piatok 14. januára 2011

Pongal festival (deň 2 - Surya Pongal)

Druhý deň festivalu Pongal je nazývaný “Surya Pongal” a je určený Bohu Slnka (Surya).




Je to prvý deň v mesiaci Tamil Thai. V tento deň sýpky sú plné, slnko svieti jasne, stromy sú v plnom kvete, počuť vtáčie vyspevovanie a ľudia sú šťastní, plne pohrúžení do osláv.


Ženy sa zobudia skoro ráno a vytvoria pred bránkami ich domov nové "kolam".



V tento deň sa mlieko varí až kým nevykypí z hrncov. Znamená to radostnú udalosť, hojnosť v ďalšom roku a deti i dospelí kypenie mlieka sprevádzajú radostným pokrikovaním “Pongal-o-Pongal!”


Surya Pongal Puja

Boh Slnka je ponúkaný vareným mliekom a Jaggery. Na zem je umiestnená doska, na ktorej je vytvorený obraz Boha Slnka a okolo sú urobené kolams. V strede dosky je veľká postava Boha Slnka s jeho žiariacimi lúčmi. "Puja" Boha Slnka začne po zrodení nového mesiaca Thai. Ľudia sa začnú modliť a žiadať Boha Slnka o požehnanie.

V dedinách sa ľudia zhromažďujú na nadvorí a pripravujú oslavy Pongal pod šírym nebom. Hrniec, v ktorom sa varí Pongal zdobia kvetmi, kúskami cukrovej trstiny, listami kurkumy atď. Ako prvé sa Pongal-om ponúka Slnko.


Surya Pongal jedlo

Varí sa tiež ryža spolu s Dalom a cukrom. Odroda ryže, ktorá je použitá sa volá “venpongal”; slovo “ven” znamená “biela”. Ďalší druh ryže je tiež pripravený s dal a jaggery, tzv. “Chakrai Pongal", kde chakrai znamená “sladké”. Ako prílohu k Pongal tvorí baklažán, sambar, vada, Idli a pikantné doplnky jedál (pickle). Ako sladkosti sú pripravované na tento deň indické cukrovinky, pudingy, varená ryža a už spomenutý "Sakkarai (chakrai) Pongal".


Sakkarai Pongal


SUROVINY:

2 litre mlieka
1 a pol hrnčeka novo zozbieranej ryže
¼ hrnčeka moong dal (mungo fazuliek - lupaných)
15 ks kešu orechov
10 ks mandlí
30 ks hrozienok
¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
1 a pol hrnčeka Jaggery (nastrúhané)
¼ lyžičky šafránu
1 lyžička mletého kardamómu
2 lyžice ghee



POSTUP:

Posekajú sa mandle a kešu orechy. Očistia sa hrozienka a všetko sa orestuje na ghee.
Mlieko sa naleje do hlinenej nádoby nazývanej “Pongapani” a položí sa na oheň.
Keď sa mlieko začne variť, pridá sa premytá ryža a moong dal. Hneď ako sa ryža a dal začnú variť, oheň sa zmierni, pridá sa jaggery a ghee a za stáleho miešania varí, kým zmes nezačne hustnúť.
Keď to začne hustnúť pridajú sa mandle, kešu orechy, hrozienka, šafrán, kardamóm a muškátový oriešok a trocha pokvapká s ghee.
Všetko sa nechá znova prevrieť a je hotovo.



štvrtok 13. januára 2011

Pongal festival (den 1 - Bogi festival)

Dnes sa v Indii zacal festival, ktorym sa oslavuje zatva. Lohri, Makar Sankranti, ci Pongal ako sa vola u nas na juhu. Festival trva od 14.1. do 17.1. Uz od skoreho rana sa z okolitych hinduistickych chramov ozyvaju modlitby (Puja) a hra hudba.







1 den festivalu - Bogi festival:

Bogi festival alebo Bhogi je den, ked sa oslavuje cest Boha Indra, "Boh mrakov a dazdov". Boh Indra je uctievany pre mnozstvo urody,hojnosti a prosperity krajiny. Preto je tento den tiez znamy ako “Indran”.




Rano zeny vyumyvaju zem pred brankou a namaluju farebnymi kriedami (alebo farebnym praskom) kolam.




V den Bhogi vsetci ludia musia poriadne poupratovat svoje domy, kazdy kut a kazdu pavucinku a zhromazdit vsetky nechcene veci. Tento den je urceny pre domace aktivity s rodinnymi prislusnikmi.


Puja

Puja sa v tento den kona v kazdej domacnosti individualne. Polnohospodari pomazu svoje pluhy a kosaky santalovou pastou. Teda to naradie, ktorym bola zozbierana nova uroda ryze.


Ohen

Dalsim ritualom je, ze prebytocne veci v domacnosti sa hodia do ohna, ktory bol zalozeny na dreve a kravskom truse. Dievcata tancuju okolo ohna, spievaju piesne, ktorymi chvalia Bohov za urodu. Vyznam ohna, v ktorom je spaleny polnohospodarsky odpad je, aby ich ohen udrzal v teple pocas zbytku zimy.

Bhogi, Pongal



V state Andhra Pradesh v tento den dievcata spalia svoje stare oblecenie a oblecu si nove, potom ako si urobia olejovu masaz vlasov a od hlavy po paty sa poumyvaju (nie, zeby sa inokedy neumyvali :) Potom nasleduje Pongal Pana - ritual, pocas ktoreho su nove kameninove hrnce malovane a zdobene s kurkumou, kvetmi a listami mangovnika.

streda 12. januára 2011

Ako vyrobiť náhražku za "Cmar"?

Ak nemáte doma poruke cmar a potrebujete ho do nejakého receptu "hneď teraz!", ponúkam vám odskúšaný spôsob, ako si takú náhražku zaň vyrobiť doma.


Nahrazka cmaru




ČO POTREBUJETE:

50g bieleho nesladeného jogurtu
150ml vlažnej vody


Nahrazka cmaru


AKO POSTUPOVAŤ:

Vodu s jogurtom dobre zamiešame metličkou, môžete to zamiešať mixérom a máme hotovo.


utorok 11. januára 2011

Chlebové pagáče s cmarom

Chlebove pagace s cmarom



ČO POTREBUJETE:

1 hrnček teplej vody
2-3 lyžice cmaru (ohriateho)
soľ
1 vajce
1 plná lyžica stuhnutého masla 
(použila som solené)
1 lyžička medu
250g hladkej múky (použila som Maida)
250g celozrennej múky (použila som Atta)
1 lyžička sušeného jemného droždia 

na potretie a posypanie:
1 vajce
sezamové semienka




AKO POSTUPOVAŤ:


Do misky dáme maslo, cmar a zalejeme to prevarenou vodou. Cmar nezohrievame zvlášť, ani maslo netopíme. Keď sa zalejú prevarenou a trocha vychládnutou vodou, necháme maslo samotné v nej roztopiť. Potom primiešame lyžičku medu.

Do veľkej mise si dáme obe múky, soľ a sušené droždie. Premiešame. Vlejeme teplú vodovú zmes a pridáme vajce.

Vypracujeme nelepivé, elastické cesto. Uložíme ho do tepla, bez prievanu a necháme nakysnúť. (Nechala som len 30 minút.)

Chlebove pagace s cmarom


Nakysnuté cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a prepracujeme rukami. Vyvaľkáme na hrúbku asi 2cm. Guľatou formičkou vykrajujeme pagáče. Pagáče ukladáme nie celkom tesne vedľa seba na plech a uložíme do vypnutej rúry na 30 minút podkysnúť.

Potom ich z rúry vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.

Chlebove pagace s cmarom


Rúru si vyhrejeme na 200st. Keď je dobre zohriata, vložíme plech s pagáčmi a teplotu znížime niekde medzi 180 - 200st. Pečieme 30 minút, dohneda.


Chlebove pagace s cmarom


Množstvo múky, či tekutiny si treba prispôsobiť podľa kvality múky.

štvrtok 6. januára 2011

Kuracie s mrkvou a šampiňónmi v syrovej omacke

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke



ČO POTREBUJETE:

kuracie prsia z jedného kuraťa
1 väčšia mrkva
200g čerstvých šampiňónov 
1 veľká červená cibuľa 
3 strúčiky cesnaku
olej
soľ
mleté čierne korenie
mletá sladká paprika
voda alebo kurací vývar 
zelená časť jarných cibuliek
syr na strúhanie (použila som Cheddar)


Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke



AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso opláchneme vodou a pokrájame na rezančeky. Pokrájame aj mrkvu a huby. Na zohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Pridáme nakrájané mäso, osolíme a opečieme mäso na silnom ohni tak, aby sa zatiahlo. Pridáme mleté čierne korenie a sladkú papriku a premiešame.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Pridáme nakrájanú mrkvu a huby, podlejeme s asi 200ml vody (alebo podľa potreby) a pod porkievkou na miernom ohni varíme domäkka, 15-20 minút.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Potom pridáme nastrúhaný syr a jarnú cibuľku, premiešame a odstavíme z ohňa.

Kuracie s mrkvou a sampinonmi v syrovej omacke


Podávame s dusenou ryžou.

pondelok 3. januára 2011

Chlebové pagáče s cesnakom a oreganom / "Scones" with garlic and oregano



ČO POTREBUJETE (na 18ks):

150ml múky maida
100ml múky atta

1 plochá lyžička soli
1 plná lyžička cukru
1 plochá lyžička sušeného droždia
2 lyžičky sušeného oregana
4 strúčiky nastrúhaného cesnaku
(alebo 2 lyžičky cesnakovo bylinkovej zmesi na cesnakový chlieb)

150ml teplej vody
2 lyžice olivového oleja

olivový olej na potretie pagáčov
čierny sezam na posypanie




AKO POSTUPOVAŤ:

Múku zmiešame so soľou, cukrom, sušeným droždím, oreganom a nastrúhaným cesnakom (alebo cesnakovo bylinkovým korením). Prilejeme teplú (nie horúcu) vodu a olej a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 30 minút. Potom ho rukou premiesime (ak treba, podsypeme troškou múky pri miesení) a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

Vykysnuté cesto prepracujeme rukou a na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5cm.

1



Guľatou formičkou (diameter = 6cm) vykrajujeme pagáče.

2



Pagáče uložíme na plech a necháme 20 minút podkysnúť.

3



Pred pečením každý pagáč potrieme olivovým olejom a posypeme sezamom (alebo aj neposypeme, sezam je voliteľný).

4



Pečieme na 180st., 25 minút.


IMG_6481