piatok 7. decembra 2012

Jahňacia Korma (od Umanga)




ČO POTREBUJETE:

1 lyžica rímskej rasce
4 lyžičky koriandrových semien
1-2 lyžičky kajenského korenia
1 lyžička šafranových blizien
3 lyžice horúceho mlieka
6 lyžíc ghí
2 stredné veľké červené cibule; nakrájané nadrobno
8-10 toboliek zeleného kardamónu
5 toboliek hnedého kardamónu
kúsok škorice; asi ako dva články prsta
4 klinčeky
3 bobkové listy
2,5x2,5cm zázvoru; nastrúhaný
100g cesnaku; ošúpané a nastrúhané
1kg jahňacieho mäsa; nakrájaného na "kocky" ako na guláš; použite aj špikové kosti

50ml sladkej smotany
1 lyžička kewra water (môžeme nahradiť ružovou vodou)
1/4 pohára oblanšírovaných mandlí; pomletých s troškou vody na pastu
50g bieleho maku; namočeného cez noc, ráno 1 hod. povareného a rozmixovaného na pastu
soľ




AKO POSTUPOVAŤ:

V mažiari si podrvíme rímsku rascu a koriandrové semienka a potom zmiešame s kajenským korením.

Šafran namočíme do horúceho mlieka.

V hrnci zohrejeme ghí, pridáme nakrájanú cibuľu, kardamón, škoricu, klinčeky a bobkový list. Popražíme na stredne silnom ohni asi 15 minút, kým cibuľa nie je zlatistá. Stále premiešavame. Pridáme nastrúhaný zázvor a nastrúhaný cesnak a restujeme ďalej asi 2-3 minúty. Stále miešame.

Pridáme podrvené korenie a restujeme, kým neuvoľnia vôňu, čo je asi tak minúta. Potom pridáme nakrájané mäso. Oheň zvýšime na strednú silu a mäso restujeme pár minút za stáleho premiešavania a prehadzovania, aby bolo tým všetkým dobre "obalené". Ak by sa nám zmes v hrnci príliš vysušila, pokropíme to trochou vody.

Začneme pridávať jogurt po lyžiciach, nie naraz. Za každým to celé dobre premiešame. Keď sme použili všetok jogurt, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a mäso dusíme 45 minút alebo do mäkka. Občas skontrolujeme, premiešame a ak by sa nám jedlo vysušilo, podlejeme troška vriacou vodou.

Keď je mäso mäkké, osolíme ho, pridáme pastu z mandlí a maku a pár minút povaríme.

Pridáme smotanu a varíme ďalších pár minút, kým "omáčka" neshustne. Nakoniec pridáme šafránové blizny spolu s mliekom, v ktorom sa máčali, kewra water (alebo ružovú vodu), prejdeme varom a môžeme podávať.


Podávame napríklad s Naanom alebo dusenou ryžou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára