štvrtok 18. septembra 2014

Baklažánové karí / Brinjal curry


IMG_5571



ČO POTREBUJETE:

9ks baby baklažánov
soľ
olej

6ks guľatého čierneho korenia
2 tobolky zeleného kardamómu
1 lyžička koriandrových semien
2 zelené chilli papričky (pre viac pálivé karí použite viac papričiek)
2 stredne veľké červené cibule
troška vody na vymixovanie pasty

1 lyžička ghee
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty
1/2 lyžičky mletej kurkumy
1 väčšia paradajka
hrsť čerstvej koriandrovej vňate


IMG_5581



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány umyjeme, vysušíme, stopky odrežeme a prekrojíme ich pozdĺžne na polovice. Môžete použiť aj iné odrody, ja som použila takéto podlhovasté. 

IMG_5529


Pokrájané baklažány dáme na pekáč, pokvapkáme olejom a osolíme. Dáme piecť na 180st., na 20 minút. Upečené odložíme bokom do ďalšieho použitia. 

1


V hrnci zohrejeme trochu oleja. Pridáme guľaté čierne korenie, chilli papričky, kardamómy a koriander. Koreniny oprážame na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu. 

2


Potom pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. Zmes necháme trocha vychládnuť, potom dáme do mixéra, pridáme troška vody a rozmixujeme ju na pastu. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia. 

3


V tom istom hrnci, kde sme pražili koreniny a restovali cibuľu zohrejeme ghee. Pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu (čerstvý zázvor a cesnak sú lepšia voľba), mletú kurkumu a minútku restujeme na miernom ohni. 

4


Pridáme nakrájanú paradajku, hrniec prikryjeme a paradajku udusíme domäkka, kým sa nerozpadne. Občas premiešame. 

5


Potom pridáme pripravenú cibuľovú pastu, premiešame a minútku restujeme. 

6


Ďalej pridáme kokosové mlieko, trocha soli, premiešame a karí privedieme k varu. Keď sa karí začne variť, oheň zmiernime a karí varíme asi 2-3 minúty odokryté. 

7


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, upečené baklažány, premiešame a karí ešte minútu povaríme. Hrniec prikryjeme, odstavíme z ohňa a karí necháme odležať 10 minút. 

8

Podávame s dusenou ryžou



IMG_5573

3 komentáre:

  1. Míša opět ty krásné barvy a vůně koření :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Miška, si zárukou kvality, keď už neviem, čo variť, tak sa inšpirujem tu u Teba a ešte nikdy som sa nesklamala. Pri tomto recepte som použila namiesto baklažánu - tekvicu-žltú (maslovú) a bolo to tiež výborné. Ďakujem Ti za túto stránku, som bezlepková, bezmliečna a zistila som, že indická kuchyňa mi veľmi vyhovzje, v podstate všetko môžem a nemusím žiadnu surovinu nahrádzať. Nakúpila som si všetky indické korenia zvlášť a skúšam aj sama experimentovať - chutí to aj druhým. Pa, pa, želám ti veľa zdravia a radosti v Tvojom živote v Indii, Maruška.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Maruska, som rada, ak ti recepty, co len trosku pomozu a ak tebe aj tvojim stravnikom chuti :) Vdaka a pozdravujem!

      Odstrániť