


Kheema matar

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára