pondelok 17. decembra 2012

Brokolicové Kootu

Kootu je tamilský výraz. Znamená to zelenina varená so strukovinou. Ide o tzv. "suché" karí, ktoré je typické pre tamilskú kuchyňu a podáva sa s dusenou ryžou a omáčkovitým karí.



Brokolicove kootu



ČO POTREBUJETE:

1 brokolica
olej
1/2 lyžičky rímskej rasce
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
niekoľko karí lístkov
2 stredné veľké červené cibule
50ml moong dal
100+100ml vody
soľ
1/3 lyžičky mletej kurkumy
1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia



Brokolicove kootu



AKO POSTUPOVAŤ:

Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky. Z ružičiek odrežeme stonky a použijeme len ružičky. (Stonky môžete odložiť a pridať napríklad, keď budete dusiť zemiaky.)

1brokolicove kootu 004


V hrnci zohrejeme olej. Pridáme rímsku rascu, horčičné semienko a necháme ich prasknúť. Pridáme karí lístky a oheň zmiernime. Lístky necháme vypraskať.

1brokolicove kootu 005


Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme, kým nie je priesvitná.

1brokolicove kootu 006


Ďalej pridáme moong dal (nemáčame ho) a zalejeme 100ml vody. Na miernom ohni varíme zakryté asi 10-15 minút.

1brokolicove kootu 007


Potom pridáme brokolicu, soľ....

1brokolicove kootu 008


... kurkumu, čili korenie a ďalších 100ml vody. Premiešame a povaríme 5 minút. Tekutinu necháme vyvariť.

1brokolicove kootu 009



Brokolicove kootu

nedeľa 16. decembra 2012

Rožky




ČO POTREBUJETE (na 8ks):

500g múky
150ml vlažného mlieka
150ml vlažnej vody
50ml oleja
1 plocha lyžica sušeného droždia
2 lyžice sušeného mlieka
1/2 lyžice soli
1/2 lyžičky kryštálového cukru






AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín spracujeme elastické cesto a necháme ho asi hodinu kysnúť.

Potom cesto rozdelíme na rovnako veľké kusy. Urobíme z nich guľky, ktoré necháme 15 minút kysnúť. Potom každú guľku rozvaľkáme do trojuholníkového tvaru a zrolujeme do tvaru rožka tak, že začneme od širšej strany a keď sa rolovanim blížime k úzkej strane, tak špic ešte potiahneme a dorolujeme. Môžeme ich nechať také podlhovasté alebo ich troška ohnúť do tvaru mesiačika.




Rúru si vyhrejeme na 220st.

Rožky uložíme na plech (použijeme papier na pečenie alebo podložku na pečenie), potrieme ich vajíčkom rozšľahaným s troškou vody a pečieme ich asi 15 minút, dohneda.



sobota 15. decembra 2012

Bisi Bele Bath

Je to jedlo pochádzajúce z indického štátu Karnataka. Je tiež známe pod názvom Sambar rice alebo Bisi bele huliyana. V doslovnom preklade to znamená "horúca strukovinová ryža".





ČO POTREBUJETE (pre 4-5 člennú rodinu):

300ml dlhozrnnej ryže (pulao rice alebo basmati)
150ml Toor dal
2l vody
50ml zeleného hrachu
100ml na malé kúsky nakrájaného karfiolu
2 stredné veľké paradajky
1 lyžička tamarindovej pasty + 50ml vody
štipka asafoetida
1 lyžička mletého kašmírskeho čili korenia
1 lyžička mletej kurkumy
soľ

na huliyana masala:
50ml Channa dal
2 lyžice urad dal
5ks toboliek zeleného kardamónu
5 klinčekov
škorica veľká ako 2 články prsta
1 lyžička rímskej rasce

na Tadka:
olej (použila som ryžový)
1/2 lyžičky tmavého horčičného semienka
3 sušené červené čili papričky

na posypanie:
opražené kešu orechy (nemusia byť)






AKO POSTUPOVAŤ:

Najprv si pripravíme "huliyana masala". Všetky koreniny spolu alebo každé zvlášť opečieme na suchej panvici asi minútu, aby uvoľnili vôňu. Necháme ich vychladnúť a pomelieme na prášok. Odložíme bokom do ďalšieho použitia.





Ryžu a toor dal prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme na 30 minút vo vode. Potom scedíme.



Tamarindovú pastu rozpustíme v 50ml vody.



Do hrnca dáme toor dal a zalejeme ho 2 litrami vody. Vodu privedieme do varu a toor dal uvaríme do polomäkka. Asi 10 minút. Varíme ho na stredne silnom až silnom ohni, odokrytý.



Potom pridáme karfiol...



... hrach...



... a ryžu a varíme na silnom ohni ďalších 10  minút. Občas premiešame.




Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky, tamarindovú vodu, asafoetida...




.... mleté čili korenie, kurkumu a soľ. Premiešame.




Ďalej hneď pridáme "huliyana masala", dobre premiešame a varíme, kým jedlo nedostane krémovú konzistenciu (asi ako talianske rizoto).



Potom pridáme karí listy a znova chvíľu varíme.



Medzitým si v menšom hrnci zohrejeme olej, pridáme horčičné semienko a sušené čili papričky a popražíme, aby uvoľnili vôňu.



Toto vylejeme do ryže a premiešame. Ak treba, dochutíme soľou. Jedlo na tanieroch posypeme nasekanou koriandrovou vňaťou (a opraženými kešu orechami) a môžeme podávať s Papadmi.



štvrtok 13. decembra 2012

Tamatar Chaaman

Alebo panír v kyselkavej paradajkovej omáčke.


Tamatar chaaman



ČO POTREBUJETE:

3 lyžice oleja alebo ghí (je to omáčka s olejovým základom, preto viac oleja)
400g paníru
štipka asafoetida
5 klinčekov
3 tobolky zeleného kardamónu
škorica veľká asi ako 2 články prsta
6ks stredne veľkých paradajok (525g); rozmixované na pyré
1 plochá lyžička sušeného zázvoru
1 a 1/2 lyžičky kašmírskeho čili korenia
1 lyžička garam masala
soľ
150ml horúcej vody

na zomletie:
2 lyžičky feniklových semien
1 a 1/2 lyžičky koriandrových semien
1 lyžička rímskej rasce


Tamatar chaaman



AKO POSTUPOVAŤ:

Paradajky rozmixujeme na pyré a odložíme do ďalšieho použitia. Panír na troche oleja opražíme na silnom ohni dohnedkava a odložíme bokom do ďalšieho použitia.

Tamatar chaaman


V hlbšej panvici (woku), zohrejeme olej alebo ghí. Pridáme asafoetida, škoricu, kardamón a klinčeky a minútku popražíme, aby zavoňali. Pridáme paradajkové pyré a na stredne silnom ohni varíme asi 5 minút alebo dlhšie, záleží koľko vody paradajky v sebe mali. 

Tamatar chaaman


Wok zakryjeme, pretože to bude prskať a "papuľovať" na všetky strany, asi takto.




Omáčka vám musí zhustnúť ako je na videu vyššie. Potom pridáme vodu, korenie, ktoré sme si pomleli, sušený zázvor, kašmírske čili korenie, soľ a panír. Zľahka premiešame, privedieme k varu, oheň zasa zmiernime a zakryté povaríme ďalších asi 5 minút.

Tamatar chaaman


Poprášime s garam masala a prejdeme varom. Nakoniec pridáme nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a odstavíme z ohňa.

Tamatar chaaman


Podávame s plackami ako napríklad Naan, Čapati, Paratha.

streda 12. decembra 2012

Sambar masala

Táto zmes korenín už podľa názvu napovie, do ktorého jedla sa pridáva ako tradičná prísada. Sambar - juho-indické karí, ktoré nájdete v rodinách na juhu Indie takmer denne na stole. Opäť je to zmes, ktorú si každá gazdinka pripravuje podľa svojho rodinného receptu, takže chuť Sambaru sa môže dom od domu líšiť.





ČO POTREBUJETE:
(suroviny, ktoré odmeriavam v ml stačí dať do odmerkového pohárika, netreba vážiť)

40ml koriandrových semien
1 lyžica rímskej rasce
1/3 lyžice guľatého čierneho korenia
1/3 lyžice hnedého horčičného semienka
1/2 lyžičky bieleho maku
2 kúsky škorice, veľké asi ako 2 články prsta
1/2 lyžičky Channa dal
1/2 lyžičky Toor dal

1/4 lyžičky rastlinného oleja
100ml (bolo ich 12ks) sušených červených čili papričiek
1/2 lyžičky mletej kurkumy






AKO POSTUPOVAŤ:

Všetky koreniny, strukoviny a lístočky v prvej časti surovín dáme do panvice so širokým dnom. Ohrievame ich nasucho na stredne silnom ohni, až kým nezavoňajú a lístočky sa nám nevysušia (ak použijete sušené karí lístočky, neopekajte ich už, len ich pridajte do mažiara, či mlynčeka pred pomletím). Prehadzujeme a premiešavame, aby nám koreniny neprihoreli. (Môžeme ich opiecť aj každé zvlášť.) Opečené koreniny dáme na tanierik vychladnúť.



Do tej istej panvice dáme olej a vložíme čili papričky. Popražíme na stredne silnom ohni dohnedkava - chrumkava. Pozor, aby neprihoreli. Odložíme ich na papierové obrúsky a troška nimi pritlačíme, aby sme odsali prebytočný olej. Necháme vychladnúť.



Potom dáme do mažiarika alebo do mlynčeka na korenie mletú kurkumu a pridáme ostatné koreniny a čili papričky. Pomelieme na prášok.




Korenie skladujeme v suchých, tesne uzavretých nádobách na tmavom mieste.