utorok 4. júla 2017

Okra Sambar


Okra Sambar



ČO POTREBUJETE:

1/2 hrnčeka toor dal / 1/2 cup of toor dal
1 ázijský bobkový list / 1 Asian bay leaf (tej patta)
8ks okra/ibištek jedlý / 8 pieces of Okra 
olej alebo ghee / oil or ghee

na Tadka / for tadka:
ghee / ghee
1 plochá lyžička horčičných semienok / 1 flat tsp brown mustard seeds 
1/4 lyžičky semien senovky gréckej / 1/4 tsp fenugreek seeds 
1/2 lyžičky rímskej rasce / 1/2 tsp cumin (jeera)
niekoľko karí lístkov / few curry leaves 
1/4 lyžičky asafoetida / 1/4 tsp asafoetida (hing)
1 červená cibuľa / 1 red onion 
2 zelené chilli papričky / 2 green chillies 
1 paradajka / 1 tomato 

ďalej / to finish with:
soľ / salt
2 lyžičky tamarindovej vody / 2 tsp tamarind water
1/2 lyžičky mletej kurkumy / 1/2 tsp turmeric (haldi)
3/4 lyžičky sambar masala / 3/4 tsp sambar masala 


Okra Sambar



AKO POSTUPOVAŤ:

Trocha tamarindovej pasty si rozpustíme vo vode a dáme bokom do ďalšieho použitia. / Disolve about 1/2 tsp of tamarind paste in the water. Keep aside.

Okra Sambar


Toor dal prepláchneme a uvaríme vo vode s bobkovým listom domäkka. / Rinse toor dal with water, put in the pot, add water, bay leaf and cook until dal is soft.

Okru umyjeme a poriadne poutierame. Vysušenú okru nakrájame. V kadhai zohrejeme olej alebo ghee a okru na stredne silnom ohni opečieme. Len občas trocha poprehadzujeme, aby sa opekala. Keď je trošička hnedkavá odložíme ju bokom do ďalšieho použitia. / Wash okra and dry well. Cut okra into small pieces. Heat oil or ghee in kadhai and sauté the okra on high heat. Stir very occasionally, just to prevent burning. When okra turns brownish remove it from kadhai and keep it aside on the plate.

Okra Sambar


V kadhai zohrejeme ghee. Pridáme horčičné semienka a necháme ich prasknúť. Potom oheň zmiernime a pridáme senovku grécku a rímsku rascu a necháme rozvoňať. Ďalej pridáme asafoetida a karí lístky. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na miernom ohni restujeme domäkka. Pridáme chilli papričky a nakrájanú paradajku. Restujeme domäkka. Pridáme kurkumu, sambar masala a premiešame. Pridáme tamarindovú vodu, ktorú sme si vopred pripravili. / Heat ghee in kadhai. Add mustard seeds and let them crack. Reduce the heat and add fenugreek seeds, cumin and let them release its aroma. Add asafoetida and curry leaves. Then add finely chopped onion  and sauté it on low heat until it's soft. Add green chillies and chopped tomato.  Sauté until it's soft/mashed. Add turmeric, sambar masala and stir well. Add tamarind water.

Keď máme tadka pripravenú, pridáme do nej uvarený dal a premiešame. Osolíme a doladíme konzistenciu sambaru vodou. Nesmie byť príliš riedky, ale ani príliš hustý. Taký, akurátny. Necháme sambar prejsť varom a pridáme opečenú okru. Premiešame, hrniec zakryjeme pokrievkou, oheň vypneme a necháme sambar postáť asi 15 minút. / Add cooked dal and stir well. Add at and adjust the thickness of sambar. It shouldn't be too liquidity like a soup but it shouldn't be also too thick like a porridge. Bring sambar to boil, add fried okra, stir and cover the kadhai. Remove kadhi from the heat and let it rest covered for 15min.

Okra Sambar


Podávame s ryžou alebo k Idli a Dosa plackam. / Serve with rice or Idli and Dosa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára