ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):
2 stredne veľké zemiaky (aloo)
1/2 karfiolu alebo 1 malý (gobi)
voda na ich uvarenie
na pastu:
2 červené cibule
1 zelená chilli paprička
1 lyžička nastrúhaného zázvoru
1 lyžička nastrúhaného cesnaku
troška vody na vymixovanie
ďalej:
olej alebo ghee
1/2 lyžička rímskej rasce (jeera)
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)
1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia
1 lyžička garam masala
2 paradajky (vymixovať na pyré)
soľ
voda podľa potreby
na Tadka:
2 lyžice ghee
1/4 lyžičky asafoetida (hing)
1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)
1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)
niekoľko karí lístkov
hrsť koriandrovej vňate
AKO POSTUPOVAŤ:
Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kusy, rovnako aj karfiol a uvaríme vo vode domäkka. Odstavíme bokom do ďalšieho použitia. (Kto nemá rád príliš mäkký karfiol a chce udržať v ňom živiny, tento bod vynechá a pridá ho neskôr ako je opísané nižšie.)
Cibuľu, zázvor, cesnak, chilli papričku dáme do mixéra a vymixujeme s trochou vody na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia.
V kadhai zohrejeme olej (alebo ghee), pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme cibuľovú pastu a pod pokrievkou ju necháme na miernom ohni zredukovať. Asi 15 minút.
Potom pridáme zbytok korenín, oheň zvýšime a minútku restujeme na miernom ohni.
Ďalej pridáme paradajkové pyré, soľ, dobre premiešame a opäť na miernom ohni, pod pokrievkou necháme zredukovať. Asi 15 minút.
Pridáme uvarené zemiaky a karfiol, vodu podľa potreby (môžeme použiť tú, v ktorej sme varili zeleninu). Povaríme ďaľších 5 minút.
Kým sa karí varí, pripravíme si tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee, pridáme asafoetida, rímsku rascu, lístky senovky a karí lístky. Necháme ich prasknúť a rozvoňať. Potom toto všetko vylejeme do karí a dobre premiešame.
Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa.
Podávame s ryžou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára