pondelok 31. marca 2014

Čo je to Neem?

Strom Neem (Azadirachta indica) je tropický strom pôvodom z Indie, ale nájdete ho aj v iných krajinách juhovýchodnej Ázie a v Afrike. V Indii , Neem je známy ako "dedinská lekáreň". Má všestranné hojivé účinky a používa sa aj v ajurvédskej medicíne.  Semená, kôra aj listy obsahujú látky s antiseptickými, protizápalovými, antifungálnymi účinkami.

Neem má cesnakový zápach a horkú chuť. Rôzne časti tohoto stromu majú mnoho využití.


na farme 075


Neem olej - sa získava zo semien stromu a má insekticídne a liečivé vlastnosti, vďaka ktorým sa používa už tisíce rokov v boji proti škodcom, v kozmetike, aj ako liečivo.

Neem semeno - (po extrakcii oleja) sa používa na obohatenie pôdy o organické látky. Dá sa kúpiť ako "neem cake", teda organické hnojivo, ktoré sa pridáva do kvetináčov a mení tak kvalitu pôdy.

Neem listy - sa používajú pri liečbe ovčích kiahní a bradavíc vo forme pasty alebo ako kúpeľ. S cieľom zlepšiť obranyschopnosť organizmu, neem listy sa užívajú vo forme kapsúl alebo ako čaj. Čaj sa používa na zníženie horúčky spôsobenej maláriou . Je veľmi horký. Neem listy sa tiež používajú na kúpeľ nôh pri rôznych plesňových ochoreniach. Neem listy sa používajú aj pri skladovaní obilia .


na farme 074



Vetvička Neem - sa používa v Indii aj v Afrike ako "zubná kefka". Nejedenkrát som videla dedinčanov skoro ráno cmúľať vetvičku neemu a drhnúť si ňou zuby. Dnes sú zubné pasty s obsahom neemu dostupné aj v obchodoch.


Neem kôra a korene - majú tiež liečivé vlastnosti. Kôra a korene v práškovej forme sa používajú proti blchám a kliešťom u domácich zvierat. 


Neem má antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám kože ako je akné, lupienka, svrab , ekzém atď. Neem extrakty tiež pomáhajú pri liečbe cukrovky, herpesu, alergie a niekoľkých ďalších ochoreniach. 


IMG_9038


Olej z neemu, listy a extrakty sa používajú na výrobu mnohých produktov ako napríklad: mydlá, púdre, šampóny, telové mlieka a krémy, zubné pasty aj ako repelenty proti hmyzu.

Mladé lístky sa používajú aj v kuchyni napríklad na prípravu jedla Neem Begun (mladé lístky neemu s baklažánom).


IMG_6871


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára