ČO POTREBUJETE:
1 hrnček teplej vody
2-3 lyžice cmaru (ohriateho)
soľ
1 vajce
1 plná lyžica stuhnutého masla
(použila som solené)
1 lyžička medu
250g hladkej múky (použila som Maida)
250g celozrennej múky (použila som Atta)
1 lyžička sušeného jemného droždia
na potretie a posypanie:
1 vajce
sezamové semienka
AKO POSTUPOVAŤ:
Do misky dáme maslo, cmar a zalejeme to prevarenou vodou. Cmar nezohrievame zvlášť, ani maslo netopíme. Keď sa zalejú prevarenou a trocha vychládnutou vodou, necháme maslo samotné v nej roztopiť. Potom primiešame lyžičku medu.
Do veľkej mise si dáme obe múky, soľ a sušené droždie. Premiešame. Vlejeme teplú vodovú zmes a pridáme vajce.
Vypracujeme nelepivé, elastické cesto. Uložíme ho do tepla, bez prievanu a necháme nakysnúť. (Nechala som len 30 minút.)
Nakysnuté cesto prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a prepracujeme rukami. Vyvaľkáme na hrúbku asi 2cm. Guľatou formičkou vykrajujeme pagáče. Pagáče ukladáme nie celkom tesne vedľa seba na plech a uložíme do vypnutej rúry na 30 minút podkysnúť.
Potom ich z rúry vyberieme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
Rúru si vyhrejeme na 200st. Keď je dobre zohriata, vložíme plech s pagáčmi a teplotu znížime niekde medzi 180 - 200st. Pečieme 30 minút, dohneda.
Množstvo múky, či tekutiny si treba prispôsobiť podľa kvality múky.
Miskaaaaaa, placky sú uzasné, urcite skusim.Inak idem dnes na nakup do indických potravín?Co by som si podla teba mala nakúpit ako zaklad?
OdpovedaťOdstrániťjuuj to je tazko radit, podla toho, co sa chystas varit. pre mna je zaklad: garam masala, kurkuma (turmeric), koriander mlety, kasmirske chilli korenie mlete, senovka grecka (kasuri methi) a kokosove mlieko
OdpovedaťOdstrániťkurkumu mam, koriander cely mam tak snad v maziariku pomliet staci,nie? tak kupim len to kasmirske mlete, kasuri methi a kokosove mlieko.Dikyyyyyy
OdpovedaťOdstrániťa garam masala samozrejme....
OdpovedaťOdstrániťAno moze byt aj cele koriandrove semienko, nemusis ho ani v maziariku drvit ak ho budes davat do zakladu na kari...ten zaklad sa mixuje, tak to staci tak rozmixovat naraz. Popraz ho s ostatnym korenim ako je v naovode.
OdpovedaťOdstrániťSlavka, este rimsky kmin (cumin) ma napadol a kari listocky, ale tie su najlepsie cerstve, ked potrebujes ako aj koriandrova vnat.
OdpovedaťOdstrániťahaa, no cumín mám,ten u mna nesmie chýbat, ale tie kari listocky a koriandrova vnat...hmmm snad to zozeniem.ale uz sa na to velmi tesim, ako to ochutnám..drz palce
OdpovedaťOdstrániťBudem :)
OdpovedaťOdstrániť