sobota 22. októbra 2011

Baklažánová bharta s jogurtom / Eggplant bharta with yogurt

Baklazanova bharta s jogurtom




ČO POTREBUJETE:

2 väčšie baklažány / 2 eggplants
olej na potretie baklažánov / oil tu rub on eggplants
1 lyžica oleja / 1 tbsp oil
soľ / salt
1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno / 1 big red onion, finely chopped
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera) / 1btsp black cumin 
125g bieleho nesladeného jogurtu / 125g yogurt


Baklazanova bharta s jogurtom



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány popicháme po celom obvode niekoľkokrát vidličkou, potrieme ich olejom a vložíme do pekáča. Pečieme na 220 st. asi 50 minút až hodinu. (Na obrázku je vidno 3ks, pretože jeden som použila na inú prípravu Bharta.) / Prick the eggplants with the fork in few spots. Rub the oil on them and keep them in the baking tray. Bake them on 220deg. for about 50 to 60min. (You can see 3 eggplants in the picture, the 3rd one I used for different preparation. )




Alebo ich opekáme priamo nad miernym plameňom, ak máme plynový sporák. Zo všetkých strán do čierna. Takto opečené baklažány dodajú tomuto jedlu tú správnu chuť. / Or you can roast/smoke them over the fire if you have gas stove. This is the traditional and right way to do it.

Baklazanova bharta s jogurtom


Upečené vložíme do studenej vody a ošúpeme. Dužinu vidličkou roztlačíme. / When the eggplants are baked remove the pulp, put it in the bowl and mash with the fork.




Na troške oleja speníme rímsku rascu. Hneď ako začne meniť farbu a praskať, oheň zmiernime... / Heat some oil in the pan and add cumin, let it crack and reduce the heat...




... pridáme roztlačený baklažán a asi 2 minútky na miernom ohni prehrejeme. / ... add mashed eggplants and sauté for about 2min.




Potom odstavíme z ohňa, môžeme to preložiť do misky, v ktorej to budeme miešať a necháme vychládnuť. / Transfer this to the bowl and let it cool down.




Do vychládnutého baklažánu vmiešame soľ, nadrobno nakrájanú cibuľu a jogurt. / Then add salt, chopped onion and yogurt.  Mix well.




Hotové jedlo podávame ihneď alebo vychladené, najlepšie s plackami, napr. Chapati. / You can serve immediately or you can store in the fridge and serve later with Indian breads. 


Baklažány majú lepšiu akoby údenú chuť, ak ich miesto pečenia v rúre opekáte priamo na horáku na stredne silnom ohni. Treba ich tiež popichať a potrieť troška olejom a obracať, aby sa prepiekli rovnomerne.

Baklazanova bharta s jogurtom

1 komentár:

  1. Naposledy jsem lilek upekla v troubě na kousky spolu s jinou zeleninou, tak už vím, co bych ze něj mohla udělat příště :))

    OdpovedaťOdstrániť