pondelok 31. januára 2011

Aloo Palak (zemiaky so špenátom) / Potatoes with spinach





ČO POTREBUJETE (asi na 3 porcie):

2 viazaničky čerstvých špenátových listov (bez stoniek)

2 lyžice ghee (alebo olej)
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
2 sušené červené čili papričky (namočíme ich na 30min v teplej vode pred použitím)
2 stredné veľké červené cibule; nakrájané nadrobno

1 lyžička cesnakovo-zázvorovej pasty (alebo pol lyžičky z každého, čerstvo nastrúhaného)

4 stredne veľké zemiaky; nakrájané na kocky
soľ
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky mletého koriandru

2 paradajky
1/2 lyžičky mletého kašmírskeho čili korenia
1/2 lyžičky Garam masala
voda podľa potreby 

1 lyžička sušenej senovky gréckej (kasuri methi)





AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky okrájame, umyjeme a pokrájame na menšie kusy a dáme do vody do ďalšieho použitia, aby nezhnedli.



V kadhai zohrejeme ghee, pridáme rímsku rascu,  sušené chilli papričky a necháme ich rozvoňať.



Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme na miernom ohni domäkka. 

Ďalej pridáme cesnakovo zázvorovú pastu a minútku restujeme. Pridáme nakrájané zemiaky, soľ, kurkumu, mletý koriander a premiešame. 



Pridáme nakrájané paradajky, kašmírske chilli korenie, garam masala, premiešame. Pridáme trocha vody, privedieme k varu, oheň zmiernime a zemiaky pod pokrievkou uvaríme domäkka. Tekutina sa odparí, ide o subzi, nie o karí. (Aj sa mi to rýmuje 😃)



Keď sú zemiaky mäkké, pridáme umyté, nakrájané špenátové listy (nekrájame nadrobno, ak máme baby špenát netreba krájať), premiešame a subzi pod pokrievkou 3min podusíme.




Nakoniec pridáme sušené lístky senovky gréckej, premiešame a subzi necháme 10min postáť pod pokrievkou.



Podávame s indickými plackami (Chapati, Roti, Phulka).




nedeľa 30. januára 2011

Hráškovo vajíčková nátierka / Green peas and eggs spread



ČO POTREBUJETE:

100ml mrazeného hrachu
voda na jeho uvarenie

3 vajíčka 
1 lyžička plnotučnej horčice 
2 lyžice gréckeho jogurtu
mleté čierne korenie
soľ
1 červená cibuľa
pár nasekaných lístkov čerstvej bazalky



AKO POSTUPOVAŤ:

Mrazený hrach povaríme 10 minút vo vode a scedíme. Dáme do misky.

Vajíčka si uvaríme natvrdo a dáme do misky.

Keď je hrach aj vajíčka vychládnuté, dáme ich do mixéra. Pridáme horčicu, jogurt, korenie a všetko poriadne rozmixujeme. Nátierku preložíme do misky, dochutíme soľou a nakoniec vmiešame nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekanú bazalku.

Podávame s pečivom.

sobota 29. januára 2011

2 dni v Hyderabade (september 2007)

V septembri 2007 som s dcérkou letela na Slovensko z Hyderabadu a pricestovali sme do mesta 2 dni pred odletom. Boli sme sa pozrieť na pevnosť Golkonda a do filmového mesta Ramoji.



Pevnosť Golkonda

Pevnosť Golkonda, ruiny mesta strednej - južnej Indie a zároveň hlavného mesta starovekého kráľovstva Golkonda (1364-1512), sa nachádzajú 11 km západne od mesta Hyderabad (terajšieho hlavného mesta štátu Andhra Pradesh).

Navýznamnejším staviteľom mesta Golkonda bol Ibrahim Shah Wali Quli Qutub, štvrtý Qutub kráľ. Ibrahim nasledoval ducha svojich predkov, Qutub Shahi kráľov - rodiny staviteľov, ktorí vládli kráľovstvu Golkonda od roku 1512. Ich prvé hlavné mesto, pevnosť citadela Golkonda, bola prestavaná na obranu od vpádov Mughals zo severu. Môžete tu obdivovať dokonalý akustický systém - ak zatlieskate v hlavnej bráne pevnosti, je to počuť až na vrchole citadely, ktorá sa nachádza na vysokom žulovom kopci, alebo dômyselný systém dodávky vody. Vetranie pevnosti je jedinečné, s exotickými vzormi, ktoré boli zložito navrhnuté tak, aby chladný vánok mohol dosiahnuť interiér pevnosti a poskytnúť tak úľavu v letných mesiacoch. Pevnosť má množstvo fascinujúcich rysov.

Celý komplex pevnosti Golkonda sa rozkladá na 11 km veľkej ploche a objaviť každučký kút je naozaj náročné. Odhalíte tu krásu v mnohých pavilónoch, sálach, chrámoch, mešitách, či dokonca aj stajni. Záhrady tu už možno stratili svoju vôňu, ktorou boli známe pred 400 rokmi, ale určite stále stojí za to sa nimi poprechádzať a dať voľnosť svojej fantázii.



1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16




Filmové mesto Ramoji

Filmové mesto Ramoji je svetovo najväčšie filmové štúdio o rozlohe 8,1 km2. Nachádza sa na diaľnici NH9, asi 25 km juho-východne od mesta Hyderabad.

Vo filmovom meste sa môžete priamo aj ubytovať. Je tu niekoľko luxusných hotelov. Mesto je populárnym turistickým a rekreačným strediskom, je plné záhrad, filmových ateliérov (interiérových aj exteriérových) a rôznych atrakcií pre turistov. Na prejdenie potrebujete minimálne 1 deň. Od hlavnej brány turistov odvážajú autobusy spolu so sprievodcom.

Pre viac informácií si môžete kliknúť priamo na ich stránku alebo si prečítať na Wikipédii.


Tu je niekoľko fotografií z nášho výletu . . .


1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13






14


15


16


17




18


19


20


21


22


23


24


25


26


27






štvrtok 27. januára 2011

Cviklová nátierka / Beetroot spread



ČO POTREBUJETE:

1 stredne veľká surová cvikla
voda

3 natvrdo uvarené vajcia
2 lyžice majolky
1 lyžička horčice
soľ
mleté čierne korenie





AKO POSTUPOVAŤ:

Cvikľu umyjeme, vložíme do tlakového hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola ponorená. Stačí variť 15 minút od natlakovania hrnca. Po uvarení necháme samovoľne tlak z hrnca uniknúť (neotvárať nasilu!!). Potom cvikľu vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutú ošúpeme a konce odkrojíme. Vychladnutú, ošúpanú cvikľu postrúhame na jemnom strúhadle. 

Pridáme uvarené a ošúpané vajíčka,  postrúhané. Pridáme horčicu a majolku a dobre vymiešame. Nakoniec dochutíme soľou (ak treba) a čiernym korením, premiešame a môžeme natrieť na chlieb. K nátierke sa hodí aj nakrájaná cibuľa.