streda 22. decembra 2010

Domaca majoneza

23. december ... kazdorocnym ritualom v nasej rodine v tento den, je miesanie domacej majonezy. Vzdy to robil moj ocinko. On ma na to jednoducho talent :) Cela finta vsak spociva v tom, ze olej a zltka musia mat rovnaku teplotu. Potom sa vam majoneza celkom urcite nezrazi, aj ked nebudete miesat ako o zivot.


Majoneza


Na 1 a pol kila zemiakov robim majonezu z 2 zltkov a 200ml oleja (na 1 zltok - 100ml oleja). Zalezi vsak hlavne na velkosti zltok.

Do misky si oddelim zltka a necham ich zohriat na izbovu teplotu. Rovnako si odlejem 200ml oleja a necham na rovnakom mieste ako zltka. Vzdy ich necham bokom tak hodinku.

Majoneza


Potom malou vareskou zltka rozmiesam a za staleho miesania prilievam po troskach olej, kym mi nevznikne hustejsia kasa - majoneza. Takto pripravenu majonezu pouzijem do zemiakoveho salatu.


Majoneza

4 komentáre:

  1. Ahoj Michaelka, my si doma tiež robievame majonézku, bez toho si vianočný šalát ani nedokážem predstaviť, trošku iný postup - každý robí inak, však ?.

    Michaelka, prajem Tebe i Tvojej rodinke krásne, pokojné a radostné prežitie Vianočných sviatkov

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinka, ja robim majonezu stale tak, ako ju odjakziva miesal moj ocko. Vcera sme miesali spolocne v jeden den, aj to je taky moment ako keby sme boli spolu :)

    Dakujem a tiez prajem pekne sviatky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miskaaaaaaa,stastne a vesele vianoce aj vam tak daleko predaleko,nech ste zdravi a stastni.paaa.slavka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujeme Slavka :) aj tebe krasne Vianoce!

    OdpovedaťOdstrániť