nedeľa 7. septembra 2014

Zemiakové karí

IMG_5501



ČO POTREBUJETE:

4 väčšie zemiaky
1 väčšia paradajka

olej
1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce
štipka asafoetida
4 sušené červené chilli papričky 
1/2 lyžičky kryštáľového cukru
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1 plochá lyžička mletého koriandru
1/3 lyžičky mletého chilli korenia
200ml vody
soľ
šťava z polovice baby citróna 
1 plochá lyžička garam masala

koriandrová vňať na ozdobenie



IMG_5507



AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka (nerozvaríme). Necháme vychládnuť a pokrájame na "kocky".

Paradajku narežeme do kríža a vhodíme do vriacej vody. Povaríme asi pol minúty, vytiahneme a necháme trocha vychládnuť. Šupku z nej stiahneme a paradajku rozmixujeme na pyré. 

1


V hrnci si zohrejeme trocha oleja. Pridáme horčičné semienko. Keď praskne, pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme asafoetida a sušené chilli papričky. Premiešame.

2


Ďalej pridáme cukor a toto všetko zalejeme rozmixovanou paradajkou. Na miernom ohni asi 2 minúty varíme, odokryté.

3


Pridáme mletú kurkumu, mletý koriander a mleté chilli korenie. Premiešame a na miernom ohni varíme - restujeme...

4


.... až nám vznikne takáto pasta. Tú zalejeme 200ml vody. Tento karí základ privedieme k varu, osolíme a oheň zmiernime troška. Povaríme asi 2 minúty.

5

6


Potom pridáme nakrájané zemiaky. Niekoľko kúskov vidličkou roztlačíme, aby sme karí zahustili. Povaríme ďalšie 2 minútky.

7


Nakoniec pridáme šťavu z citróna a garam masala korenie, premiešame. Karí prejdeme pol minútovým varom a hrniec odstavíme z ohňa.

8


Podávame ozdobené nasekanou koriandrovou vňaťou s ryžou alebo s Chapati.

2 komentáre:

  1. Milá Miška, nemůžu tohle jídlo znát jako "Aloo tarkari"? Jinak ti chci moc poděkovat, že vytváříš tyhle stránky. Mám indickou kuchyni moc ráda a tvoje recepty vždy spolehlivě vedly k chutnému cíli. Díky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tarkari je skor asi zemiaky, kde sa temperovanie korenia robi na konci. Aloo-zemiaky, tarkari-oprazanie korenia. Ako Dal tarka (alebo tarkari), tiez sa tarka robi zvlast a pridava na konci do hlavneho jedla. Som velmi rada, ze recepty sluzia dobre :) Dakujem!

      Odstrániť