nedeľa 23. júna 2013

Baranie karí

Pôvodný plán bol uvariť karí s kokosom, ale keďže ráno teta, ktorá má pri nás obchodík neotvorila, tak som improvizovala a na zjemnenie som použila kupované kokosové mlieko.



22baranie kari a pastika 008



ČO POTREBUJETE:

asi 700g baranieho mäsa, treba aj špikovú kosť (váha je aj s kosťou)

na marinovanie:
1 plochá lyžička mletej kurkumy
1 plochá lyžička čili korenia

ďalej:
3 lyžice ghí
1 lyžica koriandrových semien
8-10ks čierneho guľatého korenia
3-4 červené sušené čili papričky
1 plná lyžička cesnakovo - zázvorovej pasty (alebo česrtvý cesnak aj zázvor nastrúhať a z každého pol lyžičky)
2 poriadne veľké červené cibule

soľ
trocha vody
50ml kokosového mlieka



22baranie kari a pastika 012


AKO POSTUPOVAŤ:

Mäso poriadne umyjeme a pokrájame na kocky (ako na guláš). Vložíme ho do misky spolu so špikovou kosťou (nemusí byť len jedna), pridáme mletú kurkumu a čili korenie. Dobre premiešame a uložíme na celú noc v zakrytej miske do chladničky.

Na druhý deň pokračujeme. V hrnci zohrejeme lyžicu ghí. Pridáme koriandrové semená a čierne korenie. Necháme koriander rozvoňať. Potom pridáme sušené čili papričky a cesnakovo - zázvorovú pastu. Chvíľočku na miernom ohni miešame, asi minútu. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme ju do hnedkava na stredne silnom ohni. (Dajte jej čas, aby bola dobre orestovaná a nie surová, inak sa zmení chuť celého jedla.) Orestovanú cibuľu odložíme na chvíľku vychladnúť. Potom z tejto cibuľovej zmesi vymixujeme pastu. Pridáme do nej troška vody, aby sa nám lepšie umixovala. Odložíme ju bokom do ďalšieho použitia.

V tom hrnci, kde sme restovali cibuľu a korenie (neumývali sme ho) znova zohrejeme 2 lyžice ghí. Pridáme karí lístočky a necháme ich prasknúť. Potom pridáme mäso a na silnom ohni opečieme. Osolíme a zakryté necháme dusiť vo vlastnej šťave. Ak by si pustilo málo šťavy, môžeme doliať troškou vriacej vody. Po hodine pridáme cibuľovú zmes a premiešame. Ďalej varíme do mäkka. Záleží na kvalite mäsa ako dlho ho treba variť, ja som ho varila takmer 2 hodiny dnes, inokedy mi stačí len hodina a pol. Pred dokončením pridáme kokosové mlieko, premiešame, necháme prevrieť a oheň vypneme.

Necháme odležať 15 minút a môžeme podávať s dusenou ryžou, plackami - Čapati alebo Papadum, nadrobno nakrájanou červenou cibuľou pokvapkanou citrónovou šťavou.

2 komentáre: