nedeľa 14. novembra 2021

Zeleninová polievka / Vegetable soup




ČO POTREBUJETE (asi na 2 porcie):

olej+maslo / oil+butter

1 plná lyžička múky / 1 full tsp of flour

3 strúčiky cesnaku / 3 garlic cloves 

1 mrkva / 1 carrot

700ml zeleninového vývaru / 700ml of vegetable stock

1/4 lyžičky mletej kurkumy / 1/4 tsp turmeric (haldi)

3 menšie zemiaky / 3 smaller potatoes 

hrsť mrazeného hrachu / handful of frozen green peas

pár kvapiek citróna / few drops of lemon juice 

soľ na dochutenie / salt

troška koriandrovej vňate / little bit of coriander leaves 




AKO POSTUPOVAŤ:

V hrnci zohrejeme olej a plátok masla. Pridáme múku a za stáleho miešania ju zapražíme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a cesnak a minútku popražíme. / Heat some butter and oil in the pot. Add flour and fry it on low heat, continously stirring.  Add chopped carrot and garlic and fry for a minute. 

Ďalej pridáme vývar, kurkumu a premiešame. / Add stock, turmeric and stir well.

Pridáme nakrájané zemiaky, hrach, polievku privedieme k varu, oheň zmiernime a pod pokrievkou varíme, kým zemiaky nezmäknú. / Add cut potatoes, peas and bring the soup to the boil. Reduce the heat, cover the pot and cook until potatoes are soft.

Ak treba, dochutíme ešte soľou (môj vývar bol už osolený), pridáme pár kvapiek citróna a pridáme troška nasekanej koriandrovej vňate. Premiešame. / Add salt to adjust the taste, add few drops of lemon juice and chopped coriander leaves. Stir well.



Ak uprednostňujete hladké polievky, môžete si ju rozmixovať. / If you prefer creamy Soups you can put the soup into the mixer and mix until it's smooth and creamy.


Vývar si môžete pripraviť z:

mrkvy, petržlenu, celeru, kapusty, zelenej papriky, cibule, cesnaku, kúska zázvoru, celého čierneho korenia, bobkového listu, podravky, soli.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára