Preskočiť na hlavný obsah

Toikadi

Moja staršia švagriná pochádza z kasty "saraswat brahminov". Táto kasta má svoje typické jedlá a spôsoby varenia, ktoré považujú za saraswat cuisine. Práve vďaka nej a jej kuchárskemu umeniu som sa začala kedysi zbližovať s indickou kuchyňou. Jej jedlá boli prvé, ktoré mi zachutili, aj vďaka čerstvému kokosu, ktorý sa do nich často pridáva. Teda kokos mi bol predstavený ako surovina, ktorá nepatrí len do koláčov. A chuť jedál má naozaj milo prekvapila. O tom ako na kokos som písala v tomto článku.


Toikadi



ČO POTREBUJETE:

200ml Toor dal
600ml vody

na pastu:
1/2 lyzciky rímskej rasce
4 guľôčky čierneho korenia
2 sušené červené čili papričky

2ks Kokum (alebo 1 lyžičku tamarindovej pasty rozpustenej v troche vody)
soľ na dochutenie

na záver:
ghee
10ks cesnaku


Toikadi



AKO POSTUPOVAŤ:

Toor dal prepláchneme a dáme do hrnca. Zalejeme ho vodou, pridáme kurkumu a uvaríme domäkka - rozvaríme. Uvarený dal ešte trocha roztlačíme.


1toikadi 003
1toikadi 004
1toikadi 009


Kokos, rímsku rascu, cesnak, čierne korenie a čili papričky dáme do mažiara alebo mixéra a rozmixujeme na pastu spolu s 2 lyžičkami vody.


1toikadi 007
1toikadi 010


Do uvareného dalu pridáme vyššie uvedenú pastu, soľ  a kokum (alebo tamarindovú pastu) a znova vrátime na oheň. Privedieme k varu, oheň zmiernime a povaríme 2 minúty. Ak by bol dal príliš hustý, môžeme ho zriediť s trochou vriacej vody.


1toikadi 013


Medzitým si na horúcom ghee, na miernom ohni orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak dohnedkava.


1toikadi 018


Orestovaný cesnak vylejeme spolu s ghee do dalu, premiešame a hrniec odložíme z ohňa.


1toikadi 019


Podávame s ryžou. V Indii sa ryža zvyčajne varí v tlakovom hrnci, bez soli. Karí býva dostatočne ochutené, aby po zamiešaní do ryže, ryžu dochutilo.

Komentáre