pondelok 19. decembra 2022

Zemiakovo karfiolové karí (Aloo gobi curry) / Potatoes and cauliflower curry

 



ČO POTREBUJETE (na asi 3 porcie):

2 stredne veľké zemiaky (aloo)

1/2 karfiolu alebo 1 malý (gobi)

voda na ich uvarenie


na pastu:

2 červené cibule

1 zelená chilli paprička 

1 lyžička nastrúhaného zázvoru

1 lyžička nastrúhaného cesnaku 

troška vody na vymixovanie


ďalej:

olej alebo ghee

1/2 lyžička rímskej rasce (jeera)

1/2 lyžičky mletého koriandru 

1/2 lyžičky mletej kurkumy (haldi)

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 

1 lyžička garam masala 


2 paradajky (vymixovať na pyré)


soľ

voda podľa potreby 


na Tadka:

2 lyžice ghee

1/4 lyžičky asafoetida (hing)

1/2 lyžičky rímskej rasce (jeera)

1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej (kasuri methi)

niekoľko karí lístkov 


hrsť koriandrovej vňate 




AKO POSTUPOVAŤ:

Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kusy, rovnako aj karfiol a uvaríme vo vode domäkka. Odstavíme bokom do ďalšieho použitia. 


Cibuľu, zázvor, cesnak, chilli papričku dáme do mixéra a vymixujeme s trochou vody na pastu. Odložíme ju bokom do daľšieho použitia. 


V kadhai zohrejeme olej (alebo ghee), pridáme rímsku rascu a necháme ju rozvoňať. Potom pridáme cibuľovú pastu a pod pokrievkou ju necháme na miernom ohni zredukovať. Asi 15 minút.


Potom pridáme zbytok korenín, oheň zvýšime a minútku restujeme na miernom ohni.


Ďalej pridáme paradajkové pyré, soľ, dobre premiešame a opäť na miernom ohni, pod pokrievkou necháme zredukovať. Asi 15 minút.


Pridáme uvarené zemiaky a karfiol, vodu podľa potreby (môžeme použiť tú, v ktorej sme varili zeleninu). Povaríme ďaľších 5 minút.


Kým sa karí varí, pripravíme si tadka. V menšom hrnci zohrejeme ghee, pridáme asafoetida, rímsku rascu, lístky senovky a karí lístky. Necháme ich prasknúť a rozvoňať. Potom toto všetko vylejeme do karí a dobre premiešame. 


Nakoniec vmiešame koriandrovú vňať, prejdeme varom a odstavíme z ohňa. 



Podávame s ryžou



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára