utorok 18. januára 2011

Kuracia Shawerma

Už dávnejšie som sa chystala na "Jankinu Shawermu". Ale keďže ako hinduistická rodina hovädzie mäso nejeme, rozhodla som sa, že urobím malú zmenu a bude z kuracieho. Ráno som si pekne "vykostila" kuracie stehná, a tak si hovorím "ocot mi moc nereže, dám tam citrón"... a tak bola ďalšia malá zmena. Kuracie mäso netreba variť tak dlho ako hovädzie a tak som si povedala, že ho popražím na panvici, aby sa pekne zatiahlo a dám piecť ako je v recepte. Lenže keď som ho už mala popražené, vypadla mi elektrika a tu som musela urobiť ďalšiu malú zmenu.... mäso som podliala a podusila. No a nakoniec som miesto čerstvého petržlenu musela dať sušený, lebo o čerstvom tu na trhu ani nechyrujú. Takže Kuracia Shawerma s niekoľkými malými zmenami.... Janka by mi dala po rukách 🙈 Určite si pozrite aj jej originálny recept.



Kuracia Shawerma



ČO POTREBUJETE:

3 vykostené kuracie stehná aj s kĺbom 
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica šťavy z citróna 

2 stredne veľké cibule; pomixovať

voda
olej
1 väčšia paradajka
petržlenová vňať

na sezamovú omáčku:
5-7 lyžíc tahini pasty
2 lyžice vody
troška mletého čierneho korenia
štipka soli
1/3 lyžičky rímskej rasce mletej
1 lyžica šťavy z citróna




AKO POSTUPOVAŤ:

Kuracie mäso nakrájame na rezančeky, dáme do misky, pridáme šťavu z citróna, mleté čierne korenie a soľ a premiešame. Necháme hodinku odležať v chladničke. Potom k mäsu primiešame pomixované cibule.

Kuracia Shawerma


V hlbsej panvici (robila som to vo woku) si zohrejeme trochu oleja a mäso na ňom orestujeme, aby sa zatiahlo. Potom ho podlejeme trochou vody, oheň zmiernime a zakryté dusíme 30 minút. Nesmie zostať celkom suché, troška hustejšej omáčky v ňom nechajte.

Kuracia Shawerma



Kým sa mäso dusí v miske si zmiešame suroviny na sezamovú omáčku.

Kuracia Shawerma



Udusené mäso odstavíme z ohňa a primiešame nadrobno nakrájanú paradajku a nasekanú petržlenovú vňať. Zakryjeme a necháme 10 minút postáť.

Kuracia Shawerma



Podávala som ako prílohu dusenú Basmati ryžu. Na dusenú ryžu som uložila mäso a to som preliala sezamovou omáčkou.

Scones

Je to anglické pečivo, ktoré môže byť pripravené buď na sladko alebo na slano a väčšinou sa podáva na raňajky alebo k poobednému anglickému čaju so smotanou. Môžu sa do nich pridať hrozienka, ríbezle, ďatle, či syr, slanina a cibuľa. Do cesta miesto droždia ide prášok do pečiva. Toto pečivo vlastne môže byť nazývané aj koláčom....neviem sa rozhodnúť.


Scones



ČO POTREBUJETE:
 (Objem hrnčeka, ktorý som použila pri meraní surovín má 200ml.)

2 hrnčeky hladkej múky
1/2 lyžičky soli (nie kopčito, skôr plochá polovica)
3 lyžice cukru
1 plochá lyžička prášku do pečiva
5 lyžíc nesoleného zmäknutého (nie roztopeného) masla
1 hrnček hustej sladkej smotany



AKO POSTUPOVAŤ:

Do mise preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a prášok do pečiva a dobre premiešame prstami. Pridáme zmäknuté maslo a smotanu a vypracujeme cesto, aby všetko spolu pekne držalo. Poprášime ho múkou, aby sa nám nelepilo na ruky pri ďalšej práci s ním. 

Cesto položíme na plech a dlaňami ho roztlačíme na asi 2-3cm hrubú placku (nevaľkať!). 

Placku rozrežeme na 8 rovnakých trojuholníkov, ktoré posunieme trošku ďalej od seba. 

Každý trojuholník potrieme troška smotanou a troška poprášime práškovým cukrom (naozaj len máličko). Rúru predohrejeme na 220st. a pečieme prvých 10 minút na 220 st. Potom rúru zmiernime na 180st.-200st. a dopečieme asi 25 minút dohneda. Teplotu rúry si treba nastaviť podľa toho ako vám pečie bežne buchty. 

Scones

pondelok 17. januára 2011

Baba Ghanoush (s vylepšením) / Baba Ghanoush with the twist

Baba ghanoush with the twist



ČO POTREBUJETE:

2 stredne veľké baklažány
2 lyžice tahini pasty alebo veľká hrsť kešu orechov (toto je to vylepšenie)
1-2 lyžice šťavy z citróna
soľ
3 strúčiky cesnaku
1/3 lyžičky mletej rímskej rasce
mleté čierne korenie 
petržlenová vňať (najlepšie čerstvá)
olivový olej


Baba ghanoush with the twist



AKO POSTUPOVAŤ:

Baklažány umyjeme, popicháme vidličkou a v pekáči pečieme asi 30minút na 220-250st. Vychladnuté prekrojíme a dužinu vyberieme. Môžeme ich miesto pečenia dať priamo na plameň, ak máme plynový sporák a postupovať ako pri bharte. Dužinu z baklažánov v miske vidličkou roztlačíme. 

Pridáme mletú rímsku rascu, nastrúhaný cesnak a šťavu z citróna a dobre premiešame. 

Pridáme tahini pastu (alebo kešu orechy, ktoré sme si na pol hodinky namočili vo vode a potom s troškou vody rozmixovali na pastu), soľ, mleté čierne korenie a znova dobre premiešame. 

Pridáme petržlenovú vňať (ja som použila koriandrovú, petržlenovú u nás nemajú) a premiešame. 

Do hotového dipu v strede urobíme jamku a do nej nalejeme troška olivového oleja, ktorý do dipu zamiešame tesne pred podávaním. 


Baba ghanoush with the twist


Podávame s arabským chlebom Pita alebo pečivom.

Tahini pasta (neochutená, základná pasta)


11IMG_3290



ČO POTREBUJETE:

neuvádzam veľkost hrnčeka, ide skôr o pomer

1 hrnček sezamových semien
1/4 hrnčeka olivového oleja


11IMG_3292



AKO POSTUPOVAŤ:

Sezamové semená opečieme na suchej panvici, na miernom ohni. Nesmieme ich nechať zhnednúť, treba ich premiešavať, aby sa opiekli rovnomerne. Keď uvoľnia vôňu a začnú troška meniť farbu, hneď ich odstavíme z ohňa a necháme ochládnuť.

11IMG_3278


Ochládnuté semienka dáme do mlynčeka na koreniny a pridáme z hrnčeka len 3/4-tinu olivového oleja. Vymixujeme pastu a olivový olej potom pridávame podľa potreby.

11IMG_3287

11IMG_3288


V dobre uzavretej nádobe vám pasta v chladničke vydrží niekoľko týždňov. Používa sa napríklad pri výrobe Hummusu alebo do Baba Ghanoush.

nedeľa 16. januára 2011

Pongal festival (den 4 - Kaanum Pongal)

Zajtra je posledny, svrty den festivalu Pongal, ktory sa vola “Kaanum Pongal”. Je tiez znamy pod nazvami “Karinaal” alebo “Thiruvalluvar”. Je venovany Bohu Slnka (Surya). Vzhladom k tomu, ze Pongal ma skor vidiecke tradicie a je to agrarne zalozeny festival, ktory oslavuje zber, Slnko je dolezitou sucastou oslav. Je symbolom zivota na Zemi. Bez Slnka nic nevzklici a nerastie. Bez Slnka nie je zber a hojnost.





Surya Puja

Skoro rano zeny znova namaluju nove Kolam pred vchodom do domov. Vari sa Pongal a je ponukany Bohu Slnka Cukrova trstina je mu ponukana, aby priniesol sladkost a stastie do zivota ludi. Cukrova trstina a kokosy su ponukane Bohom, aby im aj v nasledujucom roku dozicili bohatu urodu.


Zvyky a ritualy

Zvyky tohoto dna su velmi podobne zvykom “Rakhsa Bandhan” a “Bhai Dhuj” v tom, ze zeny sa modlia za blaho svojich bratov. Zeny vykonaju ritualne kupanie a zhromazdia sa na nadvori (zeny kazdeho veku). Do stredu lista sa ulozi ryza a zeny ziadaju Bohov, aby dom a rodina ich bratov boli pozehnane prosperitou. Na Aarti sa pouzije kurkuma s vodou, vapenec a ryza. Tato voda sa pouzije na pokropenie Kolam pred vchodom do domu.


Oslava

V tento den ludia navstevuju svojich pribuznych, mladsi clenovia rodiny preukazuju uctu starsim a starsi im podakuju tym, ze im daju “symbolicku sumu” penazi.

Dalsim zvykom je aj to, ze prve jedlo sa ponuka Bohom, potom sa ponukne trocha ryze na bananovom liste vranam a az ked si vrany pridu po prve susto, mozu jest ludia. Vrany reprezentuju nasich predkov. Tento zvyk nie je zachovany vylucne len pocas tohoto festivalu, vykonava sa aj pri umrti a obrade pochovavania.

Ludia tiez v tento den zvyknu ist do chramu a dakovat Bohom za vsetky dobre veci, ktorymi boli pozehnani. Pre deti tieto oslavy znamenaju hlavne pustanie sarkanov.