piatok 6. augusta 2010

Palak Paratha

Placky paratha so špenátom a koriandrom.



100_5494



ČO POTREBUJETE:

2 zväzky čerstvých špenátových listov
3 strúčiky cesnaku
1 - 2 zelené chilli papričky
hrsť nasekanej koriandrovej vňate
soľ
 
hladká múka (Maida) 
ghee do cesta
ghee na potretie




AKO POSTUPOVAŤ:

Špenát oblanšírujeme a dáme do mixéra. Pridáme cesnak, chilli papričku, koriandrovú vňať a soľ. Všetko dobre vymixujeme.

Pridáme 1 lyžicu ghee a postupne pridávame múku, tak aby sme vypracovali nelepivé cesto.

100_5478


Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odležať 30 minút.

100_5479


Panvicu dáme rozohriať.

Z cesta postupne odtŕhame kúsky, ktoré najprv vymodelujeme na guľôčku, obalíme ju múkou. Guľôčku dáme na pracovnú dosku a vyvaľkáme placku, ktorej polovicu zľahka potrieme s ghee.

100_5481


Placku preložíme na polovicu a zasa len jednu stranu zľahka potrieme s ghee.

100_5482


Znova preložíme na polovicu a takto zloženú placku obalíme v múke.

100_5484


Placku rozvaľkáme na hrúbku asi 2mm. Tvarom sa vôbec netrápte.

100_5485


Oheň pod horúcou panvicou zmiernime na strednú silu. Placku položíme na suchú panvicu a opekáme chvíľku.

100_5486


Po chvíľke placku obrátime a opekáme z druhej strany.

100_5487


Zasa po minútke placku obrátime.

100_5488


A ešte raz opečieme chvíľku z druhej strany.

100_5489


Hotovú placku uložíme do látkovej čistej utierky a potrieme troškou ghee alebo maslom. Kto nechce, nemusí potierať.

100_5491


(Ak sa vám nechce prekladať jednoducho ju vyvaľkáme  na tenkú placku hneď ako ju prvýkrát obalíme v múke a ďalej opekáme na panvici. Hotovú potrieme s ghee.)


Deťom ich dávam len také samotné alebo s domácim bielym jogurtom (dahi), buď na raňajky alebo ako olovrant, ale môžu sa podávať aj ako príloha k rôznym subzi a hustým karí.

štvrtok 5. augusta 2010

Mafiny plnené džemom / Muffins with jam filling

11100_5446



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

100g masla na pečenie
80-100g práškového cukru
1 vajce
1/2 lyžičky vanilkovej esencie
125g hladkej múky (použila som Maida)
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
džem (tuhší)


11100_5448



AKO POSTUPOVAŤ:

Maslo a cukor vymiešame. Pridáme vajce a znova dobre vymiešame. Primiešame vanilkovú esenciu. 

🌤 🌤 🌤

Do múky zamiešame prášok do pečiva a postupne ju spolu s mliekom vmiešame k maslu. Vznikne skôr hustejšie cesto, ale také, aby sa dalo lyžičkou naberať a dávať do formy na mafiny. Formu na mafiny vytrieme olejom. 

🌤 🌤 🌤

Najskôr nanesieme trocha cesta na dno každej priehlbinky do formy. Malou lyžičkou na cesto vložíme kúsok džemu a ten zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. 

1


Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

Hotové môžeme pocukrovať. 

nedeľa 1. augusta 2010

Škoricové mafiny / Cinnamon muffins


Skoricove mafiny



ČO POTREBUJETE (na 9-10ks):

70g masla
80g kryštáľového cukru
1 vajce
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky mletej škorice
1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
asi 6 lyžíc mlieka


Skoricove mafiny



AKO POSTUPOVAŤ:

Zmäknuté maslo vymiešame dohladka s cukrom. Pridáme vajce a dobre vymiešame. 

V hrnčeku zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok a postupne, spolu s mliekom zamiešame k maslu. 

Polohustým cestom naplníme vymastenú a múkou vysypanú formu na mafiny (alebo papierové košíčky vložené do mafinovej formy).  

Rúru predohrejeme na 180st. a pečieme 25 minút. 

sobota 31. júla 2010

Mafiny s čokoládou / Muffins with chocolate


22mafiny s cokoladou 005



ČO POTREBUJETE (na 6ks):

70g masla
50-70g kryštáľového cukru
1 vajce
1 lyžička vanilkovej arómy
125g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
5-6 lyžíc mlieka
nalámaná horká čokoláda


22mafiny s cokoladou 007



AKO POSTUPOVAŤ:

Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (používam na to mixér, aby sa to pekne napenilo). Pridáme vajce a dobre vymiešame. Vmiešame vanilkovú arómu.

Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame k maslovej hmote. Pridávame postupne mlieko. 



Do hladkého cesta pridáme kúsky čokolády, premiešame a naplníme formu na mafiny do 2/3. Formu som pred tým vymastila olejom a vysypala múkou. 





Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pečieme 25 minút. 

22mafiny s cokoladou 003

Slivkové koblihy

Pravé myjafské! 🥰

22IMG_6804


ČO POTREBUJETE:

500g hladkej múky
250g masla
1ks vajíčko
1 kocka droždia
1/2 kávovej lyžičky soli
3 až 4 ks stredne veľkých zemiakov uvarených v šupke
100ml mlieka - vlažné na kvások
1 rovná kávová lyžička práškoveho cukru na kvások
slivky


22IMG_6799



AKO POSTUPOVAŤ:

Múku dáme na dosku urobíme v strede jamku, do ktorej rozmrvíme droždie a pridáme trocha práškového cukru, zalejeme vlažným mliekom, pomiešame jemne a necháme kvások nakysnúť. Pridáme zemiaky ošúpané uvarené postrúhané najemno, vajíčko, soľ a pokrájané maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.


Hotové cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,3 až 0.5 cm. Na cesto ukladáme rozpolené alebo celé (podľa chuti) slivky, vždy kúsok od okraja a od seba vzdialené asi 1.5 cm.


Okraj prehneme cez uložené slivky, pritlačíme, odrežeme s nožom, medzery medzi slivkami pritlačíme prstom, pokrájame koblihy, v jednej môžu byť napr. 2 slivky, ale aj dlhšie - podľa vkusu. Pokračujeme, až sú z celého cesta vyrobené koblihy, ktoré poukladáme na plech, na ktorom je papier na pečenie.


Pred pečením koblihy potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 minút na 180st. Po upečení musia byť pekné zlatisté.