streda 7. decembra 2022

Krevetové makhani / Butter prawns



ČO POTREBUJETE:

za misku čerstvých tigrých kreviet


na marinádu:

100g nesladeného jogurtu 

1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 

1 lyžička garam masala

1/2 lyžičky cesnakovo zázvorovej pasty 


na karí:

2 paradajky 

4 plné lyžice kešu orechov 

voda podľa potreby 


ďalej:

maslo + olej (olej len aby maslo nehorelo)

1 lyžička cesnakovo zázvorovej pasty 

2 tobolky zeleného kardamómu 

1/2 lyžičky kašmírskeho chilli korenia 

1 lyžička sušených lístkov senovky gréckej 


soľ

1 lyžička jaggery


na dokončenie:

asi 100ml sladkej smotany

hrsť čerstvej koriandrovej vňate 




AKO POSTUPOVAŤ:

Krevety očistíme, dáme do misky a pridáme suroviny na marinádu. Dobre premiešame a necháme marinovať minimálne hodinu.


Za tú hodinu uvaríme paradajky a kešu orechy vo vode. Necháme ich troška vychládnuť a potom s trochou vody, v ktorej sa varili rozmixujeme na hustú omáčku. Odložíme bokom do daľšieho použitia. 


V kadhai zohrejeme olej a väčšiu hrudku masla. (Je to makhani, čo znamená maslo, preto maslom nešetríme.)


Pridáme cesnakovo zázvorovú pastu, kardamóm a necháme to rozvoňať. Potom pridáme pripravenú omáčku.


Ďalej pridáme kašmírske chilli korenie, senovku grécku a premiešame. 

Pridáme soľ a jaggery a opäť premiešame. 


Karí privedieme k varu, oheň zmiernime a varíme ho pod pokrievkou asi 10 až 15 minút, aby sa maslo/olej oddelilo. 


Zatial si v druhej panvici zohrejeme trocha oleja, pridáme krevety a 5 minút ich na silnom ohni restujeme.


Keď sa tuk v karí oddelí, pridáme krevety a premiešame. Ďalej pridáme smotanu a nasekanú koriandrovú vňať, premiešame a povaríme ďaľšie 3 minúty (alebo podľa veľkosti kreviet).


Podávame s Maslovým Naanom alebo s plackou Kulcha alebo s ryžou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára