streda 18. decembra 2013

utorok 17. decembra 2013

Medovníčky / Gingerbread cookies

Dnes som sa pokúšala o svoje prvé medovníčky. Nie prvé túto sezónu, ale prvé celkovo. Už minulý rok som si ich naplánovala a nedostala sa k nim, preto korenie nakoniec skončilo v liatom perníku.





ČO POTREBUJETE (mala som 24ks):

300g múky (Maida)
100g cukru práškového 
2 lyžice medu
1/2 lyžičky jedlej sódy
štipka prášku do pečiva
1 lyžička medovníčkového korenia
50g masla
1 vajce

1 vajce na potretie





AKO POSTUPOVAŤ:

Zmiešame spolu najprv mokré suroviny s cukrom a potom pridáme múku so sódou a práškom do pečiva. Vymiesime cesto, dobre zabalíme a uložíme na noc do chladničky (minimálne na 12 hodín).



Potom cesto vytiahneme z chladničky a necháme ho povoliť. Pri vaľkaní si pracovnú dosku pomúčine a aj povrch cesta pomúčime, aby sa nelepilo na valček. Vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na plech kúsok od seba.



Pečieme v predohriatej rúre, na 180st. asi 12 minút. 

Hotové hneď potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme vychládnuť. Sú mäkkučké.



🎄 🎄 🎄






utorok 10. decembra 2013

Besan Ladoo

Vianoce sa blížia. Najkrajší čas roka. Spájam si ich s radosťou, prípravami, ktoré sme s mamou robili vždy spoločne, s rozprávkami. S ocinom, ktorý poctivo ochutnával napečené koláčiky. S babičkou a jej orechovými štangličkami. S mojimi najbližšími. S vôňou ihličia a dobrého jedla.

Prajem Vám krásne sviatky, užite si aj toto predvianočné obdobie v kľude, tešte sa z toho, že môžete byť spolu a že máte ľudí, ktorým na Vás záleží. Nikto nie je viac ako Vaša vlastná rodina. 



 Veselé Vianoce Vám všetkým, čo sem občas zablúdite 🎄❤ 



Besan Ladoo



ČO POTREBUJETE (na 16-17ks):

2 hrnčeky cícerovej múky Besan
1/2 hrnčeka horúceho ghee
mletý kardamóm
1 hrnček práškového cukru (môžete si zomlieť hnedý cukor alebo použiť palmový - jaggery)



Besan Ladoo



AKO POSTUPOVAŤ:

Besan (najlepšie preosiaty) dáme do panvice so širokým dnom alebo použijeme kadhai.

22ladoo 002


Dáme si tiež zohriať ghee, ktoré odložíme bokom do ďalšieho použitia.

22ladoo 003


Besan v panvici premiešavame na miernom ohni opekáme asi 10 minút. Ucítite jeho orieškovú vôňu a máličko zmení farbu. Potom doňho vylejeme horúce ghee a všetko dobre premiešavame. 

22ladoo 006


Stále na miernom ohni miešame ďalších 6-8 minút.

22ladoo 007


Potom pridáme mletý kardamóm a mletý cukor. Hneď premiešame a odstavíme z ohňa. Zmes dobre premiešame a necháme pozvoľne vychládnuť.

22ladoo 008

22ladoo 009


Vychládnutá zmes stuhne a keď ju lyžičkou budete chcieť rozrobiť, tak sa bude mrviť. Nezlaknite sa. Zoberieme z nej kúsok a miesime v rukách chvíľku ako plastelínu. Teplo dlaní ghee znova trocha roztopí, zmes sa spojí a bude sa dať pekne vytvarovať guľôčka.

22ladoo 010

22ladoo 012


Skladujeme v dobre uzavretej nádobe, ja ich ukladám do chladničky.

22ladoo 014


Rada: Ak by sa vám podarilo cesto urobiť redšie, nezhustlo poriadne, dajte ho na tanier, umyte panvicu a znova ju zohrejte. Pridajte asi 2 lyžice cícerovej múky  a na miernom ohni ju znova opečte, aby zavoňala orieškovo. Potom pridajte už urobené cesto a vareškou múku s cestom spojte (stále na ohni). Potom dajte cesto vychládnuť a pokračujte ako je v návode, v modelovaní.


Pochvala 🥰




22ladoo 031

sobota 7. decembra 2013

Baraní guláš / Mutton goulash

Tak ako na Slovensku možno máte problém zohnať nejaké suroviny na indickú kuchyňu, tak mám aj ja občas problém zohnať suroviny na slovenskú kuchyňu. Ale beriem to ako výzvu. Keď mám na to jedlo chuť, jednoducho skúšam ako to urobiť z dostupných surovín. No a niektoré suroviny si musím vždy so sebou priviezť alebo mi mama v balíčku pošle. Ako napríklad domácu mletú papriku z myjavského trhu alebo sušený majorán, ktorý som u nás v obchode nevidela. Už som varila guláš z kuracieho mäsa, ale keďže manžel kuracie mäso neje, dnes som si povedala, že uvarím z baranieho, aby ochutnal niečo "naše" zasa. Neberte to ako tradičný, autentický recept, je to moja snaha urobiť ho v mojich podmienkach, čo najlepšie a tak autenticky ako sa len dá.



22barani gulas 031


ČO POTREBUJETE:

1/2kg baranieho mäsa (curry cuts; namiesto baranieho mäsa môžeme použiť jahňacie alebo kozie mäso)

na marinádu:
1 lyžica mletej sladkej papriky
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
1 lyžička mletého koriandru
8 strúčikov cesnaku
2 lyžice oleja

ďalej:
ghee
3 veľké cibule (alebo aby jej bolo toľko, koľko mäsa)
1 zelená paprika
2 stredne veľké paradajky
soľ
1 zelená chilli paprička 
1/3-1/2 pohára vriacej vody
1 stredne veľký zemiak
5 strúčikov cesnaku
1 lyžička sušeného majoránu



22barani gulas 038



AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso umyjeme, vysušíme a dáme do misky. Pridáme suroviny na marinádu - cesnak nastrúhame. Poriadne mäso s marinádou premiešame a necháme cez noc odležať v chladničke.

22barani gulas 004

22barani gulas 006


V hrnci zohrejeme dostatok ghee (2-3 lyžice). Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju restujeme, až kým nie je mäkká, priesvitná. Trvá to dlhšie, neponáhľajte sa v tomto bode. Občas ju premiešame.

22barani gulas 008

1


Potom pridáme nadrobno nakrájanú papriku a 2 minútky restujeme.

22barani gulas 012


Pridáme namarinované mäso a na silnejšom ohni opekáme, občas premiešame. Necháme mäso zatiahnuť.

22barani gulas 013


Potom ho osolíme a podlejeme 1/3 pohára vriacej vody. 

22barani gulas 014


Pridáme tiež hneď nadrobno nakrájané paradajky, zelenú chilli papričku a premiešame. 

22barani gulas 015


Hrniec prikryjeme, oheň zmiernime a guláš varíme hodinu a pol až 2 hod. Občas mäso skontrolujeme a premiešame.

22barani gulas 018


Kým sa guláš varí, môžeme si pripraviť domáce pečivo, či chlieb. Ja som pripravila žemle: múka atta a maida, soľ, trocha cukru, olej, sušené droždie, ľanové semienka a voda. Pred pečením potrieme vlažnou vodou a pečieme na 180st., 25-30 minút.

22barani gulas 017


Keď je mäso mäkké, pridáme nastrúhaný zemiak, cesnak a sušený majorán, premiešame a ešte 10 minút povaríme pod pokrievkou, na miernom ohni.

2


Hrniec odstavíme z ohňa a guláš necháme aspoň 20 minút ešte odpočívať pred podávaním.

22barani gulas 021


Podávame s chlebom, pečivom alebo knedľou.


štvrtok 5. decembra 2013

Malai Makhana Matar


22suroviny 003



Tieto semená patria rastline Gorgon plant a odborne sa nazýva Euryale ferox. V južnej Indii sú obľúbeným snackom. Doteraz som ich nekupovala, lebo som nevedela čo s nimi. Natrafila som na niekoľko zaujímavých receptov s nimi a rozhodla som sa vyskúšať aspoň jeden a ochutnať tieto semená. Mňa nijak zvlášť neohúrili, chuť nemajú žiadnu, dokonca mi to ani nevoňalo, keď sa pridali do omáčky (voňalo až neskôr, keď sa karí troška "uležalo"). Omáčka chutí dobre, odporúčam to kombinovať buď s tým hrachom alebo s karfiolom alebo jednoducho niečim zeleninovým. Manžel zjedol v tichosti všetko, takže jemu pravdepodobne chutilo 😏



22makhana matar 031



ČO POTREBUJETE:

2 poháre lotosových semien (makhana)
1/2 pohára mrazeného hrachu
1 veľká paradajka
olej
1 veľká červená cibuľa 
1/2 lyžičky cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo čerstvý zázvor aj cesnak nastrúhať)
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky garam masala
1/2 lyžičky chilli korenia
1 pohár vody
soľ
50-80ml sladkej smotany
čerstvá koriandrová vňať


22makhana matar 027



AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme dohnedkava. Pridáme strúhaný zázvor a cesnak a ešte chvíľu restujeme.

22makhana matar 005


Potom pridáme paradajku, ktorú sme rozmixovali na pyré. Na miernom ohni povaríme asi 3 minúty.

22makhana matar 006


Pridáme kurkumu, mletý koriander, chilli korenie a garam masala, premiešame.

22makhana matar 009


Ďalej pridáme pol pohára vody a privedieme k varu.

22makhana matar 010


Potom pridáme lotosové semená, mrazený hrach...

22makhana matar 012


.... a druhú polovicu pohára vody. Osolíme a premiešame. Počkáme, kym voda začne zasa bublať. Hrniec prikryjeme a karí povaríme 3 minúty na miernom ohni.

22makhana matar 013


Pridáme sladkú smotanu a prejdeme minútovým varom.

22makhana matar 015


Nakoniec primiešame nasekanú koriandrovú vňať a hrniec odstavíme z ohňa.

22makhana matar 016


Podávame s ryžou ochutenou rímskou rascou (Jeera rice) alebo s plackami Paratha.