Moja staršia švagriná pochádza z kasty "saraswat brahmínov". Táto kasta má svoje typické jedlá a spôsoby varenia, ktoré považujú za saraswat cuisine. Práve vďaka nej a jej kuchárskemu umeniu som sa začala kedysi zbližovať s indickou kuchyňou. Jej jedlá boli prvé, ktoré mi zachutili, aj vďaka čerstvému kokosu, ktorý sa do nich často pridáva. Teda kokos mi bol predstavený ako surovina, ktorá nepatrí len do koláčov. A chuť jedál má naozaj milo prekvapila. O tom ako na kokos som písala v tomto článku.
ČO POTREBUJETE:
200ml Toor dal
600ml vody
štipka mletej kurkumy
na pastu:
1 plná lyžica čerstvého strúhaného kokosu
1/2 lyzciky rímskej rasce
2 cesnaky
4 guľôčky čierneho korenia
2 sušené červené čili papričky
2ks Kokum (alebo 1 lyžičku tamarindovej pasty rozpustenej v troche vody)
soľ na dochutenie
na záver:
ghee
10ks cesnaku
AKO POSTUPOVAŤ:
Toor dal prepláchneme a dáme do hrnca. Zalejeme ho vodou, pridáme kurkumu a uvaríme domäkka - rozvaríme. Uvarený dal ešte trocha roztlačíme.
Kokos, rímsku rascu, cesnak, čierne korenie a čili papričky dáme do mažiara alebo mixéra a rozmixujeme na pastu spolu s 2 lyžičkami vody.
Do uvareného dalu pridáme vyššie uvedenú pastu, soľ a kokum (alebo tamarindovú pastu) a znova vrátime na oheň. Privedieme k varu, oheň zmiernime a povaríme 2 minúty. Ak by bol dal príliš hustý, môžeme ho zriediť s trochou vriacej vody.
Medzitým si na horúcom ghee, na miernom ohni orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak dohnedkava.
Orestovaný cesnak vylejeme spolu s ghee do dalu, premiešame a hrniec odložíme z ohňa.
Podávame s ryžou. V Indii sa ryža zvyčajne varí v tlakovom hrnci, bez soli. Karí býva dostatočne ochutené, aby po zamiešaní do ryže, ryžu dochutilo.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára