štvrtok 18. septembra 2014

Baklažánové karí / Brinjal curry


IMG_5571



ČO POTREBUJETE:

9ks baby baklažánov / 9 brinjals
soľ / salt
olej / oil

6ks guľatého čierneho korenia / 6 black pepper corns
2 tobolky zeleného kardamómu / 2 green cardamoms
1 lyžička koriandrových semien / 1 tsp coriander seeds
2 zelené chilli papričky (pre viac pálivé karí použite viac papričiek) / 2 green chillies (if you like I spicy you can add more)
2 stredne veľké červené cibule / 2 medium size red onions 
troška vody na vymixovanie pasty / water to make a paste

1 lyžička ghee / 1 tsp ghee
1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty / 1 tsp ginger garlic paste 
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
1 väčšia paradajka / 1 big tomato
200ml kokosového mlieka / 200ml coconut milk
hrsť čerstvej koriandrovej vňate / handful of fresh coriander leaves 



IMG_5581



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány umyjeme, vysušíme, stopky odrežeme a prekrojíme ich pozdĺžne na polovice. Môžete použiť aj iné odrody, ja som použila takéto podlhovasté. / Wash brinjals, dry, cut the stem and cut them lengthwise in half. I used this long variety. 

IMG_5529


Pokrájané baklažány dáme na pekáč, pokvapkáme olejom a osolíme. Dáme piecť na 180st., na 20 minút. Upečené odložíme bokom do ďalšieho použitia. / Place brinjals on the baking tray, drizzle with oil and sprinkle some salt. Bake them on 180deg. for 20min. Keep aside until further use. 

1


V hrnci zohrejeme trochu oleja. Pridáme guľaté čierne korenie, chilli papričky, kardamómy a koriander. Koreniny oprážame na stredne silnom ohni, kým neuvoľnia vôňu. / Heat some oil in the pot. Add pepper corns, green chillies, cardamoms and coriander seeds. Fry spices on medium heat until they release its aroma. 

2


Potom pridáme na pásiky nakrájanú cibuľu a restujeme na stredne silnom ohni dohnedkava. Zmes necháme trocha vychládnuť, potom dáme do mixéra, pridáme troška vody a rozmixujeme ju na pastu. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia. / Add sliced onion and fry until onion turns brownish. Let this cool down. Put it then to the mixer, add little water and make a paste. Keep aside.

3


V tom istom hrnci, kde sme pražili koreniny a restovali cibuľu zohrejeme ghee. Pridáme cesnakovo - zázvorovú pastu (čerstvý zázvor a cesnak sú lepšia voľba), mletú kurkumu a minútku restujeme na miernom ohni. / In the same pot heat ghee. Add ginger garlic paste, turmeric and fry on low heat for a minute. 

4


Pridáme nakrájanú paradajku, hrniec prikryjeme a paradajku udusíme domäkka, kým sa nerozpadne. Občas premiešame. / Add chopped tomato, cover the pot and cook it until tomato is soft and mashed. Stir occasionally. 

5


Potom pridáme pripravenú cibuľovú pastu, premiešame a minútku restujeme. / Then add the paste you made earlier, mix well and sauté for a minute. 

6


Ďalej pridáme kokosové mlieko, trocha soli, premiešame a karí privedieme k varu. Keď sa karí začne variť, oheň zmiernime a karí varíme asi 2-3 minúty odokryté. / Add coconut milk, salt and mix. Bring curry to boil, then reduce the heat and cook it for 2 to 3min, uncovered.

7


Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, upečené baklažány, premiešame a karí ešte minútu povaríme. Hrniec prikryjeme, odstavíme z ohňa a karí necháme odležať 10 minút. / Finally add chopped coriander leaves, baked brinjals, mix well and cook it for a minute. Cover the pot, remove I from the heat and let the curry rest for 10min. 

8

Podávame s dusenou ryžou. / Serve with rice.



IMG_5573

4 komentáre:

  1. Míša opět ty krásné barvy a vůně koření :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Miška, si zárukou kvality, keď už neviem, čo variť, tak sa inšpirujem tu u Teba a ešte nikdy som sa nesklamala. Pri tomto recepte som použila namiesto baklažánu - tekvicu-žltú (maslovú) a bolo to tiež výborné. Ďakujem Ti za túto stránku, som bezlepková, bezmliečna a zistila som, že indická kuchyňa mi veľmi vyhovzje, v podstate všetko môžem a nemusím žiadnu surovinu nahrádzať. Nakúpila som si všetky indické korenia zvlášť a skúšam aj sama experimentovať - chutí to aj druhým. Pa, pa, želám ti veľa zdravia a radosti v Tvojom živote v Indii, Maruška.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Maruska, som rada, ak ti recepty, co len trosku pomozu a ak tebe aj tvojim stravnikom chuti :) Vdaka a pozdravujem!

      Odstrániť