streda 30. júla 2014

Pečená makrela / Baked seer fish

Mam stastie, ze zijeme pri mori. Ryby sice nemavame kazdy den, ale ked mame, tak su vzdy cerstve a take masko z cerstvej rybky je velmi chutne a neporovnatelne s tymi mrazenymi. Cerstva, dobra ryba musi mat leskle oci...

11IMG_4758


... ruzove ziabre a ked do nej vtlacite prst, nesmie v nej zostat jamka, ale sa musi maso vratit naspat. No a samozrejme nesmie smrdiet.

11IMG_4755



11IMG_4771



ČO POTREBUJETE:

makrela (seer fish) / seer fish
soľ / salt
šťavu z citróna / lemon juice
citrón / lemon
čerstvé listky thajskej bazalky / fresh thai basil leaves
olivový olej / olive oil
cesnak / garlic


11IMG_4779



AKO POSTUPOVAŤ:

Na čistenie rýb vôbec nie som odborník. Takže som ju len vypitvala, snažila sa odrezať všetky plutvy a poriadne poumývala pod tečúcou vodou. Na bruchu som ju rozrezala. Na koži som urobila zárezy a rybu nasolila, aj vnútro. / Clean the fish. Make cuts on both sides of the fish. Sprinkle some salt over the fish.

11IMG_4760


Potom som ju pokvapkala citrónovou šťavou, aj vnútro. Dovnútra som dala toľko bazalky, čo sa vošlo, vložila som pár plátkov citróna. / Drizzle some lemon juice over the fish. Fill the fish with as many basil leaves as you can push inside. Add lemon slices.

Do zárezov na koži som strčila prekrojené cesnaky. / Put garlic slit in half into the cuts on sides.

11IMG_4766


Rybu som uložila na pekáč potretý olivovým olejom. Aj rybku som pokvapkala olivovým olejom. / Place the fish on baking tray, drizzle some olive oil.

Rúru som vyhriala na 200st. a rybu som piekla 10 minút. Potom ešte chvíľku nechala pod grilom. / Heat the oven to 200deg. and bake the fish for 10 minutes. Then switch to the grill just for few more minutes.

11IMG_4767


Ako prílohu si môžete zvoliť rôznu listovú zeleninu, paradajky, váš obľúbený šalát z čerstvej zeleniny. / Serve with vegetable salad.

2 komentáre:

  1. Krááása...a mňam! Závidím tie čerstvé rybky... u nás riadne drahé a to sa ešte človek musí trepať na druhý koniec mesta kvôli rybe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V meste mam tiez trh od ruky a ani tam nechodim, lebo to tam strasne smrdi a je tam spina. Tieto su od rybarov priamo z pobrezia, cistucke, cerstve :) Tiez sme po dlhej dobe mali rybku, aj ked sme pri mori :)

      Odstrániť