piatok 3. februára 2012

Z okolia II.

Nedávno som na blog dala fotografie pod názvom "Z okolia...", kde som nafotila len také obyčajné okolie cestou z Bapatla do Guntur. Nič špeciálne, nič turistické, žiadne extra výstavné zábery. Ale pre tých zvedavších možno aj tak zaujímavé. A tak som dnes vzala so sebou foťák a fotila som cestou z dedinky, kde teraz bývame až do mesta, kam si chodím pravidelne nakúpiť potraviny - Nellore....

Fotila som za jazdy autom, takže neočakávajte žiadnu kvalitu 🥴🙏


























utorok 31. januára 2012

Pita

Pita je chlebová placka, ktorá sa pripravuje prevažne na Blízkom východe, na Balkáne, v Grécku, či Turecku. Je vhodná ako príloha k Hummusu, Baba Ghanoush, placky môžete naplniť Kebabmi, Gyrosom, alebo Falafelom, rôznou nakrájanou čerstvou zeleninou, či Nakladanou cibuľou, pridať k tomu Tzatziki, Uhorkovú raitu, Labneh, alebo Zelené chutney, alebo zbytky placky použiť do šalátu Fattoush...


Pita



ČO POTREBUJETE (na 4ks):

225g hladkej múky (použila som Maida)
1/2 lyžičky soli
1 lyžička sušeného droždia 
1 lyžica olivového oleja
130ml teplej vody
múka na podsypanie


Pita



AKO POSTUPOVAŤ:

Do malého hrnčeka dáme droždie a zalejeme ho troškou teplej vody (nie horúcej!). Necháme ho 10 minút na teplom mieste bez prievanu napučať.

Pita



Do väčšej misky dáme múku a soľ, premiešame...

Pita



... do stredu múky urobíme jamku, do ktorej nalejeme napučané droždie. Pridáme teplú vodu....

Pita



... a lyžicu olivového oleja.

Pita



Vymiesime cesto. Uložíme ho na teplé miesto bez prievanu na 1 a pol hodiny, aby nakyslo.

Pita



Takto vyzerá po 1 a pol hodine. Podsypeme ho troška múkou a rukou premiesime. Cesto sa nesmie lepiť na ruku. Preto po troškách podsýpajte múkou, ak sa stále lepí a dobre mieste, aj 10 minút. Cesto však nesmie zostať tuhé, musí byť mäkké a vláčne.

Pita



Znova ho uložte do misky a dajte kysnúť na pol hodiny.

Pita



Po polhodine vyzerá takto.

Pita



Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú troška v rukách premiesime, už nepodsýpame.

Pita



Rúru dáme vyhriať na 230st.

Postupne pracujeme s každou plackou zvlášť. Vezmeme 1 časť z rozdeleného cesta. Už nemiesime. Pracovnú plochu posypeme múkou a cesto na ňu položíme. Zľahka ho vyvaľkáme na hrúbku 1/2cm. Necháme ho chvíľku podkysnúť, kým sa rúra vyhrieva.

Pita



Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej plech na ktorom budeme piecť na 5 minút. Potom ho vyberieme, uložíme naň vyvaľkané cesto a vložíme do piecky. Ihneď si vyvaľkáme ďalšiu placku, aby stihla podkysnúť.

Keď sa začne chlebová placka nadvíhať, počkáme ešte asi 1-2 minúty a obrátime ju.

Pita



Pečieme ďalšie 2 minútky.

Pita



Placky sa nepečú do hneda, musia zostať mäkké, nie chrumkavé.



Pita



Správne upečená pita vám vytvorí vnútri "kapsičku".

piatok 27. januára 2012

Granátové jablko (Poriadne ho vyplieskajte!!!) / Pomegranate

Granatove jablko


Granatové jablko určite všetci poznáte. Maličké, červené "drahokami" plné zdravia. Sú výborné len tak samotné alebo ako súčasť pudingov, v podobe džúsov, na ozdobenie koláčov, do šalátov ale aj hlavných jedál, ktoré sú známe prevažne z kuchyne Blízkeho východu. Je jedným z najpopulárnejších, nutrične bohatých ovocí a má jedinečnú chuť. Patrí medzi "super foods".


Granatove jablko


Granatové jablká obsahujú

Vitamíny:
  • Vitamín C - je dôležitým antioxidantom, ktorý chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Je potrebný pre reguláciu normálneho telesného rastu, hojenie rán a reakcii na stres a stimuluje tvorbu bielych krviniek.
  • Vitamín K - je vitamín rozpustný v tukoch.
  • Vitamín E - je potrebný pre ochranu buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového a zažívacieho systému.
  • Niacín - podporuje funkciu zažívacieho ústrojenstva, kože a nervov. Rovnako má nenahraditeľnú úlohu pri premene potravy na energiu.
  • Vitamín B2 (Riboflavín) - hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov.
  • Vitamín B1 (Tiamín) - pomáha bunkám tela premieňať sacharidy na energiu a je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca, svalov a nervového systému.

Minerály:
  • Vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí.
  • Fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
  • Železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila.
  • Zinok - tvorí jadro inzulínovej molekuly. Poruchy tohto mechanizmu spôsobujú jednu z najčastejších chorôb cukrovku, ktorá býva spojená so slepotou.
  • Horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Horčík je potrebný pre veľký počet biochemických reakcií v rámci metabolizmu.
  • Meď - patrí k najvýznamnejším prvkom. Často sa označuje za prvok krásy, pretože skrášľuje kožu a vlasy. Patrí k prvkom imunity, pretože posilňuje telesnú imunitu. Jej význam je však oveľa vačší a je ťažko posúdiť, ktorá z mnohých funkcií je najvýznamnejšia.

Granatove jablko


A ako dostať to zdravie z nich bez pracného vyberania zrnka po zrniečku? Je to veľmi jednoduché. Stačí vám miska a varecha. Ja som použila valček na chapati.



Jablko prerežeme na polovicu.

Granatove jablko


Vezmeme jednu polovicu a položíme si ju na dlaň. Prsty roztiahneme, aby semená pomedzi ne mohli padať do mise. Dlaň s jablkom dáme nad misku a varechou/valčekom udierame do jablka.

Granatove jablko



Udierajte, až kým nevypadnú všetky zrnká.

Granatove jablko


Granatove jablko


Granatove jablko



A potom sa o tú dobrotu podeľte s ostatnými... alebo aj nie 🤪

Granatove jablko


Granatove jablko


Zdroj informácií: 
http://www.nutrition-and-you.com/pomegranate.html
http://www.okzdravie.sk