sobota 19. marca 2016
streda 16. marca 2016
Nankhatai (indické kekse) / Nankhatai (indian biscuits)
Ku koncu 16. storočia si pár holandských chlapíkov založilo pekáreň v Surate (štát Gujarat), aby uspokojili potreby miestneho holandského obyvateľstva. Keď Holanďania odchádzali z Indie, majitelia odovzdali pekáreň veľmi podnikavému zamestnancovi, pánovi Faramji Pestonji Dotivala (pán bol *Parsi a i dnes nájdete veľa Parsi pekární v Indii, ktoré sú veľmi populárne). Keďže chlieb bol vyrobený z kvasu "toddy palm" (neviem presne preložiť názov tejto palmy a plodu do slovenčiny) nenašiel si priazeň medzi miestnym obyvateľstvom. Aby zachránil svoju pekáreň, začal pán Dotivala predávať lacný starý chlieb a bábovky, ktoré sa vysušili. Táto sušená verzia sa stala tak populárnou, že pred predajom začal chlieb sušiť. Neskôr sa sušená verzia stala známou ako „Iránska sušienka“ alebo aj "rusk", ktorý si indovia milujú máčať do horúceho chai-u.
Pán Dotivala, podnikateľ a experimentátor, neskôr vytvoril "Farmasu Surti Batasa" (tiež známe ako Makhania) alebo maslové sušienky, ktoré sú stále veľmi obľúbené. Vychádzal z receptu na holandské maslové sušienky.
Vytvoril tiež dnes slávny Nankhatai ako interpretáciu miestnej sladkosti zo Suratu s názvom 'Dal' a pravdepodobne bol tiež inšpirovaný Iránskym alebo Afgánskym Khatai. Presný recept pána Dotivala nie je známy, ale lokálny / pouličný Nankhatai má drobivejšiu textúru než ten, ktorý si ľudia dnes upečú aj doma. Chutné Nankhatai si môžete kúpiť hocikde v celom Starom Dillí, hlavne na trhu v časti Paharganj.
A čo to vlastne je to Nankhatai? Nankhatai je tradičný indický keksík s chuťou a vôňou kardamónomu, ktorý milujú deti aj dospelí. Nájdete ho vo väčšine indických (Parsi) pekární a dokonale sa hodí k večernej šálke chai-u.
pondelok 14. marca 2016
Kiwi jablko pomaranč smoothie / Kiwi apple orange smoothie
ČO POTREBUJETE (na 1 pohár):
1 kiwi
1/2-1 jablko
šťava z 1 pomaranča
1 lyžička medu
AKO POSTUPOVAŤ:
Kiwi ošúpeme, nakrájame a dáme do mixéra. Jadrovník z jablka vyrežeme, jablko nakrájame neošúpane a dáme do mixéra. Odšťavíme pomaranč a šťavu pridáme do mixéra. Pridáme med a vymixujeme smoothie. Pred podávaním vychladíme.
piatok 11. marca 2016
Subzi z brokolicových hlúbov / Broccoli stems subzi
Ak nemáte chuť na nátierku, ktorú som minule odporúčala na spracovanie brokolicových hlúbov, môžete si urobiť subzi. A miesto chrúmania surových hlúbov máte normálny obed na stole 🍽
utorok 8. marca 2016
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)