utorok 7. marca 2023

Masi magam festival, Tamil Nadu

Masi Magam je festival, ktorý sa slávi v južnej Indii a má v živote Tamilov dôležitý význam. Festival spadá do tamilského mesiaca Masi, ktorý sa niekoľko dní prekrýva s februárom a marcom. Festival sa oslavuje počas mesiaca Masi v deň, keď je Mesiac je v súlade s hviezdou Magha (Nakshatra), a preto sa to považuje za veľmi silný deň. Toto sa vyskytuje iba raz ročne a považuje sa za veľmi priaznivé. 




Z histórie: 

V Tiruvannamalai býval kráľ menom Vallala. Bol horlivým nasledovníkom Boha Šivu. Kráľ, ktorý nemal deti, sa obával, kto vykoná jeho posledné obrady. Jedného dňa sa pred ním objavil Boh Šiva a sľúbil, že sa postará o jeho posledné obrady. Keď prišiel čas, kráľ opustil svoje pozemské plavidlo na Masi Magam; verný svojmu slovu, Boh Šiva vykonal jeho posledné obrady. Ďalej ho Boh Šiva požehnal a povedal, že kto sa počas tohto priaznivého dňa ponorí do mora, dosiahne Mokšu. Odvtedy sa Masi Magam oslavuje s veľkou vierou a oddanosťou. Tiež sa verí, že Boh Šiva stále každý rok prichádza k moru a vykonáva kráľovské obrady. 

Hlavné atrakcie festivalu: 

1. Farebný sprievod. V tento deň sa modly Bohov Šivu, Šakti a Višnua ponárajú v Bengálskom zálive alebo Theerthavari. Organizuje sa sprievod niekoľkých ctiteľov a ľudia kráčajú a nesú chrámové idoly na pobrežie mora alebo k miestnym rybníkom a riekam. Okrem idolov sa so sebou nosí aj juhoindický akustický nástroj Nadhaswaram. Niektoré chrámy tiež vykonávajú Ashwa pooja a Gaja pooja, aby priniesli šťastie a bohatstvo oddaným. 

2. Svätý obrad/ponorenie. Aj oddaní sa kúpu vo svätenej vode s vierou, že zmyje všetky ich hriechy. Tiež sa verí, že počas tohto sviatku ten, kto sa ponorí do svätých vôd, dosiahne Mokšu. 

3. Maha Magam. Raz za 12 rokov sa Masi Magam stáva ešte významnejším. Vtedy sa Jupiter presunie do znamenia Leva. Festival sa oslavuje s veľkou oddanosťou v chráme Adi Kumbeswaran Kumbakonam.









































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára