sobota 26. novembra 2011

Prsi, prsi len sa leje

Tak sa mi zacala treti den sichta s mopom a kyblom. Od stvrtka prsi, prsi a leje.

prsiiiii 004



A voda tecie popod dvere, popod okna aj steny presakuju.

prsiiiii 005


prsiiiii 007



Aj pieskovisko pre deti zostalo pod vodou....

prsiiiii 008



Vypadky elektriky sun a dennom poriadku, elektrika vypadava asi na 17 hod. Denne. Uz aby zacal chov a spustali generator. Chladnicka, pracka, televizor dostavaju poriadne zabrat.

Predpoved pocasia hovori, ze dazde budu trvat do piatka.... este tyzden! ;((

predpoved

nedeľa 20. novembra 2011

Malai mushroom channe (Šampiňóny a cícer v smotane)

Tento recept je robený podľa rovnakého postupu ako je opísané v recepte Malai mushroom matar, len s drobnými zmenami v surovinách. Posledné 4 dni som zbierala smotanu s domáceho kravského mlieka, ktoré mi nosia z neďalekej dediny a tak som ju dnes chcela zužitkovať. Ale to vám poviem, to je SMOTANA! Keď som ju prvé ráno uvidela sadnutú na hladine mlieka, bola som úplne bez seba. Pozrite sa na to.... nie je to krása??! 😃


smotana



A teraz už k samotnému receptu. Ako som už vo včerajšom recepte spomínala, receptov na cícer nie je nikdy dosť. A tak som dnes urobila šampiňóny s cícerom s použitím tej krásnej hustej smotany.


Malai mushroom channe



ČO POTREBUJETE:

125ml hrnček sušeného cícera 
ten si na noc namočíme a ráno uvaríme domäkka (najlepšie v tlakovom hrnci)
200g čerstvých šampiňónov 
1/2 lyžice Ghee
1/2 lyžičky cesnakovo-zázvorovej pasty
olej
1 veľká červená cibuľa 
150-200ml sladkej smotany
soľ
1/3 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 
asi 150ml vody
čerstvá koriandrová vňať 

Na pomletie:
1/2-1 hrnček kešu orechov
1 lyžička garam masala


Malai mushroom channe




AKO POSTUPOVAŤ:


Najprv si na suchej panvici opečieme kešu orechy. Necháme troška vychládnuť a potom spolu s garam masala pomelieme na prášok. Odložíme bokom.

Malai mushroom channe


V panvici zohrejeme ghee, pridáme cesnakovo-závorovú pastu a pol minúty restujeme. Potom pridáme nakrájané šampiňóny. Na silnom ohni ich orestujeme. Netreba často miešať. Odložíme si ich bokom do ďalšieho použitia.

Malai mushroom channe


V tej istej panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa mäkká pridáme pomleté kešu orechy s garam masala a dobre premiešame. Pridáme smotanu a znova dobre premiešame. Pridáme chilli korenie, soľ a senovku grécku, premiešame. 

Malai mushroom channe


Pridáme trocha vody, premiešame a privedieme k varu. 2 minúty na miernom ohni povaríme, občas premiešame. Nakoniec pridáme uvarený cícer a šampiňóny, ktoré sme si pred tým opiekli na panvici. Všetko poriadne premiešame, ak treba pridáme ešte vodu (podľa potreby), oheň zmiernime a 5 minút necháme povariť. Treba to často premiešať a kontrolovať, či to nie je príliš husté a netreba pridať ešte po troškách vriacu vodu. Výsledné jedlo je bez omáčky, skôr ako "suchšie" karí.

Hotové jedlo posypeme čerstvou koriandrovou vňatou a premiešame.

Malai mushroom channe


Podávame s plackami Naan alebo Paratha. 



Malai mushroom channe

sobota 19. novembra 2011

Pečený cícer / Oven roasted chickpea




ČO POTREBUJETE:

soľ
chaat masala
kašmírske mleté chilli korenie 
sušený cesnak
cukor
olivový olej





AKO POSTUPOVAŤ:

Cícer si na noc namočíme. Ráno ho scedíme, dáme do tlakového hrnca, zalejeme čerstvou vodou a uvaríme (asi 10 - 15min od natlakovania). Potom ho scedíme, zľahka utierkou vysušíme a dáme do misky. Pridáme soľ, cukor, korenie, olej a premiešame. Vysypeme ho na pekáč a rozhrnieme. Rúru predohrejeme na 180st. a cícer pečieme asi 35 - 40 minút.

Môžete to jesť ako snack alebo si to prihodiť do polievok a do šalátov.

piatok 18. novembra 2011

Šampiňónová praženica


Sampinonova prazenica



ČO POTREBUJETE:

suroviny v zátvorkách môžete vynechať

1 stredne veľká červená cibuľa
(1/4-1/2 zelenej papriky)
olej
200g čerstvých šampiňónov 
2 vajíčka
soľ
mleté čierne korenie (alebo 1/4 lyžičky garam masala)
plátok masla


Sampinonova prazenica



AKO POSTUPOVAŤ:

Na oleji popražíme chvíľku cibuľu (a papriku). Pridáme očistené a nakrájané šampiňóny, podlejeme troškou vody (nie veľa, šampiňóny si vodu ešte pustia počas dusenia) a dusíme prikryté na miernom ohni 5 minút. 

Pridáme mleté čierne korenie (alebo garam masala), premiešame a šampiňóny dusíme ďalších 10 minút prikryté. 

Nakoniec pridáme rozšľahané vajíčka, do ktorých sme zašľahali soľ. Premiešame a tesne pred tým ako celkom zhustnú hrniec odstavíme z ohňa. Pridáme plátok masla, hrniec zakryjeme a maslo necháme samovoľne roztopiť. Pred podávaním praženicu zamiešame, aby sme do nej vmiešali rozpustené maslo.

sampinonova prazenica


Podávame s pečivom.


Sampinonova prazenica