sobota 15. júna 2013

Čo je to Jamun ?

1


JAMUN (Syzygium cumini, jambul, jambolan, jamblang) je vždyzelený tropický strom. Jeho plody majú tmavofialovú farbu, horko-kyslastú chuť a predávajú sa za vysokú cenu. 
Jamun je pôvodom z Bangladéša, Indie, Nepálu, Pakistanu, Srí Lanky, Filipín a Indonézie. Názov ovocia je niekedy zlé preložený ako černice, čo je odlišné ovocie, nijako nesúvisiace so spomínaným Jamun – om. 

2


Podľa hinduistickej tradície, Rama sa živil týmto ovocím v lese 14 rokov počas jeho vyhnanstva z Ayodhya. Preto hinduisti považujú Jamun za "ovocie bohov". 
V štáte Maharashtra sa nazýva jāmbhūḷ - v miestnom jazyku Marathi; listy sa používajú počas sobáša ako dekorácia. Majú tiež jednu veľmi slávnu marathi pieseň o tomto ovocí "Jambhul pikalya Zada Khali ...".

V štáte Andhra Pradesh sa tento strom sa nazýva Neredu - v miestnom jazyku telugu. Okrem ovocia sa používa aj drevo zo stromu, napríklad na výrobu kolies vozov, ktoré sú ťahané byvolmi. 


3


Výživa a zdravie:
Plody sú dobrým zdrojom železa (hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila) a sú tiež veľmi dobré pre ľudí, ktorí majú ťažkosti so srdcom a pečeňou. Semená sú účinným liekom proti cukrovke. Listy majú antibakteriálne účinky a používajú sa na posilnenie zubov a ďasien. Jamun je vhodný pri hnačkovej diéte a na upravenie trávenia. Používajú sa tiež ako diuretikum.


Využitie:
Ovocie môže byť spracované do fermentovaných nápojov a džúsov. Pripravuje sa z neho tiež želé. Používa sa tiež na prípravu koláčov aj džemov. Semená môžu byť spracované na prášok, ktorý je vhodný na liečbu diabetu.






Zdroje informácií: 


piatok 14. júna 2013

Cícer

Cícer je dôležitou strukovinou v jedálničku človeka. Jeho semená majú vysoký obsah bielkovín, a preto sú dôležitou zložkou stravy vegetariánov a vegánov.
Ďalšie bežné názvy pre cícer sú: cizrna, garbanzo bean, Chana, hummus a Bengal gram.


Existujú dva hlavné druhy:

22okra a kala chana 016
  • Desi - má malé, tmavšie semená s hrubou šupkou. Pestuje sa predovšetkým v Indii, Bangladéši, časti Pakistanu, Etiópii, Mexiku a Iráne. Desi (znamená "miestny, lokálny" v hindštine) je tiež známy ako Bengal gram alebo Kala Chana.
  • Kabul - má svetlejšie, väčšie semená a hladšiu šupku. Pestuje sa predovšetkým v južnej Európe, severnej Afrike, Afganistane, Pakistane a Čile a v priebehu 18. storočia sa začal pestovať aj v Indii. Kabul (čo znamená "z Kábulu" v hindštine, pretože do Indie sa dostal tento druh z Afganistanu) je nazývaný tiež Kabuli Chana a pestuje sa v celom Stredomorí, Pakistane a Afganistane.
    Cicer / Kabuli chana


    1002407_10200424467027042_1397656910_n
    • Ďalším nezvyčajným druhom je aj zelený cícer, v hindštine nazývaný Hara Chana.




    Výživa:

    Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny.

    Je dobrým zdrojom:
    • kyseliny listovej - je najdôležitejšia pred a počas tehotenstva, pri dialýze obličiek a pre ľudí trpiacich ochorením  pečene
    • vitamínu A - je potrebný pre normálny rast a vývoj tela, obzvlášť pre zdravé kosti a zuby. Chráni sliznice pred infekciami a je základom pre tvorbu fotosenzitívneho pigmentu dôležitého pre zrak.

    minerálov:
    • mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém
    • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca 
    • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi
    • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán
    • železo - hlavný význam železa spočíva v jeho prítomnosti v hemoglobíne a vo funkcii zabezpečovať prenos kyslíka z pľúc do celého organizmu, najmä do mozgu, ktorého činnosť by sa bez kyslíka v krátkom čase zastavila
    • zinok - pôsobí na nás imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu. 
    • horčík - je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov


    Pozor: Cícer môže spôsobiť vážnu alergickú reakciu. Obsahuje puríny, ktoré môžu viesť k nadmernému hromadeniu kyseliny močovej. Nadmerné hromadenie kyseliny močovej môže prispieť k zdravotným problémom, ako je napríklad dna a obličkové kamene. Cícer obsahuje tiež veľké množstvo oxalátov




    Zdroj informácií: 
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chickpea 
    http://www.everynutrient.com/healthbenefitsofchickpeas.html 
    http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2 

    štvrtok 13. júna 2013

    Karfiolové subzi / Cauliflower subzi





    ČO POTREBUJETE:

    1 menší karfiol
    1 väčšia paradajka
    1 väčšia cibuľa
    1 zelená čili paprička
    1 lyžica ghí
    1/2 lyžičky mletej kurkumy
    1 lyžička kašmírskeho čili korenia
    3/4 lyžičky garam masala
    voda podľa potreby 
    soľ
    čerstvá koriandrová vňať






    AKO POSTUPOVAŤ:

    V kadhai (indický wok) zohrejeme ghí. Oheň zmiernime, pridáme černušku a necháme popražiť chvíľku. Počkáme, kým uvoľní vôňu, nesmieme ju nechať spáliť. Po chvíľke pridáme po dĺžke nakrojenú čili papričku.

    Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka.

    Pridáme nakrájanú paradajku a restujeme, kým paradajka nezmäkne.

    22karfiolove subzi 004


    Ďalej pridáme mletú kurkumu, čili korenie, garam masala a premiešame.

    22karfiolove subzi 007


    Hneď pridáme karfiol rozrobený na menšie ružičky, soľ, podlejeme vodou a premiešame. Vodu privedieme do varu a oheň zasa zmiernime. Kadhai prikryjeme a karfiol uvaríme do mäkka. Všetka tekutina by sa mala vyvariť.

    22karfiolove subzi 008


    Hotové jedlo posypeme nadrobno nakrájanou koriandrovou vňaťou.


    Podávame s plackami.




    utorok 11. júna 2013

    piatok 31. mája 2013

    Čo je to Toor dal?

    Pôvodom pochádza Toor dal - Holubí hrach z východnej časti Indie. Keď sa prvýkrát dostal tento druh hrachu do Európy, nazvali ho Kongo pea. Prostredníctvom obchodu s otrokmi sa dostal až na americký kontinent.


    IMG_7433


    Holubí hrach je vyváženou potravinou pre ľudí. Sušený hrach sa môže dať krátko naklíčiť. Klíčenie zvyšuje stráviteľnosť sušeného holubieho hrachu vďaka zníženiu nestráviteľných cukrov, ktoré by inak zostali vo varenom sušenom hrachu.
    Holubí hrach je významným zdrojom bielkovín, preto je dôležitou zložkou v strave vegetariánov v Indii. V regiónoch kde rastie, sa čerstvé mladé struky jedia ako zelenina, sú súčasťou jedla nazývaného Sambar.




    Výživa:

    Holubí hrach obsahuje vysoké množstvo bielkovín, ktoré majú stavebnú, ochrannú, regulačnú a mnohé ďaľšie funkcie a predovšetkým veľké množstvo aminokyselín.

    z minerálov je to:
    • draslík - udržuje správny krvný tlak a funkciu srdca
    • fosfor - je dôležitou súčasťou štruktúry kostí, zubov a membrán.
    • magnézium - pomáha udržať správnu funkciu svalov a nervov, pravidelný rytmus srdca a pevné kosti. Tiež je dôležitý pre metabolizmus a pri syntéze proteínov
    • vápnik - je jedným z najdôležitejších minerálov v tele. Je základom zubov a kostí. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalové sťahy, prenos nervových impulzov a zrážanie krvi.
    • mangán - je potrebný pre metabolizmus bielkovín, tukov, k regulovaniu hladiny cukru v krvi, zdravú nervovú sústavu a odolný imunitný systém

    z vitamínov obsahuje najviac kyseliny listovej - je najdôležitejšia pred a počas tehotenstva, pri dialýze obličiek a pre ľudí trpiacich ochorením pečene 


    Na rozdiel od dospelých semien, nezrelé semená majú nižšie nutričné hodnoty. Nezrelé semená však obsahujú veľké množstvo vitamínu C (39 mg na 100 gporciu) a majú tiež o niečo vyšší obsah tuku. Obsah bielkovín v nezrelých semenách je tiež vyšší.


    IMG_7436


    Ako variť Toor dal bez tlakového hrnca:
    Strukovinu prepláchneme pod tečúcou vodou. Namočíme v čistej vode na 1-2 hod. 
    Do hrnca dáme vodu - dvojnásobok množstva strukoviny. Teda ak máme 100ml strukoviny, použijeme 200ml vody. Varíme na stredne silnom ohni, hrniec nezakrývame, pretože by nám vykypela pena, ktorá sa formuje počas varenia. Strukovinu varíme približne 30 - 40 minút, dĺžka času záleží na tom, čo chcete variť. Či je strukovina uvarená otestujeme tak, že ju vezmeme do prstov a palcom a ukazovákom skúsime roztlačiť. Tak ucítime aká mäkká je.
    Penu, ktorá sa počas varenia vytvára ja odoberám preč.


    Ako variť Toor dal v tlakovom hrnci:
    Strukovinu si nemusíte vopred namáčať. Ale ja odporúčam aspon na pol hodinky, kvôli plynatosti strukovín. Prepláchnutú strukovinu dáme do tlakového hrnca, pridáme na 100ml strukoviny 200-250ml vody. Ak na chvíľku strukovinu namáčame, pridáme len tých 200ml vody. Toto množstvo strukoviny varíme 5-10 minút od natlakovania (alebo 3-4 zapískania ventilu). 


    Niekoľko rád:
    Strukoviny vždy zlejeme z vody, v ktorej sa máčali a varíme ich v novej, čistej vode. Takto varené strukoviny nikdy nesolíme.
    Čím dlhšie necháte strukoviny máčať pred uvarením, tým menej plynatosti vám spôsobia. Plynatosť znížime aj tak, že do vody, v ktorej sa strukovina varí pridáme napríklad bobkový list, niekoľko feniklových semienok alebo kúsok čerstvého zázvoru.
    Zberanie peny pri varení nie je povinné. Ak cheme predísť jej tvorbe, môžeme pridať do vody, v ktorej sa strukoviny varia kvapku oleja.





    Zdroje informácií: