sobota 21. júna 2014

Baklažány v kešu omáčke s vôňou senovky gréckej / Brinjals in cashew sauce with fenugreek leaves

11IMG_3923


ČO POTREBUJETE:

6ks baby baklažánov / 6 brinjals
hrsť kešu orechov + voda na ich namočenie / handful of cashews + water to soak them 
1/3 lyžičky tamarindovej pasty + voda na jej rozpustenie / 1/3 tsp tamarind paste + water to disolve the paste in
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej + voda na ich namočenie / 1 tsp dry fenugreek leaves + water to soak them 

olej / oil
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
1 veľká červená cibuľa / 1 big red onion 
3 strúčiky cesnaku / 3 garlic cloves
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp termaric (haldi)
1/3 lyžičky mletého chilli korenia / 1/3 tsp chilli powder 
soľ / salt
1 lyžica paradajkového pyré (lepšie rozmixovať jednu čerstvú paradajku) / 1 tbsp tomato puree (or just puree 1 small tomato in mixer)
voda podľa potreby / water as needed 



11IMG_3912



AKO POSTUPOVAŤ: 

Kešu orechy na pol hodiny namočíme vo vode. Tamarindovú pastu rozmiešame vo vode. Orechy potom s trochou vody rozmixujeme na pastu a odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Soak cashews in water for 30min and mix to make a paste. Disolve tamarind paste in the water. 

1


Sušené lístky senovky namočíme vo vode. (Nedávajte ich viac, sú veľmi aromatické a majú silnú chuť, jedlo by vám mohlo zostať horké.) / Soak fenugreek leaves in the water. 

11IMG_3891


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu a karí lístky. Necháme ich rozvoňať. / Heat oil in the pot. Add cumin and curry leaves. Let the release its aroma. 

11IMG_3883


Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujeme na stredne silnom ohni domäkka. / Add finely chopped onion and garlic. Fry on medium heat until it's. 

2


Ďalej pridáme na menšie kúsky nakrájané baklažány, mletú kurkumu a chilli korenie; osolíme, premiešame a 5 minút  dusíme pod pokrievkou na miernom ohni. / Add cut brinjals, termaric, chilli powder, salt and stir well. Cook it covered on low heat for 5min.

3


Pridáme paradajkové pyré a tamarindovú vodu. Premiešame a pod pokrievkou dusíme ďalších 5 minút. / Add tomato puree and tamarind water. Mix and cook covered for 5min.

4


Nakoniec pridáme kešu pastu, namočené lístky senovky gréckej a dostatok vody, aby nám vznikla hustá omáčka/karí. Karí premiešame a 2-3 minúty na miernom ohni povaríme, neprikrývame. / Add cashew paste, soaked fenugreek leaves and water to get curry consistency.  Mix well, bring it to boil and cook for 2 to 3min on low heat.

5


Podávame s plackami ako napr. Naan, Paratha. / Serve with Indian breads such Naan, Paratha.



11IMG_3918

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára