sobota 22. októbra 2011

Baklažánová bharta s jogurtom / Eggplant bharta with yogurt

Baklazanova bharta s jogurtom



ČO POTREBUJETE:

2 väčšie baklažány
olej na potretie baklažánov
1 lyžica oleja
soľ
1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
1 lyžička tmavej rímskej rasce (shah jeera)
125g bieleho nesladeného jogurtu


Baklazanova bharta s jogurtom



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány popicháme po celom obvode niekoľkokrát vidličkou, potrieme ich olejom a vložíme do pekáča. Pečieme na 220 st. asi 50 minút až hodinu. (Na obrázku je vidno 3ks, pretože jeden som použila na inú prípravu Bharta.)



Alebo ich opekáme priamo nad miernym plameňom, ak máme plynový sporák. Zo všetkých strán do čierna. Takto opečené baklažány dodajú tomuto jedlu tú správnu chuť.

Baklazanova bharta s jogurtom


Upečené vložíme do studenej vody a ošúpeme. Dužinu vidličkou roztlačíme. 



Na troške oleja speníme rímsku rascu. Hneď ako začne meniť farbu a praskať, oheň zmiernime... 



... pridáme roztlačený baklažán a asi 2 minútky na miernom ohni prehrejeme. 



Potom odstavíme z ohňa, môžeme to preložiť do misky, v ktorej to budeme miešať a necháme vychládnuť. 



Do vychládnutého baklažánu vmiešame soľ, nadrobno nakrájanú cibuľu a jogurt. 



Hotové jedlo podávame ihneď alebo vychladené, najlepšie s plackami, napr. Chapati.


Baklažány majú lepšiu akoby údenú chuť, ak ich miesto pečenia v rúre opekáte priamo na horáku na stredne silnom ohni. Treba ich tiež popichať a potrieť troška olejom a obracať, aby sa prepiekli rovnomerne.

Baklazanova bharta s jogurtom

1 komentár:

  1. Naposledy jsem lilek upekla v troubě na kousky spolu s jinou zeleninou, tak už vím, co bych ze něj mohla udělat příště :))

    OdpovedaťOdstrániť