utorok 4. júla 2017

Okra Sambar


Okra Sambar



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka toor dal
1 ázijský bobkový list
olej alebo ghee

na Tadka:
1 plochá lyžička horčičných semienok
1/4 lyžičky semien senovky gréckej 
1/3 lyžičky rímskej rasce
niekoľko karí lístkov 
1/4 lyžičky asafoetida
2 zelené chilli papričky 
1 paradajka

ďalej:
soľ
2 lyžičky tamarindovej vody
1/2 lyžičky mletej kurkumy
3/4 lyžičky sambar masala


Okra Sambar



AKO POSTUPOVAŤ:

Trocha tamarindovej pasty si rozpustíme vo vode a dáme bokom do ďalšieho použitia.

Okra Sambar


Toor dal prepláchneme a uvaríme vo vode s bobkovým listom domäkka.
Okru umyjeme a poriadne poutierame. Nesmie byť vlhká, keď sa krája, inak pustí sliz, ktorý nechceme. Vysušenú okru nakrájame. V panvici zohrejeme olej alebo ghee a okru na stredne silnom ohni opečieme. Len občas trocha poprehadzujeme, aby sa opekala. Keď je trošička hnedkavá odložíme ju bokom do ďalšieho použitia.

Okra Sambar


V hrnci zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Potom oheň zmiernime a pridáme senovku grécku a rímsku rascu a necháme rozvoňať. Ďalej pridáme asafoetida a karí lístky. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme domäkka. Pridáme chilli papričky a nakrájanú paradajku. Restujeme domäkka. Pridáme kurkumu, sambar masala a premiešame. Pridáme tamaridnovú vodu, ktorú sme si vopred pripravili.

Keď máme tadka pripravenú, pridáme do nej uvarený dal a premiešame. Osolíme a doladíme konzistenciu sambaru vodou. Nesmie byť príliš riedky, ale ani príliš hustý. Taký, akurátny. Necháme sanbar prejsť varom a pridáme opečenú okru. Premiešame, hrniec zakryjeme pokrievkou, oheň vypneme a necháme sambar postáť asi 15 minút.

Okra Sambar


Podávame s ryžou alebo k Idli a Dosa plackam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára