pondelok 28. novembra 2011

Hrášok na cibuľke

Nedávno som ukazovala na blogu ako si deti nosia do školy obedy v obedárikoch. V jednej mištičke bol hrášok, na ktorý vám dnes dám recept. Takto kedysi robili hrášok v krevetej liahni, kde manžel pracoval vtedy, keď som prišla prvýkrát do Indie. Mala som ho strašne rada s Čapati a dúfam, že zachutí aj vám. (Ako toto jedlo volali si nepamätám.) V Indickej kuchyni je zvykom zahusťovať skôr orechami, pastami, karí základmi a ak múkou, tak cícerovou, ale dosť používajú (skôr tak po domácky) aj kukuričný škrob. Nezvykajte si ale naň, do Indickej kuchyne veľmi nepatrí (jedine do cestíčok na obaľovanie). Asi tak, ako Bambino syr do cestovín 🤫🤭



22focaccia hrach na cibulke 030



ČO POTREBUJETE:

2 hrnčeky uvareného hrášku (môže byť až rozvarený)
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička mletého koriandru
1-2 zelené čili papričky
2 väčšie červené cibule; nakrájané nadrobno
1 veľká paradajka; nakrájaná nadrobno
soľ
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia

na zahustenie:
trocha vody, ktorá vám zostala z uvareného hrášku
2 lyžičky kukuričného škrobu


22focaccia hrach na cibulke 044



AKO POSTUPOVAŤ:

Použila som sušený hrach, takže som ho na noc namočila a ráno uvarila do mäkka (rozvarila som ho, v tomto recepte je to vítané). Trocha vody z uvareného hrášku si odložte bokom.

V hlbokej panvici si zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, kurkumu, mletý koriander a karí lístočky. Necháme lístočky prasknúť.

Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a nadrobno nakrájané čili papričky. Cibuľu popražíme do sklovata.



Pridáme nakrájané paradajky a panvicu zakryjeme. Dusíme, kým sa paradajky nerozpadávajú, asi 8-10 minút. Treba občas premiešať.



Pridáme uvarený hrášok, soľ a čili korenie a dobre premiešame.





Nakoniec pridáme vývar z hrášku, v ktorom sme rozmiešali kukuričný škrob. Prejdeme varom a odstavíme z ohňa. Necháme pod pokrievkou aspoň 10 minút odležať.




6 komentárov:

  1. Veľmi rada mám tvoje receptíky a komentáre k nim, nakopávam sa pomaličky do skúšania tovjich receptíkov : )

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zase dalsi vyborny, jednoduchy recept. Z par surovin som zrazu mala plnu panvicu chutneho jedla, ktore sa uvarilo skor nez som sa stihla otocit:) Mala som nachovat 2 chlapov,vychovanych na indickej kuchyni a toto som im pripravila vecer dopredu, aby mali na ranajky. Urobila som zemiackove kari s kukurickami z tejto stranky, svokor bol skepticky, studoval, ovoniaval, chcel len trosku, ze zje pred telkou. Vytiahla som este aj na okostovanie tento vonavy hrasok a to uz nevydrzal a vrhol sa ku stolu, kde si pridal z obidvoch jedal. Mne to tiez chutilo, aj ked sa mi len formuju indicke chute, ale viac na druhy den, ked to bolo uz menej palive. Super recept. Dakujem za tip Miska. KatarinaK

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dakujem Katka, vazim si aj to, ze svokrovi chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Recept je jednoduchý a zaujímavý, ale nechápem slovenskú mániu vsetko zahustovat.
    Jedlá bez zahustovania sú daleko chutnejsie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto nie je slovenska mania, takto sa TOTO jedlo pripravuje :) Zdravim.

      Odstrániť