nedeľa 13. septembra 2015

Kysnutý čokoládovo - kokosový koláč


Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac



ČO POTREBUJETE:

na cesto:
250g hladkej múky (maida)
1 plochá lyžica instantného droždia 
50g cukru
50g ghee
80ml teplého mlieka
1 vajce
štipka soli

na náplň:
120ml mlieka
70g cukru
20g ghee
100g kokosovej múčky 

1 horká čokoláda (použila som 80g Bournville)
ghee alebo vajce na potretie

(rozmer formy: dĺžka 22cm, šírka 12cm, výška 7cm)


Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac



AKO POSTUPOVAŤ:

Zo surovín na cesto vypracujeme cesto, ktoré necháme v miske pol hodiny kysnúť. Znova ho premiesime a necháme kysnúť ďalších 15 minút. 

Zatiaľ si pripravíme kokosovú plnku. V hrnci zohrejeme mlieko, ghee a cukor. Nesmie sa variť. Keď je cukor rozpustený, pridáme kokos a necháme masu zhustnúť. Plnku necháme poriadne vychládnuť.

Cesto znova premiesime, vyberieme na pracovnú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik. Kratšia časť by mala byť taká dlhá (o málo dlhšia, aby sa mohli kraje zahnúť ešte) ako forma, v ktorej koláč budeme piecť. Na šírku stredom rozvaľkaného cesta uložíme vychládnutú kokosovú plnku nahrubo tak, aby vytvorila lôžko pre plát horkej čokolády. Na plnku položíme celú horkú čokoládu. Pozdĺžne kraje preložíme kúsok cez plnku a čokoládu a potom preložíme ďalšie kraje, akoby sme ho zabalili.

IMG_5836


Koláč uložíme do podlhovastej chlebovej formy, ktorú sme si vymastili maslom a vysypali múkou. (Ja používam alobal na ochranu formy, aby sa mi nepokazila a nebolo ju treba prácne čistiť v prípade prilepenia.) Necháme ho podkysnúť a potom potrieme s ghee (alebo vajíčkom).

Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac


Rúru predohrejeme na 180st. a koláč pečieme 30-35 minút. Hotový znova potrieme s ghee (ak sme potierali vajíčkom, netreba už potierať ničím).

Koláč necháme vychládnuť a uložíme do chladničky. Najlepší je vychladený, pretože plnka pekne stuhne a dá sa potom aj krajšie krájať. Celkovo nám z chladničky chutil oveľa viac, než čerstvý.


Kysnuty cokoladovo kokosovy kolac

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára