utorok 6. apríla 2010

Ako si vyrobiť Kokosové mlieko ?


22IMG_7920



ČO POTREBUJETE:

600ml teplej vody




22IMG_7923



AKO POSTUPOVAŤ:

Kokosový orech rozbijeme a dužinu nastrúhame, ale skúsime vybrať a polámať na menšie kúsky. Dužinu dáme do mixéra spolu s 200ml vody. Túto zmes poriadne vymixujeme a scedíme do misky tak, že dužinu dobre pritláčame o sitko - žmýkame. Potom ju znova vrátime do mixéra s ďalšími 200ml vody. Zasa vymixujeme a vyžmýkame z nej "mlieko".


22IMG_7919


Zopakujeme so zbytkom 200ml vody. Tekutina, ktorú sme žmýkaním dostali je vaše domáce kokosové mlieko.


22IMG_7971

pondelok 5. apríla 2010

Kysnuté dolky



ČO POTREBUJETE (asi na 6ks):

200ml múky (použila som Maida)
vlažné mlieko
štipka soli
2 lyžice kryštálového cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
1 vajce



AKO POSTUPOVAŤ:

Do misky dáme všetky suroviny a vymiešame cesto hustejšie než cesto na palacinky. Ja mlieko pridávam postupne, podľa toho aké je cesto husté. Misku zakryjeme a cesto necháme asi 30 minút kysnúť. (Mlieko nesmie byť chladné ani príliš horúce!)

IMG_6664

IMG_6666


Panvicu dáme poriadne zohriať.  Potrieme ju olejom a naberačkou púšťame hrudky cesta na panvicu. Pečieme na slabom ohni z oboch strán dohneda.

IMG_6668

IMG_6957


Hotové môžeme posypať kakaovo-cukrovým práškom, Grankom, orechami pomletými s cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom, alebo natrieť džemom.

Kokosový orech नारियल

Existuje niekoľko rôznych spôsobov ako využiť čerstvé kokosové orechy. Mladé kokosy majú viac vody a sú mäkkšie; zrelé kokosy majú pevnú dužinu a menej vody. 


IMG_7134



Väčšina ľudí si myslí, že kokosové mlieko je tekutina vnútri kokosové orecha, ale nie je to tak. Tekutina vo vnútri kokosové orecha je kokosová voda alebo džús. Kokosový krém je vyrobený z lisovaného kokosového mäsa/dužiny. Kokosové mlieko je vyrobené zo šťavy strúhaného kokosu - jeho bielej dužiny a vody. Kokosový olej pochádza tiež z kokosového mäsa/dužiny.


22salonka fotila 085


Kokosy dodávajú jedlám výbornú chuť. Sú bohaté na kyselinu laurinovú*, ktorá je známa pre jej účinky: antivírusové, antibakteriálne, protiplesňové a posilňuje imunitný systém.


22na farme 120


Čerstvá kokosová voda je jeden z najlepších zdrojov elektrolytov. Používa sa pri dehydratácii, napríklad v prípade hnačky alebo namáhavom cvičení, pre športovcov.

561554_10201073679656952_773958436_n



Výživové hodnoty surovej kokosovej dužiny: 

Vitamíny:
  • Kyselina listová - je základným koenzýmom metabolizmu bielkovín. Je dôležitá pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúcej genetickú informáciu), rast tkaniva a funkciu buniek. Okrem toho zvyšuje chuť do jedla a stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
  • Cholín - patrí medzi vitamíny skupiny B. Nedostatok cholínu sa spojuje s niektorými chorobami, napríklad so vznikom Alzheimerovej choroby a inými psychiatrickými ochoreniami sprevádzaných poruchami pamäte. 
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcií na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek 

Minerály:
  • Draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca Fosfor- je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán 
  • Magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov 
  • Sodík - môže spôsobovať vysoký krvný tlak alebo nadbytočné zadržovanie vody v tele 
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi 
  • Selén - posilňuje imunitný systém 
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila 
  • Mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém


22na farme 122

22na farme 129



Ďalšie zdravotné prínosy kokosového orecha:

  1. Znižuje riziko srdcových chorôb
  2. Znižuje hladinu cholesterolu
  3. Zmierňuje príznaky a zdravotné riziká spojené s cukrovkou a chronickou únavou
  4. Pomáha pri tráviacich poruchách
  5. Zvyšuje metabolizmus a podporuje zdravú funkciu štítnej žľazy
  6. Zlepšuje vstrebávanie vápnika a horčíka a podporuje rozvoj silných kostí a zubov u detí
  7. Tiež redukuje symptómy spojené s lupienkou, ekzémom a dermatitídou
  8. Pomáha chrániť telo pred osteoporózou, ochorením obličiek, pečene a infekcie močového mechúra
  9. Omladzuje pokožku a zabraňuje skorému výskytu vrások a stareckých škvŕn.


    Využitie:
    Je chutnou prísadou do polievok, dusených jedál, karí omáčok, dezertov a nápojov.



    * http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_laurová


    22IMG_7971


    Recept na výrobu kokosového mlieka nájdete NA TOMTO LINKU.



    Príkladám fotky nástroja, na ktorom sa čerstvý kokos strúha a spôsob, akým sa to robí. Nástroj na strúhanie sa nazýva "Villi" a jeho čepeľ sa používa na krájanie zeleniny aj mäsa.


    1


    2






    22IMG_7973



    Mozete si pozriet recepty, kde som pouzila cerstvy struhany kokos alebo kokosove mlieko



     Zdroj informácií: internet

    Zelenina s arašidami

    100_1173



    ČO POTREBUJETE:

    hrsť arašidov nesolených
    olej
    1/2 lyžičky horčičného semienka
    štipka kurkumy
    1 mrkva
    4 baby kukuričky 
    1 zelená paprika
    1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
    soľ
    voda
    1 jarná cibuľka




    AKO POSTUPOVAŤ:

    Hrsť arašidov opečieme na suchej panvici a keď vychladnú pomelieme na prášok.






    Na oleji necháme prasknúť horčičné semienko. Pridáme kurkumu a zeleninu (mrkvu, papriku a baby kukuričky). Pridáme mleté čierne korenie, osolíme a minútku opekáme.






    Potom pridáme pomleté arašidy a premiešame.






    Zalejem kokosovým mliekom a trochou vody a zakryté varíme na slabom ohni, kým sa tekutina nevstrebe a zeleninka zostane hustá a mäkká.






    Posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a odložíme z ohňa. Necháme 5 minút zakryté postáť.




    Podávame s plackami.

    štvrtok 1. apríla 2010

    Batata Pohe

    Pohe sa často robia na raňajky v rodine môjho manžela. Jednoduchá príprava, chutné, zdravé jedlo.



    batata Pohe




    ČO POTREBUJETE:
    (hrnček, ktorý som použila ako odmerku má 200ml)

    1 hrnček hrubej poha/ryžových fliačkov (thick poha)

    olej
    1/2 lyžičky horčičných semien
    1/2 zelenej čili papričky
    1 stredne veľká červená cibuľa
    1 stredne veľký zemiak
     niekoľko arašidov
    1/2 lyžičky mletej kurkumy
    1/2 lyžičky kašmírskeho mletého čili korenia
    soľ

    hrsť nasekanej koriandrovej vňate
    čerstvý strúhaný kokos

    voda podľa potreby
    šťava z citróna




    AKO POSTUPOVAŤ:

    Pohe dáme do misky a zalejeme vodou tak, aby jej bolo pár milimetrov nad pohe. Necháme ich vo vode postáť asi 30 minút, kým nevsiaknu vodu. Ak použijete tenšie pohe, namáčame ich len na 1 minútu a scedíme. Ak by sa máčali dlho, zostanú ako kaša.

    Ryzove vlocky


    V hlbšej panvici zohrejeme olej a pridáme horčičné semienko. Necháme ho prasknúť.




    Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a čili papričku chvíľku popražíme na miernom ohni...




    ... a pridáme nadrobno nakrájané zemiaky. Opekáme, kým zemiaky nezmäknú. Občas ich premiešame.



    Pridáme arašidy, ktoré sme si vopred opiekli na suchej panvici, ďalej pridáme pohe, kurkumu, čili korenie a soľ, dobre premiešame. Chvíľku na miernom ohni opekáme za stáleho premiešavania.






    Hotové pohe rozdelíme na taniere, posypeme kokosom, koriandrovou vňaťou a pokvapkáme troška citrónom.