Zuzka sa ma na FB stránke spýtala ako uvariť ryžu tak, aby bola ako v reštaurácii. Toto je spôsob prípravy indickej Basmati ryže, ktorý vás nemôže sklamať.
ČO POTREBUJETE:
(pomer musíte vždy dodržať)
2 hrnčeky suchej ryže
3 hrnčeky vody; izbovej teploty
(pomer musíte vždy dodržať)
2 hrnčeky suchej ryže
3 hrnčeky vody; izbovej teploty
AKO POSTUPOVAŤ:
Ryžu dobre opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili škrob. Musí vám z nej ísť celkom čistá voda. Premytú ryžu dáme do misky a zalejeme vodou tak, aby bola celkom ponorená. Necháme ju namočenú 15 minút.
Kým je ryža namočená, dáme do hrnca vodu a privedieme ju k varu. Ryžu celkom scedíme a pridáme do vriacej vody. Počkáme, kým sa voda začne znova variť. Potom oheň celkom zmiernime a hrniec tesne uzavrieme. Varíme ju takto 5 minút.
Potom oheň vypneme a hrniec stále tesne uzavretý necháme stáť 15 minút. Ryža sa v ňom stále "varí", aj keď oheň sme vypli. Po 15 minútach hrniec otvoríme a skontrolujeme, či je ryža mäkká. Ak je ryža dobre uvarená, dáme ju do servírovacej misky, aby sa ďalej v hrnci už "nevarila".