Mám veľmi rada rybacie karí. Väčšinou, keď sa varia rybky, tak je celý ten deň rybkový. To znamená, pekné kúsky sa použijú na vyprážanie a tie škaredšie (ale stále jedlé) sa nevyhodia, ale sa použijú do karí. Samozrejme do karí pridáme aj pár pekných kúskov. A môj najväčší kritik dnes chválil 🙂
ČO POTREBUJETE:
asi 9ks naporcovanej ryby (použila som pomfret)
2 lyžičky semienok koriandru
2 sušené kašmírske červené chilli papričky
4ks guľatého čierneho korenia
1 stredne veľká červená cibuľa
strúhaný čerstvý kokos z polovice orecha (asi 250ml pohár)
olej
1 menšia červená cibuľa
1/2 lyžičky tmavéj rímskej rasce (shah jeera)
2 strúčiky cesnaku
soľ
2 lupienky Kokum
voda podľa potreby
čerstvá koriandrova vňať
AKO POSTUPOVAŤ:
Kúsky ryby umyjeme a osušíme.
Sušené chilli papričky, koriandrové semená a guľaté čierne korenie dáme do mixéra na korenie (možete použiť mažiarik) a pomelieme.
V tomto korení obalíme ryby a necháme pol hodinu odležať.
Stredne veľkú cibuľu nakrájame na menšie kusy a dáme do mixéra. Pridáme strúhaný kokos a asi 50ml vody. Vymixujeme na pastu a odložíme bokom.
Potom si v hlbšom hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu a popražíme domäkka.
Pridáme kúsky ryby a opečieme z každej strany minútku.
Pridáme kokosov-cibuľovú pastu a prilejeme vodu podľa potreby. Karí nesmie byť polievkové, skôr ako taká omáčka.
Osolíme, privedieme k varu a na miernom ohni, zakryté povaríme 5 minút.
Pridáme Kokum a prehrejeme chvíľku. Hrniec odložíme z ohňa a karí posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou. Hrniec zakryjeme a karí necháme 15 minút odležať.
nadherne jedlo, snazim sa predstavit si tie chute, no posobi to na mna velmi lakavo a uuuzasne exoticky. mnam! :)skoda ze sa neda aspon ovonat,ked nie aj ochutnat cez internet... :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem @mary :) viem, ze k tomuto receptu bude tazke zohnat suroviny (asi aj nemozne napr. kokum), ale ak tu kliknes na predchadzajuci recept (dnes som dala dva rybickove), tak ten by sa mal dat lahsie uvarit aj na Slovensku. A je to tiez dobra rybka.
OdpovedaťOdstrániť