štvrtok 16. februára 2012

Zaklad na kazde "MAKHANI"

Spominala som uz v jednom recepte tu na blogu skupinku indov na Facebooku, kde si beriem k srdcu ich rady, ucim sa a tiez obcas poradim :) V skupinke je zopar indickych sefkucharov a jednym z nich je aj sefkuchar Umang Datta (majitel Masala Art Restaurant), ktory sa podelil o svoj recept na zakladnu omacku ku kazdemu Makhani. Takze tuto omacku mozete pouzit na pripravu Paneer Butter masala, Murgh Makhani (Butter chicken), Zeleninove Makhani..... mal by to byt recept na restauracne jedla "typu makhani", ktory by sa mal pouzivat vsade a tak by malo jedlo chutit "autenticky" ako ho poznate z restauracie. Ci tak chuti, to necham na vas posudok. Ale nam chutilo :)



Zaklad na kazde Makhani



CO POTREBUJETE:

2 vacsie (alebo 3 mensie) paradajky
4 plne lyzice nesolenych kesu orechov
vodu podla potreby

50g masla+1/2 lyzice ghee (aby maslo nehorelo)
1 lyzicku cesnakovo-zazvorovej pasty
1 lyzicku susenych listkov senovky greckej
1/2-1 lyzicku chilli korenia
(zalezi ake palive chcete, ja som pouzila 1/2 lyzicky kasmirskeho chilli korenia, stacilo nam to na take "mild spicy makhani")
troska mleteho zeleneho kardamonu

sol
1/2 lyzicky cukru

2 lyzice sladkej smotany na dokoncenie


Do omacky mozete dat: kuracie maso, paneer, hrasok, mrkvu, zemiaky..... zalezi ake Makhani robite. Ja som pouzila paneer a niekolko kesu orechov.


Zaklad na kazde Makhani



AKO POSTUPOVAT:

Paradajky umyjeme, prekrojime na polovice a vlozime do hrnca s vodou spolu s kesu orechami. Privedieme k varu, ohen zmiernime, hrniec prikryjeme a na mierno varime 1 hodinu. Paradajky a kesu orechy potom scedime (vodu si odlozime, nevylievame) a nechame trocha vychladnut. Dame ich do mixera, pridame trocha odlozenej vody a vymixujeme. Odlozime bokom.

Zaklad na kazde Makhani


V hlbsej panvici roztopime maslo spolu s ghee. Pridame cesnakovo-zavorovu pastu a poprazime na miernom ohni do hnedkava, kym sa nestrati ta surova vona. Potom pridame vymixovanu paradajkovo-kesu omacku a premiesame. Ak by to bolo prilis huste, pridame este z vyvaru z paradajok. Ale nie vela, aby to nebolo ako voda. Ide o hustejsiu omacku.

Zaklad na kazde Makhani


Pridame chilli korenie, mlety kardamon a senovku grecku a premiesame. Osolime, pridame cukor a premiesame.

Zaklad na kazde Makhani


Varime na miernom ohni, kym sa olej neoddeli na povrchu. Vtedy mame zakladne Makhani hotove.... (treba ho este dokoncit so smotanou po pridani zeleniny, ci inych surovin).



Zaklad na kazde Makhani



Teraz pridame suroviny podla toho, ake makhani robime. Teda bud maso, huby (ktore si vopred orestujeme na masle dohneda), hrach cerstvy alebo mrazeny alebo zeleninu, ci paneer. Povarime 2 minutky na miernom ohni. Dokoncime smotanou, prehrejeme a odlozime z ohna.

Zaklad na kazde Makhani


A vyborne Makhani je hotove :) Tadaaaaa! Uplne jednoduche, vsak? :)



* * *

Kukurica s jarnou cibulkou v makhani omacke


Kukurica s jarnou cibulkou v makhani omacke


V bode, kde som orestovala cesnakovo-zazvorovu pastu som potom pridala nakrajanu jarnu cibulku/zelenu cast a orestovala a v bode, kde sa pridavaju koreniny som pridala mletu kurkumu. Inak vsetko uplne rovnako ako je recept vyssie. V momente, kde sa pridava paneer som miesto paneeru pridala kukuricu.


* * *

Ak chete makhani s varenymi vajickami, postupujte rovnako ako je zaklad. Potom si zvlast orestujte nadrobno nakrajanu cibulu, pridajte pripravene makhani, zriedte na pozadovanu konzistenciu omacky a do hotovej omacky vlozte 6 minutove vajicka. 

Makhani s vajickami

9 komentárov:

  1. Míšo, jen by mě zajímalo, co je to šenkovka grécká :-) děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. http://ssalonis.blogspot.com/2010/04/co-je-to-senovka-grecka-kasuri-methi.html

      Odstrániť
  2. Vařila jsem shodou okolností Makhani zeleninové podle Vašeho staršího receptu a bylo tam podstatně více koření než v této verzi. Ale to je asi všeobecně, že různé verze mají různé složení kořenících směsí nebo jsou nějaké standartní vere?
    Ráda bych radu ohledně kešu - je důležité, v jakém množství vody se namáčejí?
    Obyčejně se píše, jen aby byly zakryté vodou. Nebo jde jen o to, aby pak nebylo moc vody na mixování a nebyla paata příliš řídká??

    Děkuji za odpověď
    Olga

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Olga, prave tento recept, ktory som dnes uverejnila by mala byt ta prava standartna verzia makhani, ktore sa vari v restauraciach. Moje recepty na blogu su zvacsa domackeho typu, takze preto sa lisia.
      Kesu orechy staci, aby boli namocene len tak, aby boli zakryte vodou. Regulovat hustotu omacky potom mozete uz rovno, ked pridavate pasty a vodu podla potreby. Ak by bolo prilis vela tekutin, staci trocha dlhsie povarit odokryte na silnom ohni, aby sa vyparili.

      Odstrániť
  3. Miška, človek sa učí celý život. Ty si šikovná, kreatívna a necháš si poradiť, aby si svoju kuchyňu stále vylepšovala. To sa mi na tebe veľmi páči. Držím ti palce, aby si podchytila od tých skúsených Indov ešte veľa dobrých receptov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem ti cistinka :) Dufam, ze aj od teba sa raz osobne nieco poducim.

      Odstrániť
  4. To si piš! Len na tú letenku našetrím :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nedávno jsem zkoušela recept na butter chicken podle tohohle šéfkuchaře http://www.youtube.com/channel/UC_R8qIXaTKpkAJuuiZhHTmA, které dopadlo naprosto skvěle! Akorát mám pocit, že mělo víc koření.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono kazdy ma svoj recept si myslim. Mna tento naucil jeden sefkuchar indicky. Inak VahChef je super, hlavne vtipny (okrem toho, ze ma dobre recepty). :)

      Odstrániť